PDA

Zobacz pełną wersję : Sworzeń wachacza dolny. Zapieczona nakrętka.Pomocy!!!

lukijg
24-09-11, 11:00
Witam. Mój problem wygląda następująco. Chciałem odkręcić nakrętke od sworznia dolnego przedniego. Wygląda to tak jak by śróba wewnątrz sie ukręciła czy urwała. Jest ona bardzo zapieczona,złamałem już dwa klucze i nic.
Na dodatek nakrętka zaczęła sie obracać razem ze śrubą , a od góry sworzeń tkwi nie ruchomo.

Proszę o pomoc jak odkręcić tą nakrętke.

Grzesiek2290
24-09-11, 17:17
Rozciąć diaksem czy frezem jakimś jak nie ma jak podejść. Czasami wystarczy naciąć samą nakrętkę i przecinakiem rozbić.

ofc trzeba szykować się na kupno nowego sworznia.

Opcja druga to podparcie tego lewarkiem i okręcenie pneumatem ale ja to np. nie lubię z takim syfem się szarpać i od razu tnę i zmieniam na nowe :D

Revoltec
26-09-11, 15:43
Diaksem tniesz cała śrube i po sprawie, inaczej nie dasz rady odkręcić. Przerabiałem to juz kilka razy.

uczak
28-09-11, 15:28
Ewentualnie próbuj grzac palnikiem, ale jak sie kreci to raczej za pozno.

Budziniak
30-09-11, 21:21
Ewentualnie próbuj grzac palnikiem, ale jak sie kreci to raczej za pozno. po takim zabiegu sworzeń i tak będzie do wymiany bo guma się stopi a jak ktoś ma nie wprawioną rękę to i osłonę przegubu spali

lukijg
01-10-11, 14:21
Dzięki za pomoc. Niestety czeka mnie wymiana sworzni, myślę że tak będzie najlepiej. Nie są aż takie drogie i może sie obejść beż usługi u mechanika.

Grzesiek2290
01-10-11, 18:52
po takim zabiegu sworzeń i tak będzie do wymiany bo guma się stopi a jak ktoś ma nie wprawioną rękę to i osłonę przegubu spali

Wielokrotnie grzałem palnikiem drążki kierownicze i nigdy nie spaliłem gumy ani tez nie zagotowałem smaru w końcówce. Po prostu trzeba dobrze okryć mokrą szmatą

Budziniak
01-10-11, 22:05
Wielokrotnie grzałem palnikiem drążki kierownicze i nigdy nie spaliłem gumy ani tez nie zagotowałem smaru w końcówce. Po prostu trzeba dobrze okryć mokrą szmatą ja widzę spora różnice miedzy dolnym sworzniem i drążkiem kierowniczym i wytłumacz mi Grzesiu proszę jak owinąć mokrą szmatą dolny sworzeń aby go nie uszkodzić

Grzesiek2290
03-10-11, 10:37
Nie wiem jaki to problem aczkolwiek jedyny sworzeń jaki macałem w Hondzie to ten z Accorda.
Tu chodzi o samo zakrycie gumy mokra szmatą/szmatką ,a nie jakimś kocem etc...

I tak grzejesz zwrotnicę

Budziniak
06-10-11, 23:23
I tak grzejesz zwrotnicę no tak tylko od dolej części zwrotnicy którą byśmy mieli grzać do sworznia są ze 3 cm a to cholernie mało :/ i w pierwszym poście nie było0 wyraźnie napisane czy sworzeń jest do wymiany czy trzeba zdjąć zwrotnicę bez uszkodzenia sworznia