PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana głowicy DIY?

LechuLK
29-09-11, 17:29
Będę robić minime D13B7 na D13Z6.

Głowicę oddam do splanowania i sprawdzenia szczelności, bo reszta była robiona podczas remontu ok 5miesięcy wcześniej.
Czy jest jakaś wielka trudność w założeniu głowicy i skręceniu posiadając klucz dynamometryczny? Jest jakaś określona kolejność skręcania głowicy? Na krzyż? Tak jak koła?
Bo się zastanawiam czy zrobić to samemu czy dać do zrobienia koledze. Skłaniałbym się do zrobienia tego samemu, bo dwóch lewych rąk nie mam a chciałbym zyskać doświadczenie i satysfakcję. Trzeba będzie też wymienić rozrząd i z tego co słyszałem to problem jest w prawidłowym naciągnięciu paska, jak się nie wie jak ma być.

Blok też trzeba splanować jakoś oczyścić?

lugi666
29-09-11, 17:36
Blok tylko oczyść. Jak kupisz uszczelke pod głowicą to powinien być schemat z kolejnością dokręcania.(zaczynasz od środka i robisz tak jakby spirale) z reszta poszukaj bo było

LechuLK
29-09-11, 21:32
Mógłby ktoś coś jeszcze napisać o wymianie głowicy?

Przy wymianie koła w wałku rozrządu trzeba wyciągać wałek z głowicy?

jogal
29-09-11, 23:39
Ja proponuje oddać komuś kumatemu, bo naprawdę szkoda wyłożonych pieniędzy żeby poszły w błoto. Największym problemem będzie odkręcenie koła pasowego, rozrząd ustawić dobrze w takim miksie też nie jest takie hop siup, oczywiście należy jeszcze pamiętać o dyszy w bloku, klawiaturę i głowicę skręca się w określony sposób pokazany w manualu z odpowiednim momentem. Jak pierwszy raz to robisz to proponuję naprawdę zlecić to komuś kto już to robił...

Saiti
30-09-11, 00:15
Jogibabu - do wymiany głowicy nie ściągasz koła pasowego :) Chyba, że zrzucisz rozrząd, ale jak ułożysz/ustawisz i oznaczysz to raczej nie trzeba.

LechuLK, bez najmniejszej urazy, ale naprawdę, oddaj to komuś, jeśli tego nie robiłeś. A z racji tego, że widać u Ciebie zapęd, to zrób to z tym "znajomym".

81saren
30-09-11, 00:29
robiac minime musisz odkrecac kolo pasowe , masz inny pasek rozrzadu.. jogal ma tutaj 100% racje,
paska sie nienaciaga masz do tego rolke oraz odpowiedz co i jak dokrecac z jakimi silami krok po kroku w manualu

Saiti
30-09-11, 00:49
masz inny pasek rozrzadu

A no tak, myślałem cały czas o swoim mini-me. ;)