PDA

Zobacz pełną wersję : SWAP D16A9 z CRX do Ej9 ?

Karot
30-09-11, 02:21
Witam

moje D14A4 sie wysralo szukalem swapa i znajomy zaproponowal mi calego CRX w cenie swapa.
Z racji tego ze silnik jest naprawde cacy :D postanowilem ze wezme rexa , mam EJ9 3D96r

1)jak z osadzeniem silnika w budzie Ej9 lapy beda pasowaly w koncu to D seria.No ale stara buda rexa.
2)wiem ze skrzynia nie pasuje ale mam swoja hybryde z D14stki.
3)wiazki silnikowa i kabinowa,komp przerzucam bo tam OBD0
4)???

*plan mam taki ze wyciagam wszystko co potrzebne i wkladam do EJ9 robilem tak w EC z tym ze tam bak pompa itd.
czy napotkam jakies wieksze problemy robiac to w EJ9?Chcialbym to zrobic w weekend i byc przygotowanym na ewentualne problemy.

Dziekuje:D

Wenega
30-09-11, 08:33
Ej9 to OBD1 czy 2???

jak jeden, to proponowałbym przejść w D16A9 na obd1, czyli zakup: aparatu zapłonowego na OBD1, ewentualnie kompa min P06 (D15B7), ewentualnie wiązki silnikowej z EJ2 (ale jezeli EJ9 to OBD1 to pewnie wiązka podejdzie). Najprawdopodobniej tez trzeba bedzie przłozyc wtryski, bo te z A9 nie beda pracowały na obd1

Do EJ2 nie miałem zadnego problemu z włożeniem D16A9, po przejściu na OBD1 w silniku wszystko plug&play. Jedynie łape poduchy od strony rozrzadu musiałem włozyć z B7.

Kras
30-09-11, 08:37
OBD w EJ9 to "wymysl dziwki i szatana" :) - cytat z innego forum. Nie jest to ani OBD1 ani OBD2 tylko cos pomiedzy.

Wenega
30-09-11, 11:13
czyli tak jak w jajku z D15b2 jest że ni to OBD0 ni to OBD1 ;)

w takim razie z podłączeniem elektryki bedzie "trochę" zabawy chyba że sa juz jakies gotowe przejściówki :D albo w takim razie kompletne wiązki na OBD1 ale to juz podniesie cene swapa znacznie...

Karot
30-09-11, 16:40
pisalem ze przekladam wiazki silnikowe i kabinowe :D bo mam calego Rexa:D
tak jak pisal Kras wymysl k... i szatana:D dlatego daje wiazki z D16A9 z kompem wtryski tez z A9 chodzi o to czy swap jest P&P ?Bo np B16A1 do EJ9 nie jest P&P...

uczak
01-10-11, 09:18
Jak Ty chcesz wiazke z crxa do EJ9 wlozyc? ;> Robiles kiedys w ogole jakiegos swapa? Nie zapomnij o tym ze w rexie jest sprzeglo na linke ;] Potrzebujesz jakiejs wiazki OBD0 ktora bedzie pasowac do EJ9...

jarosz
01-10-11, 10:33
Chłopcy OBD to tylko i wyłącznie złącze diagnostyczne, ktoś kiedyś sobie ubzdurał i rozsiał fame ze obd0 to kostki do kompa takie i takie, obd1 inne a obd 2a i 2b to jeszcze inne. Oczywiście można przypisać kostki do ecu z danym obd, tylko zdarzają się od tego wyjątki...

W golfie również jest obd1 i obd2 lecz wiązka jak i ecu nic wspólnego z Hondą nie mają

Karot
01-10-11, 11:31
Jak Ty chcesz wiazke z crxa do EJ9 wlozyc? ;> Robiles kiedys w ogole jakiegos swapa? Nie zapomnij o tym ze w rexie jest sprzeglo na linke ;] Potrzebujesz jakiejs wiazki OBD0 ktora bedzie pasowac do EJ9...
zbedne to twoje OT ale :
1)czytaj ze zrozumieniem..Pisalem ze skrzynie mam z poprzedniego auta.
2)Czytaj ze zrozumieniem przekladam wiazki,wszystkie.Rozumiesz co to znaczy wszystkie

meczycie o tym obd a nikt nie czyta pierwszego posta.Widac wiedza wiekszosci opiera sie tylko na forum:D

radar333
01-10-11, 13:45
Wkładajac skrzynie S20 do silnika ZC możesz napotkac na problem w różnicy 1 zęba na wieloklinie na głównym wałku skrzyni. Sprzęgło może podejść zalbo z L3 albo z S20. Nie ma pewności że trafisz.

