Zobacz pełną wersję : Dziwne "pykanie" w czasie wysprzęglnia
[H] Dylu [H]
22-04-07, 16:57
Od jakiegos czasu w mojej hani w czasie duszenia pedalu sprzegla zaczely dochodzic dziwne dzwieki...na poczatku bylo to skrzypienie/piszczenie i bylo czuc pod noga bardzo dalikatne skoski...wciskanie nie bylo w pelni plynne...mysle sobie, ze cos na mocowaniu pedala bo gdzies na forum doszukalem sie info ze warto przesmarowac...tak zrobilem, ale problem nie ustapil...jak juz zdążyłem sie do tego przyzwyczaic to owo skrzypienie zamienilo sie w specyficzne "pykniecie"...tak jak by cos o cos zahaczalo, zaczepialo sie w chwili wciskania sprzegla...zawsze na ten samej wysokosci czy to nastepuje ruch wcisniecia czy odpuszczania sprzegla...z tego co sie nasluchalem to dzwiek dochodzi z okolicy zkrzyni biegow, ale skad dokladnie nie mam pojecia...
Samochod oczywiscie dobrze jezdzi, sprzeglo sie nie slizga, wysprzegla plynnie, no ale "pyka"...dodam ze moment pykniecia wyraznie czuc pod noga...nie nastepuje przy tym zadnen przeskok, szarpniecie czy cos...dzialanie sprzegla jest OK...
Macie jakiej pomysly??
witam prawdopodobnie jest to "lapka " popychajaca lozysko, zakleszcza sie na takich blaszkach od lozyska ...
Witam , :aloha:
Podłączam sie do tematu bo mam dokładnie to samo. U mnie jest tak ze w momencie ruszania na małym gazie tzn. kiedy pedał sprzegła juz puszczamy ,jest tak w połowie a rownoczesnie dodajemy gazu nie za duzo słychac takie "pykanie" :/ Trwa to dosłownie sek moze dwie , słychac to tylko w momencie własnie ruszania bardzo krotko.Moj mechanik powiedział ze to przez to ze mi szumi troche łozysko oporowe sprzegła , ale nie wiem ile w tym prawdy :( . Miał ktos cos takiego w swojej haneczce ... ??
Tez tak mam... ;D I zaraz pewnie padnie odpowiedz, ze te typy tak maja.... :aloha:
Dylu, wysyłałeś ostatnio na forum foto silnika w temacie odnośnie dziwnie szybkiego startu twojego auta :). Widziałem ze nie masz zabezpieczenia gumowego na kalamitce od hydrauliki sprzęgła. Odpowietrzałeś ? może cos puściło, że zleciała gumka ? i stąd te objawy ?
[H] Dylu [H]
22-04-07, 19:50
Dylu, wysyłałeś ostatnio na forum foto silnika w temacie odnośnie dziwnie szybkiego startu twojego auta :). Widziałem ze nie masz zabezpieczenia gumowego na kalamitce od hydrauliki sprzęgła. Odpowietrzałeś ? może cos puściło, że zleciała gumka ? i stąd te objawy ?
eeeeeee nie mam pojecia o czym piszesz :d moze jasniej :agent:
[url=http://img231.imageshack.us/img231/4195/dsc00875xz1.th.jpg] (http://img231.imageshack.us/my.php?image=dsc00875xz1.jpg)
na kalamitce od hydrauliki sprzęgła nie ma gumowej osłomki.
[H] Dylu [H]
22-04-07, 19:59
[url=http://img231.imageshack.us/img231/4195/dsc00875xz1.th.jpg] (http://img231.imageshack.us/my.php?image=dsc00875xz1.jpg)
az taki glupi to ja nie jestem...wiem ze dawalem fote silnika :bicie: chodzi mi o czym ty piszesz...gumka...jaka gdzie...zaznacz to jakos na zdjeciu i daj na forum...
http://img381.imageshack.us/img381/7500/dsc00875xz1vh9.th.jpg (http://img381.imageshack.us/my.php?image=dsc00875xz1vh9.jpg)
skolopendra
22-04-07, 22:33
jest to "lapka " popychajaca lozysko,
tak
trzeba ją popsikać jakimś smarowidłem i będzie ok :d
[H] Dylu [H]
23-04-07, 07:14
w ktorym miejscu jest ta "lapka" ??
dodam ze zjawisko nie wystepuje na zimnym silniku!
a co do tego "kapurka gumowego", ktorego brak zauwazyl kolega lakazs...wazne to to ?? czy mozna olac ??
olej, ale moze kalamitka puscila i gumke wyrzucilo pod cisnieniem, bo ona sie swieci, nie jest zabrudzona, wiec guma mogla byc.
Masz plyn w sprzegle ?
