PDA

Zobacz pełną wersję : Bicie kierownicy - przy ruszaniu.

Sosik5
24-09-11, 15:32
Witam,
przeszukałem forum ale na ten temat nic nie znalazłem. Wiele osób ma problem z biciem kierownicy przy hamowaniu, czy przy większych prędkościach, ja natomiast przy ruszaniu. Przy nieco gwałtowniejszym ruszaniu, bije mi w kierownicę.

Tak obrazowo: ruszenie z piskiem jest prawie niemożliwe, bo wtedy mocniej bije w kierownice, a pisku nie ma. Dodam, że podczas normalnej jazdy nic niepokojącego nie zauważam.

Kapcie 195/50/15 nie są nowe, to ich ostatni sezon. Może to przeguby? Czy coś innego?

vnv_nation
24-09-11, 16:56
Poduszki pod silnikiem? Zle dokrecone kola? Amortyzatory na wykonczeniu? Sprzeglo to byc raczej nie powinno jak poza tym auto normalnie jezdzi..

Sosik5
24-09-11, 17:07
Poduszek nie sprawdzałem. Koła dokręcone git, amorki były wymieniane niedawno a problem ten sam został.

W eg4 są dwie poduchy?

MeLLooN
24-09-11, 17:13
przeguby wewnętrzne albo poduchy

sivy
24-09-11, 18:30
W eg4 są dwie poduchy?
właściwie jest ich 5 ;) licząc ta przy grodzi

Sosik5
24-09-11, 19:19
A przy wymianie ewentualnie powinno się wszystkie wymieniać?

pawkow
24-09-11, 22:06
Sprawdzałeś ciśnienie w kołach?

PlushaQ
24-09-11, 22:10
U mnie były takie same objawy, po wymianie którychś (nie pamiętam których) tulejek na przodzie (po jednej na stronę) problem ustał.

jacek_bp
24-09-11, 22:11
Też miałem podobny problem, zmieniłem sprzęgło bo miało uślizgi i problem ustał.
Prawdopodobnie masz tez szarpanie rano przy ruszaniu, nie wystąpi jak ruszysz dynamicznie. Czy tak?

Sosik5
24-09-11, 23:55
Szarpanie, typowe dławienie na niskich biegach na niskich obrotach mam. Ale przy płynnej zmianie biegów jest ok. A ciśnienie sprawdzałem, jest ok.

marek44em
25-09-11, 20:45
Też miałem podobny problem, zmieniłem sprzęgło bo miało uślizgi i problem ustał.
Prawdopodobnie masz tez szarpanie rano przy ruszaniu, nie wystąpi jak ruszysz dynamicznie. Czy tak?
Tak miałem przed wymianą sprzęgła. Po wymianie było dobrze jakiś czas a teraz znów jest to co było wcześniej. Szarpanie jest też wtedy gdy hamuje silnikiem, przy włożeniu niższego biegu i puszczaniu sprzęgła silnik ze skrzynią(chyba) zaczynają szarpać.