PDA

Zobacz pełną wersję : Uwierający w kolano lewarek ręcznego :(((

Wind 323
20-09-11, 23:16
Witam jestem posiadaczem od kilku dni H.C. 4D sedan kupiłem ją po długich analizach rynku. Oprócz mocy silnika na papierze 140 KM (sposób jej rozwijania) denerwuje mnie lewarek hamulca ręcznego. Uwiera on pomiędzy kłykciem a nadkłykciem w więzadło poboczne kolana. Po przejechaniu ok 500 km mam to miejsce już obolałe. Uwiera mnie końcówka ręcznego. I tu moje pytanie czy da się odchylić lewarek w prawo o ok min 2cm w sposób mało inwazyjny dla auta??? Wzrokowo w obudowie jest tam ok 2cm luzu. Producent dał już podkładkę do oparcia podudzia ale mnie to nie wystarcza i stanowi duży dyskomfort w czasie jazdy. Proszę o radę Jednak myślę że takie umiejscowienie ręcznego to duży błąd i próba zajęcia dobrej pozycji do jazdy która udawała mi się w 25 modelach aut które posiadłem tu nie zdaje egzaminu!!!!

noe
21-09-11, 07:03
Czytając ten post poczułem się jak na ,,szpilkach" u prof. Richarda z anatomii -kłykieć -nadkłykieć,więzadło poboczne (no bo przyśrodkowe nie da rady,chyba żeby dupą do szyby), ale ok. -zasiadłem za kierownicą i ni jak nie mogłem znaleść pozycji, przy odsuniętym fotelu, żeby kolano waliło w lewarek,a swoje kilogramy mam.
Po wnikliwej analizie doszedłem do wniosku,że coś chyba ze smarowaniem w Twoim kolanie nie jest tak, polecam wzmocnienie chrząstki,uzupełnienie hialuronianu w kaletce maziowej(lepsze są te wysokousieciowane,ale dużo droższe, bo wykupywane przez panie we wiadomym celu),pozostaje jeszcze opaska ochronna, no i proszę nie zapominać o profilaktyce przeciwzakrzepowej
A forum jak forum ani lepsze ani gorsze, kto chce zagląda , komu się nie podoba szuka innego i tyle w temacie

Wind 323
21-09-11, 07:20
Do noe a w temacie masz coś ciekawego do powiedzenia bo jak nie to się nie odzywaj

kenny
21-09-11, 09:08
Wid 323, ale noe chciał tylko pomóc :)

Jeździłem trochę sedanem i naprawdę nie wiem jak możesz dotykać kolanem ręcznego.
http://images.newcars.com/images/car-pictures/original/2010-Honda-Civic-Sedan-DX-4dr-Sedan-Interior-Front-Seats-2.png

Albo masz b krótkie nogi, albo b duże jaja i musisz szeroko rozstawiać kolana ;)

Pokaż foto jak to jest u Ciebie.

Wind 323
21-09-11, 09:45
Następny się odezwał. Można ten ręczny przesunąć ktoś to robił? Mam 183 cm wzrosty i fakt nie siedzę jak dziewica :)

Jacek65
21-09-11, 10:08
Jak może ta dzwignia hamulca kogoś uwierać?:eek:Chyba że jest skrzywiona po jakimś wypadku lub awarii:o.Ja osobiście uważam iż jest bardzo dobrze umieszczona.Zawsze pod ręką i wygodnie się nią operuje..I jest to dla mnie naprawdę jedna z zalet wnetrza sedana.:D

Wind 323 napisał:Następny się odezwał. Można ten ręczny przesunąć ktoś to robił? Mam 183 cm wzrosty i fakt nie siedzę jak dziewica
Ja tez do małych nie należe i przed zakupem nowego auta siedziałem w wielu modelach.Owszem civic to nie auto z najwyższej półki i jest może mniej wygodny niż np.Audi A4 czy choćby nawet Fiat Croma.Ale żeby dzwignia hamulca mi przeszkadzała,:rolleyes: to się nie zdarza.Fakt że fotel w aucie to nie fotel w domu:rolleyes:.Ostatecznie jeszcze można sobie zatrudnić kierowcę.Bo tylna kanapa jest szersza.;)

Wind 323
21-09-11, 11:50
A mnie uwiera i tyle chyba że w skrajnych położeniach fotela max z przody lub tyły ale wtedy nie jest to dobra pozycja do jazdy. Widzę że odzywają się fanatycy hondy nie mogący ścierpieć jakiejkolwiek krytyki.
Ale pytanie było proste można przesunąć czy nie i proszę bez chamskiej polemiki na temat moich narządów.
Wiesz coś jeden z drugim na ten temat to pisz. Jak nie to spadówa.

