Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś bardzo głośno piszczy przy rozrządzie

geto90
22-09-11, 08:47
Witam!

Jest taki problem, ze jakies 4 dni temu zaczelo mi cos piszczec pod maska, z dnia na dzien coraz glosniej. Bylem pewny, ze to pasek podjechalem do mechaniora zeby mi wymienil, ale sciagnal jede, drugi a to dalej piszczy :/ Jest to strasznie glosne i denerwujace. Piszczy na wolnych obrotach i np jak jade caly czas ich nie zwiekszajac np non stop na 2000 a gdy dosc szybko przyspieszam i auto wchodzi na obroty to rowno z wcisnieciem pedalu gazu piszczec przestaje. Mechanior mowil ze moze byc cos z pompa wody lub z napinaczami. Spotkal sie ktos z czyms takim? Mozna z tym jezdzic? Bo mechanika mam umowionego dopiero na przyszly tydzien. AAA i rozrzad byl robiony jakies 5k km temu.

Z gory dzieki za pomoc :)

pozdro

bednar_ek35
22-09-11, 10:18
Jeżeli piszesz że 5 tyś temu wymieniałeś rozrząd to możliwe że mechanior za mocno naciągnął pasek i rolka sie wysrała.A pompe wody wymieniałeś?

geto90
22-09-11, 13:16
Taak, caly komplet byl wymieniany, pompa wody GMB bodajze. Hm czyli prawdopodobnie trzeba bedzie wszystko rozkrecic i wymienic, tak?

sivy
22-09-11, 14:01
myśle ze jak pasek za mocno naciągniety to wystarczy sprawdzić jeśłi bedzie za ciasny to poluzowac powinno byc ok. spotkałem sie z takim przypadkiem ze kolesiowi tez piszczało. Okazało sie ze coś wpadło do obudowy dolnej rozrzadu i pocieło pasek wzdłuż. czyli z jednego paska zrobiły mu sie dwa. Jeśli masz czas i umiesz to sprawdż chociaz od góry czy masz cały pasek ;)

geto90
22-09-11, 20:58
Wlasnie juz od wczoraj jezdze bez gornej obudowy. Pasek wyglada ok chyba ze cos tam jeszcze na dole nie do konca gra :/

przed momentem bylem przestawic Hanke i ku mojemu zdziwieniu nawet nie pisknela, chociaz popoludniu musialem kawalek nia przejechac i nie szlo wytrzymac. Specjalnie troche pogazowalem ale dalej cisza :) Nie wiem czy to kwestia temperatury czy czego, ale podejrzewam ze ona moze miec wplyw na to piszczenie. A moze sie samo naprawilo? :D

Maskunt
22-09-11, 22:22
Saiti ma ten sam problem w swoim d16 i własnie wczoraj chciał poluzować rozrząd, więc w tym należy najpierw szukać przyczyny.

geto90
23-09-11, 11:23
Jakbys wiedzial jak on rozwiazal ten problem to daj znac ;)

Ja mam na jutro mechaniora umowionego to bedzie wszystko rozbieral i zerknie tam do srodka.

przemasSs
23-09-11, 14:42
a to napewno rozrzad?? ja mialem takie same objawy i jak sie okazalo bylo to lozysko w aparacie zaplonowym

sivy
23-09-11, 17:36
a tez moze byc, nie wziąłem tego pod uwage...

przemasSs
23-09-11, 17:38
sprawdz sobie, tylko jak rozbierzesz i jak wyskoczy ci uszczelka w srodku to potem ja dobrze wcisnij zeby olej nie zalal ci aparatu.