PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik poziomu paliwa.

szpadyzor
24-09-11, 12:34
Witam. W mojej Hondzie Civic 96 r. zauważyłem dziwny przypadek. Chodzi o wskazówkę poziomu paliwa. Otóż tak na prawdę nigdy nie wiem dokładnie ile mam w baku. Przykładowo wskazówka znajduje się na połowie, po przejechaniu paru kilometrów spada o około 3-4 mm. Potem znów się trochę podnosi. Może to być chyba związane też z pochyleniem pojazdu, jednak ostatnio zdarzyło się coś co również mnie zdziwiło. Zaparkowałem samochód pod sklepem, chwilę potem gdy do niego wsiadłem wskazówka wskazywała maksimum. Po odpaleniu opadła do poniżej połowy czyli tyle ile mniej więcej było w baku. Macie podobnie w waszych autkach? Czy to może być znak że należy wymienić czujnik poziomu paliwa?
Pozdrawiam

ala
24-09-11, 13:57
kup uzywany caly licznik bo osobno raczej wskaznika nie kupisz wymien i powinno dzialac.

MikeFoto
25-09-11, 08:18
Witam. W mojej Hondzie Civic 96 r. zauważyłem dziwny przypadek. Chodzi o wskazówkę poziomu paliwa. Otóż tak na prawdę nigdy nie wiem dokładnie ile mam w baku. Przykładowo wskazówka znajduje się na połowie, po przejechaniu paru kilometrów spada o około 3-4 mm. Potem znów się trochę podnosi. Może to być chyba związane też z pochyleniem pojazdu, jednak ostatnio zdarzyło się coś co również mnie zdziwiło. Zaparkowałem samochód pod sklepem, chwilę potem gdy do niego wsiadłem wskazówka wskazywała maksimum. Po odpaleniu opadła do poniżej połowy czyli tyle ile mniej więcej było w baku. Macie podobnie w waszych autkach? Czy to może być znak że należy wymienić czujnik poziomu paliwa?
Pozdrawiam

Czyli ktoś kiedyś grzebał przy liczniku. U mnie przed założeniem indiglo wskaźnik był ok. Ale przy zakładaniu poruszyłem wskazówkę- lecz mimo ustawienia jej dokładnie w tej samej pozycji - dzieją się dokładnie takie same rzeczy jak u Ciebie.
Z moich obserwacji wynika, że wskaźnik tylko podczas jazdy wskazuje poprawną wartość. Bez "zapłonu" już nie bardzo :)

szpadyzor
26-09-11, 20:09
Z moich obserwacji wynika, że wskaźnik tylko podczas jazdy wskazuje poprawną wartość. Bez "zapłonu" już nie bardzo :)
A zapala Ci się normalnie kontrolka rezerwy? Szczerze mówiąc autko mam niespełna miesiąc i jakoś tak wyszło że jeszcze nigdy mi się nie zapaliła dlatego pytam:)

Czyli co konkretnie jest do wymiany? Bo rozumiem że nie chodzi o czujnik w zbiorniku? A i zapomniałem napisac o jednym. Ostatnio poziom paliwa był niski, jeszcze bez rezerwy ale na granicy dolnej kreseczki, zatankowałem za 5 dyszek i wskazówka podskoczyła prawię o połowę:) Nie wiem jaka jest dokładnie pojemność zbiornika w tym aucie ale jest aż tak mała czy może mi się wydaje?
Pozdrawiam;)

michaus
26-09-11, 22:15
Pojemność zbiornika to 45l. więc 10 litrów to gdzieś do pierwszej kreski.

mickee
26-09-11, 22:36
Pojemność zbiornika to 45l. więc 10 litrów to gdzieś do pierwszej kreski.

A to ciekawe... nie wiem o jakim samochodzie piszesz ale 5d mają 55l.

MikeFoto
27-09-11, 20:47
nie wiem o jakim samochodzie piszesz

Pewnie kolega pisze o 2D, 3D lub 4D.

michaus
28-09-11, 22:57
http://www.moto-portal.pl/glowna/Techniczne/Honda/Civic/4660 a tu piszą że ma 50 :/
mi jakoś powyżej 40 nie udało się zatankować...

civic1983
29-09-11, 21:53
a mi udało się zatankować 54,6l maksymalnie a tak ogólnie to zawsze wchodzi mi od 45-53l

MikeFoto
29-09-11, 22:26
http://www.moto-portal.pl/glowna/Techniczne/Honda/Civic/4660 a tu piszą że ma 50 :/
mi jakoś powyżej 40 nie udało się zatankować...

Bzdura. Gdy zapala mi się rezerwa do baku wchodzi 48l.
Ma 55l i koniec.

mi jakoś powyżej 40 nie udało się zatankować..

A jakie masz za auto? W opisie nie widzę.....

sworek
29-09-11, 22:59
Do mojego weszlo max 51 litrow przy ostro palacej sie rezerwie. dokladnie 50,97. Wiec w 5D bankowo ma 55 litrow.