Kras
21-09-11, 12:37
Powiem Ci, ze z takim podejsciem to pomocy raczej nie uzyskasz. Na zadnym forum.

kvas
21-09-11, 15:14
jak nie to spadówa.

:d miszcz

Jacek65
21-09-11, 15:33
A mnie uwiera i tyle chyba że w skrajnych położeniach fotela max z przody lub tyły ale wtedy nie jest to dobra pozycja do jazdy. Widzę że odzywają się fanatycy hondy nie mogący ścierpieć jakiejkolwiek krytyki.
Ale pytanie było proste można przesunąć czy nie i proszę bez chamskiej polemiki na temat moich narządów.
Wiesz coś jeden z drugim na ten temat to pisz. Jak nie to spadówa.

No a kto ma tu być?Fanatycy Fiata?:DJa mogę tylko zaproponować zmianę auta.Bo co innego możesz zrobić jak ci się źle jeździ.:)I trzeba mieć tez trochę poczucia humoru aby być na forum.:)Pozdrawiam.

posiadacz
21-09-11, 15:57
Zazwyczaj pomagam w miare mozliwosci ... ale tutaj mam serdeczna prosbe do Szanownych Forumowiczow o to by zostawic tematyczne pytanie bez odpowiedzi. Mysle ze brak elementarnej kultury, zwlaszcza jak sie kogos o cos prosi, powinien byc scisle przestrzegany.
Pozdrawiam serdeczenie

piothrix
21-09-11, 17:39
Mam również 183 cm wzrostu i nie dotykam kolanem lewarka tak jak to opisujesz. Aby zająć dobrą pozycję za kierownicą fotel mam cofnięty do tyłu i wysuniętą kierownicę. Wg mnie masz najprawdopodobniej fotel zbyt blisko kierownicy, która jest usadowiona w pozycji '0' - najbardziej z przodu.

Budziniak
21-09-11, 17:47
Ale pytanie było proste można przesunąć czy nie
Skoro nikt nie narzeka na dźwignie od ręcznego to nikt nie sprawdzał czy da się to przesunąć a co za tym idzie nikt nie odpowie Ci czy można to przesunąć. Postaraj się trochę pomyśleć nie spinając pośladów na forum a na pewno dasz radę sprawdzić sam czy jest taka możliwość. Śrubokręt nie gryzie a jak sam to ogarniesz to na przyszłość Ty będziesz radził innym userom

zyga502
21-09-11, 20:39
przeczytałem i dziwie się wielu głosom ,które ,nie mają w ogóle wiedzy o danym problemie ,mam civica 4d mam 183 cm wzrostu i umiejscowienie dźwigni hamulca ręcznego jest porażką,miałem już ją wymienianą na gwarancji ,bo od obcierania kolanem o rączkę ręcznego zeszła farba,teraz mam znowu to samo,oprócz tego w trasie tylko tempomat mnie ratuje od ciągłego obcierania nogi o ręczny ,a na postoju,gdy chce się wyluzować i rozłożyć fotel i się rozciągnąć na fotelu to już wogóle nie wspomnę ,tragedia,ręczny to porażka

Wind 323
21-09-11, 21:34
No w końcu ktoś normalny się odezwał ktoś co coś na ten temat wie a nie komentarze w stylu masz za wielkie jaja, załóż se pokrowiec na kolano czy weź se śróbowkręt czy jak "posiadacz" (chyba taczki) ubliża mi że kogoś obraziłem i żeby nikt nie odpisał na post a co ty jesteś moderator że chcesz tu rządzić. Forum powinno być merytoryczne a żarciki to ponoć na onecie Problem jest
gamonie (piszę do tych co w sposób grubiański mi odpowiadali na forum a pojęcia nie mieli o czym piszą a mieli wenę wiejskiego filozofa). Poczytałem (dopiero dziś jak zobaczyłem ironiczne posty tu) fora niemieckie i angielskie i tam też dużo się o tym pisze.
Radzę dobrze nie masz o czymś pojęcia to nic nie pisz bo się ośmieszysz !