Karot
01-10-11, 14:06
z L3 ma 212mm?
moje sprzeglo 212 a skrzynia hybryda na bazie S20 z Z6.

Czyli bede misial skrzynie rozbierac i probowac przekladac wnetrze czy nie ma opcji by wrozyc z fusow i trzeba sprawdzic?

uczak
02-10-11, 23:39
Ty przestan cos pisac jak nie masz pojecia o takim swapie... Tak jak napisal Kolega radar333 Skrzynia nie bedzie pasowac z poprzedniego silnika... Rozumiem ze chcesz przelozyc wszystkie wiazki, brales pod uwage ze w niektorych wtyczkach moze byc zamieniony plus i masa? Wszystkie wtyczki Ci pasuja? ;> Skrzynke z bezpiecznikami tez bedziesz rzezbil? Jesli potrafisz ogarnac cala elektryke to prosze bardzo... Jak dla mnie rzezba w gownie... Sam robilem swapa na ten silnik i nie wyobrazam sobie rzezbienia starej wiazki... Czekam na efekty.

Karot
03-10-11, 00:20
kilka osob robilo taki swap,no i pasowala
btw cala elektryke to ja mam w bagazniku schowana...Wire jest
silnik w aucie jest planuje jutro zaczac przelozylem taki silnik do EC nie bylo problemow z tym ze EJ to nowsza buda dlatego jest forum uczak i sie nie spinaj :D

Wenega
03-10-11, 09:26
ale zostanie na OBD0 w tym silniku to wg mnie krok w tył.. przejdź już na obd1 - wiązka i komp z EJ2 to nie mjątek amozliwości wtedy wieksze rzeźbienie w kompie...

po za tym czy ty wiązke kabinowa tez masz zamiar wymieniać?? czy rzeźbić?

ratyo
03-10-11, 10:53
Dokładnie, ja robiłem swap na B16 w EJ9, gdzie jest trochę jazd z wiązką. Kupiłem wiązkę z D16Z6 pod OBD1. I tego się trzymaj, jak chłopaki piszą, weź z EJ2 i się nie rozdrabniaj, to daje Ci później więcej możliwości.

Karot
04-10-11, 23:21
tja wiazki przekladam tez pisalem wczesniej martwi mnie jedna lapa silnika lewa ta bo sa inne i tamta jest wspawana w podluznice?! o.O albo ja nie widze mocowan...
zawsze mozna wepchac przejsciowke na kompa bo wiem ze obd0 nie lubi strojen itd

Wenega
05-10-11, 07:48
łape na pewno musisz wymienic ta od strony rozrządu

soldi
05-10-11, 12:51
wkładanie całej wiązki, to rzeźba w gównie - nie będą pasować kostki od osprzętu (bezpieczniki, zegary, szyby, central), a wrzucanie do tego później przejściówki obd0->obd1 to takie bieganie na okołu problemu

robiłem ostatnio elektrykę do mb2 z silnikiem d16z5, uruchomione na obd1 z aparatem zapłonowym z Hserii ;) śmiga aż miło.. a w EJ9 wystarczy samą wiązkę silnikową przerobić

radar333
05-10-11, 13:29
No też tak robił znajomy że zostawał na OBD1 w jajku i aparat dał z D15B7 i przerobił mocowania (chyba ostatecznie trzymał sie na jednym) i cos tam z tym czujnikiem drugiego wałka robił. Ja mam D16A9 i to jest seryjne z jajka na OBD1 i w miejscu tego czujnika drugiego wałka mam zaślepkę a czujniki mam w aparacie. Ogólnie da się to porzeźbić tak jak pisze przedmówca.

soldi
05-10-11, 14:18
przy aparacie z Hserii nic nie trzeba przerabiać a czujnik na drugim walku wyjmujesz (bo jest już w aparacie) i zaślepiasz

roobson
05-10-11, 19:34
Karot kiedy wyślesz mi kolektor ? Czekam już ponad tydzień a Ty nawet nie odpisujesz więc piszę tutaj.