PDA

Zobacz pełną wersję : Pilot centralki + ABS

grzeskowiak
21-09-11, 19:34
W jednym temacie chciałbym poruszyć dwie sprawy.

1. Kupiłem Hondę EJ6 z 98roku dostałem do niej dwa czarne kluczyki i jeden czerwony zapakowany w pudełko. Problem w tym, że nie mam ani jednego pilota. Auto posiada centralny zamek. Tutaj moje pytanie, czy jak kupię pilot od jakiejś innej EJ6 to da się go zaprogramować na nowo, żeby działał w moim aucie? Jeśli się da, to proszę o wytłumaczenie w jaki sposób mogę go zaprogramować i czy dużo z tym kombinacji.

2. Zrobiłem samo-diagnostykę, gdyż świeciła mi się kontrolka ABS. Mam błąd o numerze 13 (Czujnik lewego przedniego koła). Jak najłatwiej sprawdzić, czy czujnik jest uszkodzony, czy może gdzieś nie łączy?

Z góry dzięki za pomoc.

Feniks333
21-09-11, 19:46
A centralke masz na pilota czy zwykłą? To że masz centralny zamek nie oznacza że musi być on sterowany z pilota. Działa tak że jak kluczykiem otwierasz drzwi kierowcy to automatycznie otwierają się wszystkie inne.

grzeskowiak
21-09-11, 22:09
Tak właśnie jest, że po otworzeniu drzwi kierowcy otwierają się także drzwi pasażera(coupe). Czyli to oznacza, że ten egzemplarz nie miał pilota? Jeśli tak to zostaje mi do rozwiązania błąd ABS 13.

Feniks333
22-09-11, 14:05
Czyli centralka działa prawidłowo. A pilota po prostu nie ma.

lucasSNC
22-09-11, 14:31
to że otwierają się drzwi pasażera po otworzeniu drzwi kierowcy wcale nie oznacza że egzemplarz nie miał sterowania z pilota.
Zerknij czy przy lusterku wstecznym znajduje się odbiornik podczerwieni (powinna wystawać taka ciemna półkula jak na zdjeciu http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/84/45/09/1784450946) jak jest to wystarczy że dokupisz kompatybilnego pilota i doprogramujesz

grzeskowiak
22-09-11, 21:37
Dzięki lucas, jutro sprawdzę czy jest ten odbiornik.
A co z tym ABS'em, wie ktoś jak to sprawdzić, czy od razu wymienić ten czujnik?

grzeskowiak
04-10-11, 23:23
Nikt nie wie jak sprawdzić ten czujnik ABS?

lopi83
06-10-11, 20:42
czujnik miernikiem sprawdzisz, powinno byc kolo 1000omow

kubaszow
06-10-11, 23:19
Zerknij czy przy lusterku wstecznym znajduje się odbiornik podczerwieni
Nie wydaje mi sie zeby to byl odbiornik, zastanawiam sie jak mialo by to dzialac?
Z tej kulki nie wychodza zadne kable, w drzwiach nie ma zadnego silownika wiec co mialo by zamykac drzwi, w centralce w drzwiach (ta biala puszka) jest tylko plytka z kablami od zasilania itd.
Mozesz mi to wytlumaczyc bo bardzo ciekawy jestem.

kyzer
08-10-11, 11:51
Skoro nie wychodzą żadne kable tzn,że nie ma odbiornika, potwierdzałby to brak siłownika w drzwiach kierowcy.
Po co siłownik dawać skoro i tak musimy mechanicznie kluczykiem otworzyć?
Nie tylko Honda tak ma.
Pozostaje kupić siłownik i sterownik zamka na pilota.