PDA

Zobacz pełną wersję : D15z6

Manwe
27-09-11, 21:52
Krótki opis problemu.

Rozrząd niby był wymieniany (paski, rolki pompa) przez kolesia u którego brałem auto ale nie mam na to papierów więc nie wiem czy poza paskiem który widać że jest nowy jest coś jeszcze wymienione. Skąd ten wstęp??

Otóż zaraz po odpaleniu (nie każdym, średnio 2-3 razy na tydzień) autko w zakresie obrotów 2000-2300 i tylko w tym dość wyraźnie piszczy a dźwięk wydobywa się z okolic rozrządu. Dodatkowo dźwięk znika po rozgrzaniu auta. W serwisie powiedzieli że może to być pompa lub jedna z rolek.

Jaka jest wasza opinia i jak długo można z tym zwlekać (kwestia finansowa... jestem po wymianie płynów itp. więc nieco potrwa zanim uzbieram na zabawę z rozrządem)

Będę wdzięczny za pomoc

vnv_nation
28-09-11, 00:09
Nie mozna z tym zwlekac wcale, tymbardziej ze nie wiesz czy poprzedni wlasciciel w ogole cos wymienil. Wymien kompletny rozrzad i pompe wody i bedziesz mial spokoj. Lubisz ryzyko to jezdzij tylko w niedlugim czasie mozesz nowego silnika szukac :)

Redrekin
28-09-11, 09:54
Zanim zaczniesz wymieniać rozrząd ;), zdejmij paski z klimy, wspomagania , alternatora i wtedy sprawdź, choć przypuszczam ,ze to napinacz paska klimatyzacji ( jeśli ją masz ;))

Manwe
28-09-11, 10:15
tak, mam ją i z tego co dziś patrzyłem to paski alternatora i klimy są stare. Sory bo jestem słaby z mechaniki ale czy pasek klimy kręci się cały czas nawet jak nie jest włączona klima ? Jutro pewnie oddam auto na naprawę zawieszenia i poproszę o dokładną diagnozę z rozrządem. Ale dzięki wam mam przynajmniej większe obeznanie co to może być

Redrekin
28-09-11, 12:08
czy pasek klimy kręci się cały czas nawet jak nie jest włączona klima ?
Tak pasek kręci się cały czas, gdy włączasz klimę , łączy się elektrosprzegło i sprężarka wtedy działa. U mnie też nie mogłem zlokalizować pisku, potem jednak doszedłem ,że to było łożysko w rolce napinacza paska klimy.

Dominik22
28-09-11, 16:18
U mnie też piszczało, myślałem że to łożysko w alternatorze, a po wymianie rozrządu wszystko ucichło :)