Zobacz pełną wersję : Nowy użytkownik-kilka pytań
Stałem się posiadaczem Hondy Civic r.2006 1.8 benzyna i w związku tym mam kilka pytań?
1.Czy drzwi po ruszeniu z miejsca powinny się same automatycznie blokować?
2.Jakie powinienem tankować paliwo 98 czy 95 ?
3.Jakiego typu radzicie lać olej[przebieg 45tyś. kś. serwisowa]oraz filtr ?
Pozdrawiam Mirek z Elbląga
1.Standartowo nie,jesli Ci zalezy na takiej blokadzie to jest ona dostepna w wielu autoalarmach.
2.95
3.0w30 lub 5w30 taki zaleca producent. Ja osobiscie polecam oleje firmy motul
Funkcja automatycznego zamykania się centralnego zamka po ruszeniu jest do odblokowania - przynajmniej w wersji USA
Owe odblokowanie jest opisane gdzies na civinfo.com
u mnie drzwi się zamykają przy przekroczeniu 15km/h
Stałem się posiadaczem Hondy Civic r.2006 1.8 benzyna i w związku tym mam kilka pytań?
1.Czy drzwi po ruszeniu z miejsca powinny się same automatycznie blokować?
2.Jakie powinienem tankować paliwo 98 czy 95 ?
3.Jakiego typu radzicie lać olej[przebieg 45tyś. kś. serwisowa]oraz filtr ?
Pozdrawiam Mirek z Elbląga
Witam!:) Ja mam sedana więc mogę o tej wersji napisać,że u mnie drzwi się nie blokują. Nie rozumiem w zasadzie po co drzwi podczas jazdy miały by się same blokować.:confused: Owszem, u mnie mogę je zablokować recznie.Ale to inna sprawa.Po prostu w razie wypadku i np.co za tym idzie awarii układu elektrycznego byłby przecież problem z otworzeniem auta.Lub np.jesli byłaby potrzeba opuszczenia nagle auta.Co do paliwa to w instrukcji pisze iż w wersji na Europę minimum to E95.I taką leję bo tansza.;)Olej mam co prawda Shell Helix Ultra 5W40, ale wystarczy aby miał on parametry zalecane przez producenta auta.A to masz w instrukcji obsługi napisane.Producent oleju jest mniej ważny.Co do filtra oleju to na razie nie wiem jaki u mnie jest bo auto jest jeszcze na gwarancji.I olej wraz z filtrem wymienia mi ASO.Pozdrawiam.:)
Też posiadam 1.8 benzynę, tankuję pb95, olej shell helix ultra 5w40 (zalany przez ASO). Co do autolocka, mają go podobno modele tylko z początku produkcji - poszukaj na forum, temat była co najmniej dwukrotnie opisywany.
Nie rozumiem w zasadzie po co drzwi podczas jazdy miały by się same blokować.:confused:
Choćby po to by np. przed przejściem dla pieszych nikt Ci nie wyciągnął z auta torby leżącej na tylnym (albo np. przednim pasażera) torby etc...
wojtek1963
30-09-11, 10:03
Jak boisz się o bagaże na siedzeniu, to wystarczy wcisnąć jeden przycisk i masz zablokowane drzwi i z przodu i z tyłu.
Choćby po to by np. przed przejściem dla pieszych nikt Ci nie wyciągnął z auta torby leżącej na tylnym (albo np. przednim pasażera) torby etc...
Eee,bez przesady:p.Szybciej złodziejowi będzie wybić szybę niż otwierać drzwi;).Dlatego lepiej zawsze torbę trzymać obok siebie lub w bagażniku.Po drugie, jak tu już ktoś napisał, zawsze można drzwi zablokować ręcznie.Bo np. podczas jazdy autostradą po co mają być one zamknięte.:)Uważam iż taka funkcja jest niepotrzebna,a niekiedy może być nawet groźna.:rolleyes:
Jak boisz się o bagaże na siedzeniu, to wystarczy wcisnąć jeden przycisk i masz zablokowane drzwi i z przodu i z tyłu.
Dokładnie, poza tym, NIGDY NIE NALEŻY BLOKOWAĆ DRZWI NA WIĘCEJ NIŻ PARĘ CHWIL WŁAŚNIE NP. NA SKRZYŻOWANIU ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZEŃSTWA.
dlatego idealną opcją jest rozwiązanie np z mercedesa. powyżej pewnej prędkości, ryglują się wszystkie drzwi, ale normalnie można je otworzyć od środka. Blokada tylko działa na otwieranie z zewnątrz....
dlatego idealną opcją jest rozwiązanie np z mercedesa. powyżej pewnej prędkości, ryglują się wszystkie drzwi, ale normalnie można je otworzyć od środka. Blokada tylko działa na otwieranie z zewnątrz....
to samo miałem w moim grande punto sport ... drzwi się blokowały po przekroczeniu prędkości 20km/h i nie można ich było otworzyć z zewnątrz, a od wewnątrz otwierałem normalnie klamką ... :)
Wiem o tym. Ale samoczynne blokowanie powyżej określonej prędkości byłoby dla mnie lepszym rozwiązaniem
Dla mnie taka funkcja drzwi w ogóle jest bez sensu.Po co znów blokada przy szybkiej jeździe?:(Taka funkcja tylko powoduje dodatkową komplikację układu centralnego zamka.A im więcej komplikacji tym więcej możliwości awarii;).Blokowanie drzwi ręczne jak u mnie uważam za najlepsze.:DA brak możliwości otwieranie drzwi z zewnątrz to już w razie wypadku czy zasłabnięcia kierowcy kiepska sprawa.:( No bo otwieranie drzwi podczas jazdy to raczej nie ma racji bytu.:)Więc nie wiem po co jest ta funkcja opisana wyżej we fiacie.:rolleyes:
Więc nie wiem po co jest ta funkcja
Twoje szczęście, że nie miałeś okazji się dowiedzieć po co ta funkcja;) Znam 2 kobiety które straciły torebki na światłach... jednak wybić szybę to "troch" więcej niż otworzyć drzwi...
Mylisz się.Z tego co kiedyś słyszałem to zwykle złodzieje wybijają szyby tak"na wszelki wypadek", bo liczą iż własnie dzwi moga być zamkniete;).Po drugie jak juz tu pisano drzwi mogę sobie samemu zamknąć:).A po trzecie to nie jestem kobietą i uważam na otoczenie:D.Podsumowując, jak chcą cie okraść to zawsze znajdą sposób.Trzeba po prostu mysleć i uważać.:)
Miałem kiedyś przypadek, wracając skądś w nocy, że na światłach jakiś menel chciał mi się "wbić" do samochodu, pociągnął za klamkę ale na szczęście miałem zablokowane drzwi.
Dla Ciebie bez sensu a dla innych nie. W instrukcji obsługi auta jest podany sposób na zablokowanie automatycznej blokady dla przeciwników tego "zabezpieczenia"
W civicach z 2006 opcja blokowania była dostępna w standardzie, wystarczyło ją uaktywnić przytrzymując przycisk blokowania drzwi do chwili drugiego kliknięcia. w kolejnych latach ze względu na przepisy UE opcja ta została zlikwidowana.
Temat uważam za wyczerpany.