Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy użytkownik-kilka pytań

mirek58
29-09-11, 16:08
Stałem się posiadaczem Hondy Civic r.2006 1.8 benzyna i w związku tym mam kilka pytań?
1.Czy drzwi po ruszeniu z miejsca powinny się same automatycznie blokować?
2.Jakie powinienem tankować paliwo 98 czy 95 ?
3.Jakiego typu radzicie lać olej[przebieg 45tyś. kś. serwisowa]oraz filtr ?

Pozdrawiam Mirek z Elbląga

jacob
29-09-11, 18:03
1.Standartowo nie,jesli Ci zalezy na takiej blokadzie to jest ona dostepna w wielu autoalarmach.
2.95
3.0w30 lub 5w30 taki zaleca producent. Ja osobiscie polecam oleje firmy motul

cysior
29-09-11, 18:37
Funkcja automatycznego zamykania się centralnego zamka po ruszeniu jest do odblokowania - przynajmniej w wersji USA

uniu1
29-09-11, 20:05
Owe odblokowanie jest opisane gdzies na civinfo.com

Echuu
29-09-11, 20:24
u mnie drzwi się zamykają przy przekroczeniu 15km/h

Jacek65
29-09-11, 20:58
Stałem się posiadaczem Hondy Civic r.2006 1.8 benzyna i w związku tym mam kilka pytań?
1.Czy drzwi po ruszeniu z miejsca powinny się same automatycznie blokować?
2.Jakie powinienem tankować paliwo 98 czy 95 ?
3.Jakiego typu radzicie lać olej[przebieg 45tyś. kś. serwisowa]oraz filtr ?

Pozdrawiam Mirek z Elbląga

Witam!:) Ja mam sedana więc mogę o tej wersji napisać,że u mnie drzwi się nie blokują. Nie rozumiem w zasadzie po co drzwi podczas jazdy miały by się same blokować.:confused: Owszem, u mnie mogę je zablokować recznie.Ale to inna sprawa.Po prostu w razie wypadku i np.co za tym idzie awarii układu elektrycznego byłby przecież problem z otworzeniem auta.Lub np.jesli byłaby potrzeba opuszczenia nagle auta.Co do paliwa to w instrukcji pisze iż w wersji na Europę minimum to E95.I taką leję bo tansza.;)Olej mam co prawda Shell Helix Ultra 5W40, ale wystarczy aby miał on parametry zalecane przez producenta auta.A to masz w instrukcji obsługi napisane.Producent oleju jest mniej ważny.Co do filtra oleju to na razie nie wiem jaki u mnie jest bo auto jest jeszcze na gwarancji.I olej wraz z filtrem wymienia mi ASO.Pozdrawiam.:)

qbson
30-09-11, 09:06
Też posiadam 1.8 benzynę, tankuję pb95, olej shell helix ultra 5w40 (zalany przez ASO). Co do autolocka, mają go podobno modele tylko z początku produkcji - poszukaj na forum, temat była co najmniej dwukrotnie opisywany.

prz3mo
30-09-11, 09:14
Nie rozumiem w zasadzie po co drzwi podczas jazdy miały by się same blokować.:confused:

Choćby po to by np. przed przejściem dla pieszych nikt Ci nie wyciągnął z auta torby leżącej na tylnym (albo np. przednim pasażera) torby etc...

wojtek1963
30-09-11, 10:03
Jak boisz się o bagaże na siedzeniu, to wystarczy wcisnąć jeden przycisk i masz zablokowane drzwi i z przodu i z tyłu.

Jacek65
30-09-11, 10:46
Choćby po to by np. przed przejściem dla pieszych nikt Ci nie wyciągnął z auta torby leżącej na tylnym (albo np. przednim pasażera) torby etc...

