Zobacz pełną wersję : Dziwne huczenie, jak w żuku ; )
Witam mam taki mały problem. Nie wiem czy jest to normalne czy nie, więc pytam. Np na 1,2 i 3 na biegu słychać takie dziwne huczenie, jakby w wozku elektrycznym np melexie. Słychać silnik i to. Nie są to łożyska czy coś w tym stylu, bo po wciśnieciu sprzęgła nie słychać już tego. Jeżeli ktoś jechał żukiem kiedyś wie o czym mówie ; ) Sprzęgła trzeba upuścić połowe wtedy dopiero łapie, ponoć tak ma być. Biegi wchodzą ok. Miał ktoś podobnie?
A na postoju na luzie słychac jakiś szum? Jeśli tak to ustaje on po wciśnięciu sprzęgła? Jak coś takiego się dzieje, to łożyska w skrzyni do roboty
Nie tylko na biegu. Na luzie nic. Tylko bieg i podczas jazdy ; ) Jakby napęd tak szumial, ale tylko podczas przekazywania na koła.
łożyska w skrzyni
miałem u siebie dokładnie tak samo, do tego wszystko ucichało jak wciskałem sprzęgło
wymieniłem wszystkie łożyska w skrzyni i jest cicho w kabinie :)
Ale na luzie też Ci huczało? Jaki jest koszt wymiany z robocizną? Mam wrażenie, że na 3 biegu najbardziej jest to słyszalne. Na 1 i 2 średnio. Na 4 cisza, albo nie słyszalne. Czy łożysko nie huczy na wszytkich? Może to być łożysko skrzyni?
Ale na luzie też Ci huczało? Jaki jest koszt wymiany z robocizną? Mam wrażenie, że na 3 biegu najbardziej jest to słyszalne. Na 1 i 2 średnio. Na 4 cisza. Czy łożysko nie huczy na wszytkich?
na luzie też mi huczało
1,2 masakra huczało i strasznie metalizowało z czymś
3 cisza
4 huczało i to dosyć mocno
5 cisza
cena łożysk to ok. 500zł robocizna ok. 200-300zł
A u mnie na luzie cisza, czyli to chyba nie skrzynia. Jak czytam to na luzie huczy u mnie natomiast nie i to chyba coś z napędem. Może to już po prostu wiek auta. Wsteczny czasami nie chce wejść po odpaleniu, ale w Hankach to norma. Będę robił przekładnie kierowniczą to spytam co może być przyczyną. Może jakaś jazda próbna z mechaniorem. Podsumowanie. NA luzie cisza, na biegu 1,2,3 huczy, 4 i 5 nie. Czyli na 4 i 5 nie bo niskie obroty. Mówie o mieście. Zbyt duży koszt na razie. Mam do roboty przekładnie i rozrząd. Kiedyś kupie 4 latka, może...hehehe. I wtedy nie będzie takich jazd.