Wiele lat byłem na innych forach dot aut ale takie komentarze to by nie uszły ostrzeżenie i won z fora. Tylko merytoryczne odpowiedzi!!!

Jacek65
22-09-11, 10:54
To ty bywałeś chyba na poważnym forum naukowym.:o.Skoro nie było żartów.:rolleyes:No coż, nikt cię ni zmusza abyć był też tutaj.Ja tu jestem dłużej od ciebie i nie mam zastrzeżeń co do tutejszych wypowiedzi.Nawet wiele otrzymałem pomocnych informacji:).Ale po prostu twój temat jest szczególny.W rodzaju - ciasno mi w aucie co mam zrobić.Więc co można poradzić,na poważnie?Zmianę auta,chyba tylko to.Bo chyba dzwigni ciąć nie będziesz.Ja też jestem wiekszych gabarytów i aby jechać maksymalnie wygodnie musiałbym kupić auto zdecydowanie większe.A hamulec mi nie przeszkadza.Choć dotykam go nieraz nogą.Ale drzwi też dotykam.I co mam je przesunąć?Tak ze nie ma co się jeżyć na forum z powodów żartów bo wszędzie tak jest.A nawet jeszcze gorzej.Wystarczy popatrzeć np.na allegro cafe-motoryzacja.Pozdrawiam.:)

zyga502
22-09-11, 18:57
jacek nie potrzebnie się spinasz,masz 4d to wiesz na 100% ,ze ręczny to porażka, już nawet w temacie "nowy civic" ktoś pytał czy nie będzie z drugiej strony konsoli i ponoć tak właśnie ma być ,co uważam za ogromny plus, inni piszący ,których nie wymienię pewnie w ogóle nie wiedzą w czym jest problem

Jacek65
22-09-11, 20:56
Wcale nie uważam że ta dzwignia to porażka.:rolleyes: Wręcz przeciwnie dla mnie jest bardzo wygodna.Zawsze jest pod ręką:).A jak komuś przeszkadza to już trudno.To indywidualne odczucie.Mnie przeszkadza w sedanie nisko umieszczony fotel.I duże przednie słupki.Bo ograniczają widoczność przy skręcaniu:(.Ale komuś to może odpowiadać.:)
Dodam jeszcze że 100%-wa porażką w sedanie to jest z dzwignią kierunkowskazów:(.Która pełni też funkcję właczania świateł drogowych.Bo można łatwo je przy okazji właczyć.Zdarzyło mi się kilka razy.:o Pozdrawiam.

adamez
23-09-11, 14:37
Problem niestety znany, 193cm wzrostu, fotel na maxa do tylu i lewarek centralnie w kolanie - PORAŻKA. Farba też mi już schodzi. Rozmyślałem już nawet nad całkowitym demontażem ręcznego lub rodzajem poduszki do zakładania na dłuższą trasę celem dopieszczenia kolana :)

Również czekam na cudowne rozwiązanie bez potrzeby zmiany auta :)

Artur S.
23-09-11, 18:24
Witam!
Może nieco off-top, ale jednym - choć oczywiście nie głównym - powodem dla którego zrezygnowałem z zakupu sedana na rzecz 5D, było właśnie fatalne położenie lewarka hamulca ręcznego. Nie jetem jakiś "niewymiarowy", ale kiedy podczas jazdy próbnej ustawiłem fotel w optymalnym położeniu - dźwignia zdecydowania przeszkadzała i jestem w stanie uwierzyć, że dłuższa jazda może być męcząca.
Poruszyłem ten temat podczas ww. jazdy, ale jak stwierdził handlowiec: problem nie jest znany ASO, położenia dźwigni raczej nie można regulować a ja najprawdopodobniej źle ustawiłem sobie fotel.

A dla rozluźnienia atmosfery stwierdzenie które dzisiaj rzucił od niechcenia jeden z moich kumpli: "jaki jest paradoks sraczki? rzadko i często" :) :) :)
Pzdr - Artur S.