PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw naprawczy do pompy hamulcowej 1' PILNE

Revoltec
26-09-11, 12:19
Siema, wymieniał ktoś juz te gumki w pompie? mozna to zrobic na samochodzie bez wyciągania pompy? i wogole jest duzo roboty z tym?

PlushaQ
26-09-11, 12:28
Roboty dużo nie ma, ale bez zdjęcia pompy z auta i odkręcenia jej od serwa nie ma opcji. Musisz ją zdjąć, wyjąć i na spokojnie położyć sobie na stole.
Jak zajrzysz do jej wnętrza po odkręceniu z serwa zauważysz zawleczkę, zdejmujesz. Później już tłok jest odblokowany, więc wystarczy parę razy go wcisnąć, żeby wyskoczył z aluminiowej obudowy. Reszta roboty to dobieranie uszczelek z zestawu naprawczego i podmienianie ich na tłoku.
Powodzenia, w razie pytań… pytaj ;]

Sam jestem w trakcie polerowania obudowy pompy hamulcowej, więc tłok mam na wierzchu. Jeżeli byś potrzebował, to mogę cyknąć fotkę jak to wygląda po poskładaniu z nowymi uszczelniaczami.

Revoltec
26-09-11, 13:10
Własnie narazie szukam tego zestawu autofren d1-639 ale w całym intercarsie maja 0 szt na magazynie :/ słyszałem ze jest jakiś tam problem właśnie z ta zawleczką? I czy później smarować lekko nowe gumki smarem do tłoczków?

PlushaQ
26-09-11, 13:20
Spróbuj w 4car'sie jeszcze. Ostatnio od ręki mieli taki zestaw.
Nie ma żadnego problemu z zawleczką. Wystraczy mieć narzędzie odpowiednie - cążki z zagiętymi końcami, ściągacz do tego typu zawleczek lub podobne.
Żadnych smarów do tłoczków. Wkładasz tłok z nowymi uszczelkami i same się nasmarują płynem hamulcowym ;]

Revoltec
26-09-11, 13:50
Tylko ze 4cars to Łódz a ja potrzebuje na szybko z warszawy... wszędzie dzwonie i maja tylko na zamówienie bo i na magazynach nie maja:/

PlushaQ
26-09-11, 13:58
Jak nie cieknie jakoś przesadnie strasznie, to zostaw, dolewaj… zamów dzisiaj w Łodzi chociażby kurierem i sobie założysz jak dojdzie. Bez stresu ;]

Revoltec
26-09-11, 14:00
własnie chodzi o to ze praktycznie nie ma wogole hamulca bo pompa lezała troche bez płynu i gumki sie wywaliły

PlushaQ
26-09-11, 14:09
Aha… no nie, więc jest to problem pewien. No nie pozostaje mi żadna inna rada oprócz "szukaj w wawie/kurier 'next day' z Łodzi".

Revoltec
26-09-11, 14:31
No to zostaje mi tylko kurier z łodzi bo tutaj na miejscu nigdzie nie mają i nawet ich dostawcy nie mają...

PlushaQ
26-09-11, 15:18
No to jeżeli będziesz brał od 4car'su to polecam zadzwonić, ale do sklepu normalnego, nie internetowego. Bo w internetowym "nie ma/nie będzie/coś takiego istnieje?". Posiedzisz chwile na telefonie, ale w sklepie znajdą Ci to co potrzebujesz.
Sam się naciąłem na tym, że przez telefon w "internetowym" nie mają, a godzinę później ich odwiedzam w normalny sklepie, ta sama rozmowa, to samo tłumaczenie i się nagle część znajduje w magazynie.

Revoltec
26-09-11, 16:46
Zestaw zamówiony ze Szczecina przez firme a więc nie bule za przesyłke, jutro najpóźniej pojutrze ma być:)

lukwycz
11-02-12, 19:44
Podepnę się pod temat. Mam u siebie pompę 1 cal, która chyba ma uszkodzoną jedną sekcję. Chcę ją zregenerować, ale katalog Autofrena nie przewiduje zestawu naprawczego do MC2.
Czy wspomniany wcześniej zestaw D1639 będzie pasował do pompy z MB6 / MC2, bo średnica się zgadza. Pytam tych, którzy to już przerabiali. Czy potem da się normalnie odpowietrzyć hamulce, czy trzeba do warsztatu, żeby odpowietrzyli podciśnieniowo? Czy jest sens zatykać przewody, po ich odkręceniu od pompy? Z góry dzięki za jakieś info.

lukwycz
01-03-12, 23:39
No to sprawdziłem:
zestaw autofren D1639 nie jest dedykowany do pompy Lucasa z MB6/MC2. To znaczy, z 6 elementów pasują tylko 2 gumki do obu sekcji, reszta jest do wyrzucenia: trzecia uszczelka, pierścień segera i dwie miedziane podkładki.
Mimo to muszę powiedzieć, że po wymianie tych dwóch uszczelek w końcu udało mi się dobrze odpowietrzyć układ obchodząc auto tylko 2 razy :) Wcześniej po wielokrotnym odpowietrzaniu wpadał pedał.
Poświęciłem 9zł i 5 godzin pracy.

lukasz-lukasz
22-03-12, 00:14
góra złota dla tego kto mi powie gdzie kupię te uszczelki do pompy 1cal na terenie naszego kraju, bo zaczynam myśleć że znalezienie tych uszczelek graniczy co najmniej z cudem...

PlushaQ
22-03-12, 08:40
góra złota dla tego kto mi powie gdzie kupię te uszczelki do pompy 1cal na terenie naszego kraju, bo zaczynam myśleć że znalezienie tych uszczelek graniczy co najmniej z cudem...

W intercarsie mają… tylko SAM w katalogu Autofren musisz to odnaleźć, bo im się szukać nie chce, albo coś w tym stylu. Mam ten sam problem z pompą 15/16 aktualnie ;]

lukasz-lukasz
22-03-12, 11:21
Niestety nie maja... Szukam zestawu autofren d1639 (bo innego chyba nie ma do pomp 1") juz tylko po tym numerze nie podajac do jakiego auta itp. I nigdzie przenigdzie nie ma :(

PlushaQ
22-03-12, 17:42
No to sraczka w temacie… W Łodzi jest typ co ogarnia dorabianie różnorakich uszczelek, ale cholera ;d ciekawe ile śpiewa ;]

mariozet
29-05-12, 16:55
Jedna z uszczelek z Isuzu Trooper D1416 o średnicy tłoczka 25,4 mm pasuje do pompy 1 cal d1639. Przejeździłem na tej uszczelce przez ponad miesiąc i nie cieknie z pompy. Drugą uszczelkę coś jak "o-ring" nie wymieniałem, bo nie było potrzeby.