PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana przedniej szyby

blazernh
30-09-11, 00:30
Witam.
Chciałbym się doradzić kogoś kto montował przednią szybę w Civic VI. Czy osoba, która nie miała nigdy z tym styczności może sobie poradzić ?
Problem polega na tym że podczas intensywnych deszczów lekko mi ona przecieka w prawym oraz lewym dolnym rogu.
Teraz pytanie czy lepiej ją osadzić na nowo czy dobrym wyjściem będzie jeżeli wyciągnę zewnętrzną (ozdobną ) uszczelkę a w tą szczelinę wpuszczę sylikon na którym również przykleję ozdobną uszczelkę.

Nemereth
30-09-11, 00:50
Wytnij, wyczyść, wklej żeby to było porządnie zrobione.

Nitkę to wycinania szyb masz na allegro, po wycięciu zebrać nadmiar kleju i odtłuścić miejsce montażu. Kleisz na klej do szyb poliuretanowy. Sam dasz radę ale za stówkę szkoda się męczyć, troszkę wprawy trzeba mieć.

reaktor
30-09-11, 01:11
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij

blazernh
30-09-11, 10:45
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij
Właśnie dlatego chcę się upewnić, czy ta uszczelka zewnętrzną nie ma żadnego działania poza tym żeby to tylko ładnie wyglądało.

reaktor
30-09-11, 16:15
uszczelka ma oczywiście odprowadzac wode ale jak jest dziura w sylikonie to cudów nie bedzie
jesteś pewny ze to przez szybe leci ?
z tego co pamietam top szyba wychodzi za kabine troche wiec nie powinno leciec do srodka

na dole

blazernh
30-09-11, 20:04
Tak jestem pewien. Wyraźnie widać w lewym dolnym rogu (tam gdzie jest nr VIN) przeciek.
Parę razy zdarzyło się że w mieszku również miałem parę kropli wody (czyli górna część szyby też nie jest szczelna).

Zrobię tak : Wyrwę zewnętrzną uszczelkę (mam nadzieje że nie naruszę szyby) ładnie zaleje tam sylikonem, potem z uszczelki wytnę tą część która wchodzi za szybę po czym przykleję już samą (listewkę).

reaktor
30-09-11, 20:10
nic nie wyrywaj ,
listwy są na zapinki i radze Ci żebys ich nie połamał bo jak listwa bedzie odstawać to przy wyzszej predkosci odfrunie

Nemereth
30-09-11, 20:24
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij

Druciarz!

Zrobię tak : Wyrwę zewnętrzną uszczelkę (mam nadzieje że nie naruszę szyby) ładnie zaleje tam sylikonem, potem z uszczelki wytnę tą część która wchodzi za szybę po czym przykleję już samą (listewkę).

Druciarz!

Boczne listwy są na zapinki ale górna jest wsadzana razem z szybą. Wytnij, wyczyść i zabezpiecz a później wkleisz.

Wiem co mówię bo notorycznie w moim podłoga pasażera była zalana. leciało u mnie od górnego prawego rogu po słupku po wnętrznościach deski aż na dywan i komputer...

Maier
01-10-11, 07:58
Ja wklejałem w moim Coupe,ale pojechałem do warsztatu specjalizującego się w tym ,tak jak koledzy pisali nie warto samemu sie w to bawic.A tak na marginesie może być tak ze podszybie jest już w paru miejscach dziurawe od rdzy,i uwierz mi że wiem co pisze,jak wyjeli moją szybe to też się przeraziłem ,ale chłopy zakleili to pożadnie klejem i jest cacy,a na zewnątrz nic ani grama rdzy,w tym senk że widać to dopiero po wyjęciu szyby i porządnym oczyszczeniu ,po paru latach szyba może sie rozczelnić i wali tam woda,a póżniej korozja,i "armagedon" gotowy.

Badboy96
01-10-11, 08:09
jak nawalisz sylikonu między szybę a budę to gwarantowane ze zaraz sie rdza pojawi, lepiej jest wyciąć i wkleić szybę, fakt jest to większy koszy ale masz pewnie zrobione, i nie polecam tego robić samemu bo możesz zniszczyć szybę i tapicerkę a jak szyba pęknie gościom z zakładu to masz nową za free