Zobacz pełną wersję : Obroty
Witam mam taki problem z obrotami, autko zagazowane na benzynie obroty trzymają na 0.5 tys normalnie przed usterka trzymaly 1tys ale juz na gazie nie trzyma obrotów wogóle i gaśnie wczesniej trzymało na gazie około 0.5 tys.Czyli tak jakby spadły o połowe .Teraz ratuję się tym że na światłach zmieniam na benzynke i te 0.5 trzyma.Podzielicie się wiedzą ?
za wolne obroty odpowiada silnik krokowy. Od sprawdzenia tego elementu trzeba by zaczac. Ewentualnie go przeczyscic
A może to coś ze sterowaniem gazu. Nie posiadam LPG, ale po tematach, które się pojawiały wiem, że się reguluje. Może podaje za mało gazu sterownik i nie ma na czym silnik chodzić?
A może to coś ze sterowaniem gazu. Nie posiadam LPG, ale po tematach, które się pojawiały wiem, że się reguluje. Może podaje za mało gazu sterownik i nie ma na czym silnik chodzić?
A może nie ma sensu wróżyć z fusów, tylko zajrzeć do manuala ?
yetico: jaki masz silnik ? w większości przypadków obroty b.j. powinny wynosić 650obr/min przy wyłączonej klimatyzacji na ciepłym silniku, i blisko 1500obr/min przy całkowicie zimnym. Jeśli na benzynie jest inaczej niż napisałem, problemu szukaj najpierw w dolocie - tak jak napisał kolega naver zacznij od krokowego - instrukcja jest na forum.
Każda naprawa to trochę wrózenie z fusów. Nigdy nie wiesz co może być przyczyną, a ja tylko podpowiadam, bo źle dostrojona instalacja lpg będzie powodować takie cuda ;)
Napisał, że ma o połowe mniejsze obroty. Czyli zamiast 600-800 na ciepłym spada mu do 300.