Eee,bez przesady:p.Szybciej złodziejowi będzie wybić szybę niż otwierać drzwi;).Dlatego lepiej zawsze torbę trzymać obok siebie lub w bagażniku.Po drugie, jak tu już ktoś napisał, zawsze można drzwi zablokować ręcznie.Bo np. podczas jazdy autostradą po co mają być one zamknięte.:)Uważam iż taka funkcja jest niepotrzebna,a niekiedy może być nawet groźna.:rolleyes:

Hoze
30-09-11, 12:15
Jak boisz się o bagaże na siedzeniu, to wystarczy wcisnąć jeden przycisk i masz zablokowane drzwi i z przodu i z tyłu.
Dokładnie, poza tym, NIGDY NIE NALEŻY BLOKOWAĆ DRZWI NA WIĘCEJ NIŻ PARĘ CHWIL WŁAŚNIE NP. NA SKRZYŻOWANIU ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZEŃSTWA.

Ege
30-09-11, 15:24
dlatego idealną opcją jest rozwiązanie np z mercedesa. powyżej pewnej prędkości, ryglują się wszystkie drzwi, ale normalnie można je otworzyć od środka. Blokada tylko działa na otwieranie z zewnątrz....

herman9
30-09-11, 17:57
dlatego idealną opcją jest rozwiązanie np z mercedesa. powyżej pewnej prędkości, ryglują się wszystkie drzwi, ale normalnie można je otworzyć od środka. Blokada tylko działa na otwieranie z zewnątrz....
to samo miałem w moim grande punto sport ... drzwi się blokowały po przekroczeniu prędkości 20km/h i nie można ich było otworzyć z zewnątrz, a od wewnątrz otwierałem normalnie klamką ... :)

prz3mo
30-09-11, 19:52

Wiem o tym. Ale samoczynne blokowanie powyżej określonej prędkości byłoby dla mnie lepszym rozwiązaniem

Jacek65
01-10-11, 10:19
Dla mnie taka funkcja drzwi w ogóle jest bez sensu.Po co znów blokada przy szybkiej jeździe?:(Taka funkcja tylko powoduje dodatkową komplikację układu centralnego zamka.A im więcej komplikacji tym więcej możliwości awarii;).Blokowanie drzwi ręczne jak u mnie uważam za najlepsze.:DA brak możliwości otwieranie drzwi z zewnątrz to już w razie wypadku czy zasłabnięcia kierowcy kiepska sprawa.:( No bo otwieranie drzwi podczas jazdy to raczej nie ma racji bytu.:)Więc nie wiem po co jest ta funkcja opisana wyżej we fiacie.:rolleyes:

Ege
01-10-11, 22:00
Więc nie wiem po co jest ta funkcja
Twoje szczęście, że nie miałeś okazji się dowiedzieć po co ta funkcja;) Znam 2 kobiety które straciły torebki na światłach... jednak wybić szybę to "troch" więcej niż otworzyć drzwi...

Jacek65
02-10-11, 09:04
Mylisz się.Z tego co kiedyś słyszałem to zwykle złodzieje wybijają szyby tak"na wszelki wypadek", bo liczą iż własnie dzwi moga być zamkniete;).Po drugie jak juz tu pisano drzwi mogę sobie samemu zamknąć:).A po trzecie to nie jestem kobietą i uważam na otoczenie:D.Podsumowując, jak chcą cie okraść to zawsze znajdą sposób.Trzeba po prostu mysleć i uważać.:)

Lynx07
02-10-11, 19:21
Miałem kiedyś przypadek, wracając skądś w nocy, że na światłach jakiś menel chciał mi się "wbić" do samochodu, pociągnął za klamkę ale na szczęście miałem zablokowane drzwi.

cysior
03-10-11, 21:18
Dla Ciebie bez sensu a dla innych nie. W instrukcji obsługi auta jest podany sposób na zablokowanie automatycznej blokady dla przeciwników tego "zabezpieczenia"

TeeS1975
06-10-11, 21:45
W civicach z 2006 opcja blokowania była dostępna w standardzie, wystarczyło ją uaktywnić przytrzymując przycisk blokowania drzwi do chwili drugiego kliknięcia. w kolejnych latach ze względu na przepisy UE opcja ta została zlikwidowana.
Temat uważam za wyczerpany.