Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak swiatel mijania - EU7 2001

lastom
20-09-11, 20:28
Witam.

Ludziska - "znikają" mi światła mijania. Raz są raz nie świecą. Drogowe OK cały czas.

Żarówki wymienione, bezpieczniki wymienione 2x15A, przekaźniki OK (zamienione).
Pozostaje przełącznik przy kierownicy. Wyczytałem że to może być wypalony styk przełącznika - jak go sprawdzić? Wymontowałem przełącznik i za cho.. robę nie wiem jak go przetestować ani też jak go rozebrać by stwierdzić czy się styk wypalił.

Drugie banalne pytanie - wpadłem na to by zamienić piny w konektorze świateł (pin drogowych z pinem mijania - żarówka H4). Ale nie wiem jak uwolnić (wyjąć te piny). Rozebrałem kostkę od tyłu usunąłem ile się da tego silikonu i nie wiem jak je zwolnić by wysunąć je z obudowy....

Pomocy !!!

owsikk
20-09-11, 22:06
Żeby wyjąć piny z kostki musisz zaopatrzyć się w szpilkę albo agrafkę. Ja jak wyciągałem piny w swoim aucie to pierwsze co wziąłem trochę benzyny ekstrakcyjnej i wymyłem kostkę żeby wszystko było widać. Agrafkę albo igłę wsuwasz w mały zakamarek przy styku od strony pinów żarówki, i odginasz plastikową zapadkę. Tam nie trzeba dużej siły a jedynie precyzji. Jeżeli nie chcesz czegoś uszkodzić to sugeruję wymyć kostkę żebyś widział co należy odgiąć. Raportuj co udało Ci się zrobić i jakie sa tego efekty.

mycek
21-09-11, 11:27
to jest problem przekaznika swiatel przy kierownicy. tez tak mialem tylko mi jedna zarowka sie nie palila. jedynie tak zazyla sie. troche nim poszarpalem, pokrecilem i wrocilo do normy

lastom
21-09-11, 17:37
Tak właśnie też podejrzewam ale nei wiem jak go sprawdzić po wyjęciu. Obudowa kolumny rozebrana, dwie śrubki wykręcone i nie wiem jak się za niego zabrać.

Pozostaje przełącznik przy kierownicy. Wyczytałem że to może być wypalony styk przełącznika - jak go sprawdzić? Wymontowałem przełącznik i za cho.. robę nie wiem jak go przetestować ani też jak go rozebrać by stwierdzić czy się styk wypalił.

przemasSs
21-09-11, 17:48
zobacz po obudowie czy jest stopiona i postaraj sie przeczyscic kazdy styk,ja mialem ten sam problem

lukash4
04-11-11, 20:52
Witam... mam bardzo podobny problem.
Brak świateł mijania- pozycyjne i drogowe świecą.
Podczas przełączania przełącznikiem przy kierownicy słychać pracujący przekaźnik w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.
Bezpieczniki sprawdzone (w komorze silnika), żarówki sprawdzone (podmieniane na inne). Świateł nadal nie ma.
Czy jest jeszcze jakiś inny przekaźnik lub bezpieczniki?
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale akurat dzisiaj przeturlał mi się pod samochodem pies ... po nagłym wtargnięciu na ulicę... nie uderzyłem go autem gdyż udało mi się wyhamować a piesek lekko przeturlał się pod i uciekł ;)

Pomóżcie Panowie gdzie szukać.
Z góry dzięki

owsikk
04-11-11, 22:16
Psa szukaj gdzieś w polu, pewnie jeszcze jest w szoku po kolizji ;-)

LemonR
05-11-11, 13:22
przy przełączaniu świateł mijania na drogowe nie pracuje żaden przekaźnik jeżeli coś pyka pod maską to znaczy że problem jest w przełączniku zespolonym

lukash4
05-11-11, 13:32
zgadza sie...ale pracuje przy wlaczaniu świateł mijania...z tego co wiem są 2 przekazniki...lewa i prawa strona...przed awaria też pykaly zalaczajac światło. Dodam ze posiadam zamontowany automat świateł...za jego pośrednictwem światła sie także nie włączają więc przełącznik przy kierownicy wykluczam...

EDIT:
Usterka usunięta- uszkodzony był przewód w wiązce.

fazi1234
03-05-13, 18:57
U mnie zablokował się przełącznik włączyłem długie i się odblokowało.