Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : swap d13b2 na d16a1

simon0000
21-04-07, 10:23
witam. jak w temacie. posiadam honde civic z roku z 94 z silnikiem 1.3 i mam na oku rozbitego civica z 91 roku z silnikiem 1.6 czy ktos juz robil przekladke z starszego modelu do nowszego?moga byc jakies problemy z wlozeniem tego silnika na oko wyglada tak samo nie wiem czy mocowania sa w tym samym miejscu? wystarczy wyciagnac stary wlozyc nowy i wszystko bedzie pasowac?? czy trzeba bedzie robic jakies dodatkowe mocowania? jakies problemy z podlaczeniem elektryki? wiem tyle ze modele civic rocznik 87-91 maja inny rozstaw kol (1450) a moja ma rozstaw 1475. czy z tym moze byc jakis problem przy przekladce?? trzeba bedzie dopasowywac poloski z innego modelu?? generalnie to moja pierwsza honda i zbyt duzego pojecia o tym nie mam. jesli by mi ktos wyjasnij to wszystko byl bym wdzieczny. chyba jest sens sie bawic w cos takiego?? pozdrawiam

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 ]
sorki w temacie jest blad mialo byc b16a1

miku
21-04-07, 15:48
stary szalony jesteś. