Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwny stuk

g-hud
24-04-07, 13:14
Witam,
Mam taka dziwna sprawe. Otóż tylko jak silnik jest ciepły to przy gwaltowniejszym puszczaniu sprzęgła dochodzi cichy stuk tak jakby ze skrzyni ale nie jestem pewny. Trzymajac reke na lewarku jest też delikatne drgniecie. Mam juz tak od ponad 10 tys km. ale nie ukrywam ze chcialbym to wyeliminowac. Dziwne jest to że wystepuje to tylko na rozgrzanym silniku. Pytanie troche jest z gatunku archiwum X ale już nie wiem gdzie moge sie podpytac o rozwiazanie problemu.

Pzdr
G-Hud

reXio
24-04-07, 14:42
poducha silnika?!

Windykator
25-04-07, 08:36
To i ja się podzielę swoim stukiem :)
Od tygodnia występuje, po wymianie tłumika od katalizatora.
Po paru minutach od zgaszenia auta, jest takie stuknięsie jak by ktoś kamyczkiem trafił wiadro :agent:
Wieta co to takiego i czy mam się czym martwić ??

Gruszka
25-04-07, 10:46
"wydech" po prostu stygnie Misiu moj drogi.

TeeS1975
25-04-07, 12:00
Misiu moj drogi.geje :aloha:

Windykator
25-04-07, 12:30
"wydech" po prostu stygnie Misiu moj drogi.
No to mówiłem, że stygnie, ale wcześniej tak nie było , może wcześniej nie stygł :aloha:

Gruszka
25-04-07, 12:45
geje :aloha:

:kucaj do miecza: ;)

Koniec oftopikowania, trzymajmy sie tematu.

g-hud
25-04-07, 18:23
Witam,
Byłem dzis na kampani. Okazalo sie ze to jest zuzyty przegub zewnetrzny ktory poki smar w nim jest jeszcze zimny to nie daje znaku o sobie. Po rozgrzaniu niestety sa stuki ale poki co na skreconych kolach sie nic nie dzieje wiec racjonalnym (ekonomicznym) rozwiazaniem bedzie jezdzic z tym. Przegub ma dość duży luz.

PZdr G-Hud

tomekk
25-04-07, 18:37
nigdy nie jest racjonalnym rozwiązaniem jeżdżenie z rozwalonym przegubem...

g-hud
09-05-07, 11:46
Witam,
dreczy mnie ten temat a dziwne jest to ze stuk nastepuje z przegubu ktory zmienilem rok temu (NKN) a samochodu nie katuje zeby to byl znowu przegub - chyba ze trafilem na jakis wadliwy. Czy ten luz moze byc tez na polosi a nie na przegubie ? Da sie to jakos zdiagnozowac bez demontazu ?

PZdr
G-Hud

kamil_szewczyk
14-05-07, 17:16
Przeguby NKN są do bani.Luzy w tych przegubach występują bardzo szybko po zamontwaniu.Luz jest w przegubie jak i na półosi wchodzącej w przegub.Miałem tak i mam jeszcze z prawej strony.Przy większym luzie tego przegubu będziesz czuł drgania auta przy prędkości 120-140km/h.Ja zsunołem osłone beż demontażu i swierdziłem wtedy że mam luz między półosią a przegubem.Połoś jest twardsza od przegubu też myślałem że półoś ale to przeguby NKN są takie marnej wytrzymałości.Wadliwy, nie ja miałem 2 i już ich nie chce z prawej i lewej strony. Pozdrawiam