Zobacz pełną wersję : Wymiana przedniej szyby
Witam.
Chciałbym się doradzić kogoś kto montował przednią szybę w Civic VI. Czy osoba, która nie miała nigdy z tym styczności może sobie poradzić ?
Problem polega na tym że podczas intensywnych deszczów lekko mi ona przecieka w prawym oraz lewym dolnym rogu.
Teraz pytanie czy lepiej ją osadzić na nowo czy dobrym wyjściem będzie jeżeli wyciągnę zewnętrzną (ozdobną ) uszczelkę a w tą szczelinę wpuszczę sylikon na którym również przykleję ozdobną uszczelkę.
Wytnij, wyczyść, wklej żeby to było porządnie zrobione.
Nitkę to wycinania szyb masz na allegro, po wycięciu zebrać nadmiar kleju i odtłuścić miejsce montażu. Kleisz na klej do szyb poliuretanowy. Sam dasz radę ale za stówkę szkoda się męczyć, troszkę wprawy trzeba mieć.
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij
Właśnie dlatego chcę się upewnić, czy ta uszczelka zewnętrzną nie ma żadnego działania poza tym żeby to tylko ładnie wyglądało.
uszczelka ma oczywiście odprowadzac wode ale jak jest dziura w sylikonie to cudów nie bedzie
jesteś pewny ze to przez szybe leci ?
z tego co pamietam top szyba wychodzi za kabine troche wiec nie powinno leciec do srodka
na dole
Tak jestem pewien. Wyraźnie widać w lewym dolnym rogu (tam gdzie jest nr VIN) przeciek.
Parę razy zdarzyło się że w mieszku również miałem parę kropli wody (czyli górna część szyby też nie jest szczelna).
Zrobię tak : Wyrwę zewnętrzną uszczelkę (mam nadzieje że nie naruszę szyby) ładnie zaleje tam sylikonem, potem z uszczelki wytnę tą część która wchodzi za szybę po czym przykleję już samą (listewkę).
nic nie wyrywaj ,
listwy są na zapinki i radze Ci żebys ich nie połamał bo jak listwa bedzie odstawać to przy wyzszej predkosci odfrunie
po ch*j wycinać od razu
najpierw uszczelnij
Druciarz!
Zrobię tak : Wyrwę zewnętrzną uszczelkę (mam nadzieje że nie naruszę szyby) ładnie zaleje tam sylikonem, potem z uszczelki wytnę tą część która wchodzi za szybę po czym przykleję już samą (listewkę).
Druciarz!
Boczne listwy są na zapinki ale górna jest wsadzana razem z szybą. Wytnij, wyczyść i zabezpiecz a później wkleisz.
Wiem co mówię bo notorycznie w moim podłoga pasażera była zalana. leciało u mnie od górnego prawego rogu po słupku po wnętrznościach deski aż na dywan i komputer...
Ja wklejałem w moim Coupe,ale pojechałem do warsztatu specjalizującego się w tym ,tak jak koledzy pisali nie warto samemu sie w to bawic.A tak na marginesie może być tak ze podszybie jest już w paru miejscach dziurawe od rdzy,i uwierz mi że wiem co pisze,jak wyjeli moją szybe to też się przeraziłem ,ale chłopy zakleili to pożadnie klejem i jest cacy,a na zewnątrz nic ani grama rdzy,w tym senk że widać to dopiero po wyjęciu szyby i porządnym oczyszczeniu ,po paru latach szyba może sie rozczelnić i wali tam woda,a póżniej korozja,i "armagedon" gotowy.
jak nawalisz sylikonu między szybę a budę to gwarantowane ze zaraz sie rdza pojawi, lepiej jest wyciąć i wkleić szybę, fakt jest to większy koszy ale masz pewnie zrobione, i nie polecam tego robić samemu bo możesz zniszczyć szybę i tapicerkę a jak szyba pęknie gościom z zakładu to masz nową za free