Zobacz pełną wersję : Podświetlenie pod kierownicą przy otwartych drzwiach.
Witam,
gdzie mogę znaleźć kable od czujników otwarcia drzwi, nie che wpinać się w czujniki, czy znajdę je gdzieś pod kierownicą? Iii jakie mają kolory abym mógł się w nie wpiąć?
1. nie "czujnik" tylko włącznik/wyłącznik ;]
2. Nie wiem jakie auto… w V genie kolor kabla, który znajdziesz już przy słupku pod skrzynką bezpieczników jest koloru seledynowo-czerwonego, nie wiem jak sprawa wygląda w innych generacjach.
Oj zapomniałem, HONDA civic 5 gen. ;) 93 r. silnik 1,3
Więc wszystko to samo co u mnie, łącznie z rocznikiem… więc wskazówki takie jak podałem w poprzednim poście. W razie pytań, pisz.
w jaki sposób mam się wpiąć w ten kabel? po prostu ten kable jest + tak? a masę gdzieś indziej mam znajść?
Znajdzie się ktoś kto wytłumaczy mi jak podpiąć oświetlenie z tym kabelkiem ?? :)
Ten kabelek to MASA (-), plus bierzesz ze skrzynki bezpieczników.
siemanko, ja mam wlasnie wykonane podswietlenie pod kierownica i pod schowkiem pasazera...
nogi oswietlaja mi paski led ktore przykelilem w niewidocznych miejscach, a gdzie podlaczylem kabelki ? poprowadzilem je w slupach ku gorze az doszly do swiatelka w podsufitce, wszystko zamaskowane, takze nie trzeba ingerowac w bezpieczniki. :)
a można pod zapalniczkę podpiąć z tyłu ?:)
a tego to ja juz nie wiem, a gdzie Ty masz zapalniczkę w HB z tylu ? :D
z przodu, mam zmieniony przedni panel obok skrzyni biegów :) No ciekawe :)
to nie swiruj i nie kombinuj :) zrob tak jak ja, odrobinę rzeżby jest ale jak efekt :) zastanawiam sie jeszcze nad oswietleniem tylnym, na nogi pasazerów. :) w 5D oczywiscie.
oo fajnie by to wyglądało :p masz rację:P ale tak mi będzie łatwiej niż prowadzić kabel pod sam sufit;/
civic-5 - poważnie, ciągnałeś pod podsufitką kabel? Jak tak, to gratuluje dołożenia sobie niebywałej ilości pracy ;d
Raczej koledze chodziło o podpięcie się z "tyłu" zapalniczki… w sensie, jest front i tył elementu.
+ w skrzynce bezpieczników masz na dwóch z pięciu wolnych pinów NAD bezpiecznikami. Są to zewnętrzne (takie jakby) kwadratowe gniazdka. Podają +12V w różnych stanach. Dwa skrajne cały czas, i te wewnątrz odpowiednio po przekręceniu kluczyka itp.
civic-5 - poważnie, ciągnałeś pod podsufitką kabel? Jak tak, to gratuluje dołożenia sobie niebywałej ilości pracy ;d
Raczej koledze chodziło o podpięcie się z "tyłu" zapalniczki… w sensie, jest front i tył elementu.
+ w skrzynce bezpieczników masz na dwóch z pięciu wolnych pinów NAD bezpiecznikami. Są to zewnętrzne (takie jakby) kwadratowe gniazdka. Podają +12V w różnych stanach. Dwa skrajne cały czas, i te wewnątrz odpowiednio po przekręceniu kluczyka itp.
Dzięki, pomogłeś mi :)
Proszę Ciebie bardzo, żaden problem ;-)
Hehe tak tak ciągnąłem :) najpierw pod konsola itp pozniej tak jak wspomnialem w slupku z prawej strony itd, ale bajer jest :) przydaje sie szczególnie w nocy, powaznie.
Nie łatwiej było zjarzeć do manuala i wpiąć się*w kabel przy słupku?
akurat to był mój wymysł, dlatego jestem z siebie dumny :)
A jakiego koloru jest kabel "+" w słupku?:) trochę dodałeś sobie pracy;/
+ masz w skrzynce bezpieczników, w słupku masz - od włącznika światła po otwarciu drzwi
no to chyba w ten minus w słupek bym się wpioł, od razu miałbym włącznik i wyłącznik ;] jakiego jest koloru??
Seledynowo-czerwony? Nie pamiętam. Zajrzyj do manuala.
Ciężko mi cokolwiek w manualu znaleźć... Chodzi mi o tenkabel minusowy od lampki abym miał włącznik i wyłącznik w podsufitce :) może ktoś inny się orientuje jaki kolor?
W manualu na końcu masz schematy i to one Cię interesują. Albo odkręć wyłącznik przy drzwiach, w słupku B i zobacz jaki kolor kabla do niego dochodzi… wyobraźni wystarczy użyć.
Son - Goku
03-10-11, 21:24
Ja rozbierałem słupek.
Dobrałem się do tego przewodu i podłączyłem ledy pod nogi:
http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-10/81002e43.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-10/81002e43/img_2181.jpg.html) http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-10/ff293ec7.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-10/ff293ec7/img_2195.jpg.html)