[H] Dylu [H]
23-04-07, 08:45
olej, ale moze kalamitka puscila i gumke wyrzucilo pod cisnieniem, bo ona sie swieci, nie jest zabrudzona, wiec guma mogla byc.
Masz plyn w sprzegle ?
plyn jest, a dzis po trasie sprawdzilem i jest sucha, nic z niej nie cieknie...
a ta "lapka" od sprzegla co to ja przesmarowac trzeba...gdzie ona jest ??? WD40 sie nada ??
Witam , :aloha:
... U mnie jest tak ze w momencie ruszania na małym gazie tzn. kiedy pedał sprzegła juz puszczamy ,jest tak w połowie a rownoczesnie dodajemy gazu nie za duzo słychac takie "pykanie" :/...
A może to przegub ?
Dylu jeśli chodzi z ta "łapą" o to co myślę to trochę rozbierania będzie :)
http://images21.fotosik.pl/202/da1dd4178cdb9410.png
Nic nie musisz rozbierać (jeśli oczywiście chodzi o łapkę). Zdejmujesz ten gumowy kapturek w kształcie litery L (zsuwasz go) i aplikujesz przez tą słomkę trochę smarowidła. Dobrze żeby druga osoba siedziała w samochodzie i bawiła się pedałem sprzęgła, trochę poskrzypi, postuka i się uspokoi.
I sprawdź czy masz dobrze tą osłonę gumową założona, bo jak nie to pewnie dostał sie tam pył i kurz.
[H] Dylu [H]
23-04-07, 09:29
ale gdzie do diaska jest ta "lapka" i gumka w ksztalcie litery "L" ?? :d to jest to gdzie nie mam tej gumki na odpowietrzniku ??
osłona widełek na rysunku. pod tą osłoną jest łapka.
[H] Dylu [H]
23-04-07, 10:24
osłona widełek na rysunku. pod tą osłoną jest łapka.
rozumiem, ze to trzeba nurkowc pod samochod ??
nic nie trzeba, pochylasz sie nad silnikiem, wkładasz łapy i grzebiesz, wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
[H] Dylu [H]
23-04-07, 10:33
nic nie trzeba, pochylasz sie nad silnikiem, wkładasz łapy i grzebiesz, wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
bede sie musial przypatrzyc, bo nie kojarze tego elemntu tak jak przypominam sobie widok silnika :)
a ten czynnik smarujacy to tak na czuja ladowac w okolice lapki po zdjeciu tej oslonki czy jakos konkretnie...no i czy WD40 sie nada ??
element widać na zdjęciu które sam robiłeś na lewo od kółeczka w które ktoś zaznaczył odpowietrznik, nie sposób nie dojrzeć tego bo osłona widełek wychodzi ze skrzyni. zdejmij ją i siknij ze 3x z prawej strony,(tam gdzie jest okrągłe zakończenie osłony) popracuj pedałem. Ja stosowałem preparat K2, coś tam z teflonem i do dziś się sprawdza. Aha i sikałem też na wciśniętym pedale sprzęgła.
Dylu zadałeś już tyle pyt. że masz już wyczerpującą odp. co gdzie i jak. :d
[H] Dylu [H]
23-04-07, 11:06
dzieki bratex za cierpliwosc :d rozumiem ze miales podobny problem i zabieg pomogl ??
to nie jest nic nadzwyczajnego przy naszych silnikach, wręcz standardowy zabieg, szczególnie jak osłona nie jest dobrze założona. spoko
[H] Dylu [H]
23-04-07, 11:46
to nie jest nic nadzwyczajnego przy naszych silnikach, wręcz standardowy zabieg, szczególnie jak osłona nie jest dobrze założona. spoko
zabieg przeprowadzony :d jak by lzej zaczelo sprzeglo chodzic :) ale WD40 to nadalowalem tam nie malo :) na oslep :P bo za wiele to tam nie widac :) dookola "lapki" i juz :D nie zaszkodzi :)
zobaczymy czy efekt "pykania" ustapi, ale to bedzie mozna stwierdzic po rozgrzaniu silnika i parokrotniej zmianie biegow...narazie nie mam na to czasu..........w pracy :aloha:
efekt "pykania" na pedale moze tez byc kiedy lozysko oporowe nietrafia na stary slad na docisku (w moim przypadku tak jest)....
[H] Dylu [H]
23-04-07, 16:18
no wiec panowie...problem zniknal :d ...do tego jest lepiej niz bylo...WD40 zrobilo swoje i jak 3 godziny po smarowaniu wsiadlem do auta zeby ruszyc do domu to myslalem ze urwala mi sie linka bo tak leciutko zaczelo mi chodzic sprzegielko...
jeszcze raz dzieki za pomoc :aloha: