Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypiące... coś? Może zawieszenie

patrykk
29-09-11, 08:33
Właśnie kupiłem Civica 1.4iS z 2000 roku, dojechałem nim z Holandii i zauważyłem, że kiedy samochód trochę postoi, to w momencie jak nim ruszę - słychać jakieś dziwne skrzypienie w okolicach przednich kół, chyba lewego. Tak jest tylko, jak jadę bardzo wolno, i jak trochę się "rozjeździ" - to znika do kolejnego dłuższego postoju. Czuć to też jako wibracje w pedale sprzęgła. To nie przeguby, bo jak skręcam to jest OK.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Nie chcę jechać do ASO, przynajmniej na razie, bo każą mi wymienić 10 niepotrzebnych rzeczy...

Samochód ma przebieg 120 tys. To mój pierwszy własny samochód, więc sam tego nie ogarnę.

Badboy96
29-09-11, 09:28
sprawdź tulejki metalowo gumowe na zawieszeniu

maras83
23-10-11, 22:19
ja mam taki problem po wymienie amortyzatora skrzypi a nowy i nie wiem tez dla czego

Badboy96
24-10-11, 00:56
skrzypieć może również sprężyna, oraz poduszka amortyzatora

shady92
30-10-11, 21:27
A może to sworzen drązka?

patrykk
02-11-11, 14:50
Jeżdżę tak dalej, jeżdżę... temat olany a w sumie może to groźne?
Przysłuchałem się i doszedłem do wniosku, że to nie przód piszczy, tylko tył - jak się naciśnie na karoserię, to coś tam skrzypi jak stare łóżko. Z przodu na pewno nie.

Za to doszła nowa rzecz - kiedy ruszam powoli, to z przodu (tym razem) słychać i CZUĆ bardzo wyraźnie na kierownicy jakieś trące o siebie żelastwo (na dłoni czuć takie bardzo nieprzyjemne wibracje o wielgachnej częstotliwości), tym razem już na pewno z przodu. Trwa to jakąś sekundę, a jak się zatrzymam i ruszę znowu, to już nie wraca.

Ktoś kojarzy taki objaw?
Nie jadę z tym jeszcze do mechanika, bo za rzadko się pojawia ten odgłos i będzie problem ze zdiagnozowaniem - a przynajmniej takie mam doświadczenie z mechanikami. Zna ktoś z was dobry warsztat w Gdyni albo Gdańsku, który naprawia hondy?