U mnie licznik nie byl wyciagany ale po odpaleniu mam cos takiego ze wskazowka spada ok. 3-4mm a potem wraca do swojego polozenia. Reszta bardzo precyzjna.

Deszczyk0000
01-10-11, 12:23
Czyli ktoś kiedyś grzebał przy liczniku. U mnie przed założeniem indiglo wskaźnik był ok. Ale przy zakładaniu poruszyłem wskazówkę- lecz mimo ustawienia jej dokładnie w tej samej pozycji - dzieją się dokładnie takie same rzeczy jak u Ciebie.

Mike dobrze gada, u mnie po kombinacjach z licznikiem to samo;p

zelek23
05-02-13, 19:59
Odkopuję i proszę o konkretną odpowiedź. Bo odbiegliście od tematu.
Mam niemal identyczne objawy co kolega, który stworzył temat. Wskazówka poziomu paliwa raz jest w dole raz wyżej. W pewnym momencie myślałem nawet, że to normalne bo zazwyczaj wskazówka spada kiedy kręcę przynajmniej do 6500 tys.
"lubię jak Hondzia gada po japońsku ;)"

Proszę o info co mam robić. Na logikę należało by wyeliminować wszystko kolejno, czyli czujnik (pływak) w baku, ewentualnie wskaźnik na zegarach czyli pewnie całe zegary no, a najlepiej sprawdzić jeszcze kabel czy nie ma jakiś przebić.
Tyle, że nie wiem którędy kabel biegnie.

Powiem tak, chcę wiedzieć czy moja Hondzia ma takie duże spalanie, czy może pływak ma dziurkę i raz tonie raz nie.

To pewnie zły zwyczaj, ale poszukuję również tulejek i cukierków do zawieszenia na tył, generalnie tak jak się to zmienia, czyli komplet.

P.s. obawiam się, że nie stać mnie na wersje OEM, wolę zamienniki.

pozdrawiam,
Żelek23

MikeFoto
06-02-13, 11:04
nie stać mnie na wersje OEM, wolę zamienniki.

A stać cię żeby zmienić "zamienniki" ze 3 razy zanim padnie OEM?
Bo ja tu oszczędności nie widzę....

Camellia Racing
06-02-13, 11:13
To pewnie zły zwyczaj, ale poszukuję również tulejek i cukierków do zawieszenia na tył, generalnie tak jak się to zmienia, czyli komplet.
To nie temat do tulejek.

zelek23
06-02-13, 20:11
To nie temat do tulejek.

To odpowiedz na pytanie główne o wskaźniku poziomu paliwa...

kamilrojek
06-02-13, 20:21
Powiem tak, chcę wiedzieć czy moja Hondzia ma takie duże spalanie, czy może pływak ma dziurkę i raz tonie raz nie.

Chcesz wiedzieć jakie ma spalanie? Robisz tak:
Tankujesz do pełna.
Jeździsz przez 400 km (mniej więcej będzie to miarodajne).
Tankujesz do pełna i to co wleciało do zbiornika dzielisz przez 4. Innego lepszego sposobu nie ma.

pavel007
09-04-14, 19:10
Panowie uporaliście się z tym problemem w angielkach? Zmieniałem ostatnio żarówki podświetlenia, generalnie sprawa prosta kto zmieniał ten wie, ale niestety po założeniu zegarów mam ten sam problem ze wskazówką paliwa co wy. U mnie po przekręceniu zapłonu wskazania są chyba ok, natomiast po wyłączeniu wskaźnik rośnie w górę tak gdzieś 3-4 mm. Strasznie poirytowany tym jestem, nawet nie spodziewałem się że tak prosty zabieg może narobić tyle problemów, podejrzewam że przy wymianie albo za mocno potrząsnełem zegarami albo to po prostu złośliwość rzeczy martwych. Czy zostaje jedynie wymiana zegarów? Proszę o pomoc.

bartek_levis
10-04-14, 07:27
a powiedz czy odkręcałeś sam wskaźnik od obudowy ?

Endrju1
10-04-14, 08:20
Ktoś mi kiedyś podpowiadał, że jak się tak zrobi, to jak kilkukrotnie wskaźnik wskaże pełny i pusty to się unormuje (choć osobiście nie miałem z tym problemu).
Spróbuj wyjąć pływak i ręcznie przestaw go kilkakrotnie góra-dół (tylko tak aby wskaźnik nadążył i z włączonym zapłonem), być może pomoże.

pavel007
10-04-14, 08:52
Przyznam się, że niestety sciągałem tą przezroczystą szybę aby sobie obejrzeć czy licznik kilometrów jest jakoś podświetlany. Ale nie poruszyłem wskazówką raczej bo po chwili zamknąłem to. Dziś patrzyłem na ten wskaźnik z rana to o dziwo nie podniósł się tak znacznie i zdaje się dobrze wskazywać, pojeżdze trochę i sprawdzę - może właśnie sam się unormuje?