Zobacz pełną wersję : Wymiana świec, kabli zapłonowych
Witam,
Chciałbym w weekend wymienić świece, że sie na tym nie znam pytam Was o pomoc ;)
Otóż, nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu co gdzie i jak, czyli jakie potrzebne narzędzia oraz jak krok po kroku się to robi, wiem że to jest proste z tego co czytam na forum ale chciałbym być przygotowany :)
Nowe kable mam, świece na razie chce przeczyścić (tak według dziadkowych rad:) bo na nowe na razie nie mam kasiory:)
Pytanie moje jest proste, wielu z Was malowało pokrywę (też w planach), wiem że ściągnięcie jej jest banalne (kilka srubek i po bólu) ale czy potem nie trzeba jakiegoś silikonu, uszczelek pod świece, bo z tego co widziałem jest na pewno u mnie jakiś silikon bo wystaje nawet go trochę:)
Czy trzeba najpierw odkręcić świece a potem pokrywę?
Co raz zimniej się robi i zauważyłem, że Hania coraz trudniej odpala, więc z czytania na forum postanowiłem zmienić najpierw kable, wyczyścić świece oraz jeszcze kilka rzeczy które już wiem jak się robi ;)
Dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi...
Panie Marcinie, świeczki i kable zmieniamy bez zdejmowania pokrywy, potrzebny tylko długi klucz i jazda
Aha, czyli tylko potrzebny długi klucz i nie trzeba wyciągać pokrywy ;) Super, dziękuję bardzo za odpowiedz !
wyczyścić świece
warto też wyczyścić olej: http://allegro.pl/sitko-plastikowe-uniwersalne-fi-6-cm-producent-pl-i1824697653.html dziadek nie wspomniał?
warto też wyczyścić olej: http://allegro.pl/sitko-plastikowe-uniwersalne-fi-6-cm-producent-pl-i1824697653.html dziadek nie wspomniał?
Pozamiatałeś :D
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem wymienić świece i nie bawić sie w czyszczenie ;P Dobra autosugestia :)
Nawet bardzo dobra.
Nie masz 40zl na komplet swiec ?
Komplet świec: 40zł
Klucz do świec (jeżeli nie masz): 10zł (stacja benzynowa)
kable: masz
Czas pracy: 10 minut
Bez ściągania pokryw, sratów pierdów itp…
Dzięki wszystkim za uświadomienie ;P
A klucz jest jakiś standardowy z tego co rozumiem ?
Świece wymieniać na NGK ?
Taka dość długa "16". Nie polecam tych za 10 zł. U mnie tak mocno świece siedziały, że ułamałem klucz za ponad 20 zł. Na szczęście mam dobry zestaw narzędzi, gdzie mam taką specjalną końcówkę z gumką (po wykręceniu świeca zostaje w nasadce, a nie w silniku :) ). Świec się nie czyści z prostego powodu - jeśli wysłana iskra będzie miała odpowiednie napięcie, to nie ma możliwości aby "gdzies uciekała". Albo świeca jest na tyle brudna, że iskra nie przepłynie wcale, albo da radę i przepłynie. Sama konstrukcja świecy może być zmęczona i wtedy świeca ma prawo gubić wartości swojego sygnału iskrowego.
NGK jak najbardziej.
Wracając do klucza - może być i zwykła 16 fajkowa, ale klucz musi ją objąć, gwint jest w sumie daleko od tej części świecy, którą musisz zmieścić w gnieździe.
Klucz musi być w miare długi i z cienkimi ściankami
Michal.EG3
23-09-11, 19:14
kluczy za 10-20 zl nie polecam ani nic na podobe tego http://maxmotors.pl/1637-klucz-do-swiec-16-mm.html to sie po prostu lamie... albo u mnie sa takie zapieczone te swiece ze lamia klucze... jak je odkrecic zeby ich nie ukrecic? macie jakis sposob? bo ja troche sie boje mocniej krecic po ulamaniu 2 kluczy
No nie wiem, ja trafiłem na jakiś w miarę spoko, bo daje rade. Nie jest to szczyt wygody itp, ale jest. Jak już kupować to coś profi za parę*groszy więcej, no ja miałem awarie, a stacja była 100m obok, więc na taki się*skusiłem jaki był. :]
Wszystkie klucze do swiec ze stacji benzynowych mozna sobie o kant dupy potluc.
Kup sobie taka nasadke Yato
http://allegro.pl/nasadka-nasadki-do-swiec-16mm-1-2-cala-yato-1253-i1787530890.html
Do tego dajesz normalna przedluzke i grzechotke albo jakis sztywny klucz i nie ma najmniejszych problemow.
Ja jej uzywam tak samo jak i nasadki 21mm i spisaly sie juz w dziesiatkach wozow.
Kup sobie taka nasadke Yato
+1
w briko kupiłem taką samą i super daje radę :)
też ostatnio wymieniałem świece i pożyczyłem od kumpla wspaniały klucz za 20zł i efekt? 1 próba= urwany klucz :D
nasadka + przedłużka i elegancko poszło
Widzę sami pechowcy ;d xD