Zobacz pełną wersję : Sworzeń wachacza dolny. Zapieczona nakrętka.Pomocy!!!
Witam. Mój problem wygląda następująco. Chciałem odkręcić nakrętke od sworznia dolnego przedniego. Wygląda to tak jak by śróba wewnątrz sie ukręciła czy urwała. Jest ona bardzo zapieczona,złamałem już dwa klucze i nic.
Na dodatek nakrętka zaczęła sie obracać razem ze śrubą , a od góry sworzeń tkwi nie ruchomo.
Proszę o pomoc jak odkręcić tą nakrętke.
Grzesiek2290
24-09-11, 17:17
Rozciąć diaksem czy frezem jakimś jak nie ma jak podejść. Czasami wystarczy naciąć samą nakrętkę i przecinakiem rozbić.
ofc trzeba szykować się na kupno nowego sworznia.
Opcja druga to podparcie tego lewarkiem i okręcenie pneumatem ale ja to np. nie lubię z takim syfem się szarpać i od razu tnę i zmieniam na nowe :D
Diaksem tniesz cała śrube i po sprawie, inaczej nie dasz rady odkręcić. Przerabiałem to juz kilka razy.
Ewentualnie próbuj grzac palnikiem, ale jak sie kreci to raczej za pozno.
Ewentualnie próbuj grzac palnikiem, ale jak sie kreci to raczej za pozno. po takim zabiegu sworzeń i tak będzie do wymiany bo guma się stopi a jak ktoś ma nie wprawioną rękę to i osłonę przegubu spali
Dzięki za pomoc. Niestety czeka mnie wymiana sworzni, myślę że tak będzie najlepiej. Nie są aż takie drogie i może sie obejść beż usługi u mechanika.
Grzesiek2290
01-10-11, 18:52
po takim zabiegu sworzeń i tak będzie do wymiany bo guma się stopi a jak ktoś ma nie wprawioną rękę to i osłonę przegubu spali
Wielokrotnie grzałem palnikiem drążki kierownicze i nigdy nie spaliłem gumy ani tez nie zagotowałem smaru w końcówce. Po prostu trzeba dobrze okryć mokrą szmatą
Wielokrotnie grzałem palnikiem drążki kierownicze i nigdy nie spaliłem gumy ani tez nie zagotowałem smaru w końcówce. Po prostu trzeba dobrze okryć mokrą szmatą ja widzę spora różnice miedzy dolnym sworzniem i drążkiem kierowniczym i wytłumacz mi Grzesiu proszę jak owinąć mokrą szmatą dolny sworzeń aby go nie uszkodzić
Grzesiek2290
03-10-11, 10:37
Nie wiem jaki to problem aczkolwiek jedyny sworzeń jaki macałem w Hondzie to ten z Accorda.
Tu chodzi o samo zakrycie gumy mokra szmatą/szmatką ,a nie jakimś kocem etc...
I tak grzejesz zwrotnicę
I tak grzejesz zwrotnicę no tak tylko od dolej części zwrotnicy którą byśmy mieli grzać do sworznia są ze 3 cm a to cholernie mało :/ i w pierwszym poście nie było0 wyraźnie napisane czy sworzeń jest do wymiany czy trzeba zdjąć zwrotnicę bez uszkodzenia sworznia