Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznać przełozenie główne skrzyni ?
Dorwałem skrzynie rzekomo hybryda z przełozeniem 4.41 i biegami od 1 do 3 z 95 roku noblesski. Jak rozpoznac czy zeczywiscie to przełozenie 4.41 ? sa moze jakies wymiary lub oznaczenia ? Obudowa z d16z9 wiec po numerach obudowy napewno nie dojde
shrekinho90
24-09-11, 22:20
Trzeba rozpołowic, nie ma wyjscia:mad: u mnie w garazu tez lezy skrzynia z noblesski ale męcze się z nią już dłuższy czas żeby ją otworzyc, Trzeba wykrecac srube od wlewu oleju? i tą koło wałka na imbus? bo z tym jest u mnie ciężko a skrzynia sie nie chce rozejsc, jedynie na 1-2cm i dalej coś blokuje. Acha, jakby co to te przełożenie jest dokładnie 4,437:rolleyes:
dzielisz liczbe duzego koła przez liczbe zębow malego i wychodzi
kristico86
25-09-11, 11:39
gdzies były na forum wykresy co do FD na jakim biegu jakie prędkości się uzyskuje :) a jak masz wyjęta to rozbieraj :) i licz i dziel ząbki :)
odkręć jeszcze sróbe na klucz kwadratowy 3/8 i tam masz segera, i wtedy ci sie ładnie bez zadnych sił otworzy :) - na samym szczycie skrzyni jest.
Zmierz obwod kola a potem pojedz np. 50kmh na 3 (raczej taka niska predkosc zeby nie bylo jeszcze przeklaman licznikow) i zobacz ile masz rpm. Policz ile teoretycznie powinienes miec na krotkim FD i tyle. Roboty na kilka minut w sumie.
shrekinho90
26-09-11, 12:56
Ta sruba na kwadrat 3/8 odkrecona, jeden klucz na niej złamałem, a trzeba odkrecac te o które sie pytałem?
odkręcasz 12-13 srób na nasadke 12mm, wokół skrzyni sciagasz segera z kwadratu 3/8 i ci sie otwiera całośc ;)
no skrzsynia ma rozleciany mechanizm różnicowy wiec itak ją musze rozebrac. Czyli na przełozeniu głównym podzielic liczbe zebów na duzym kole przez zemby z małego tak ???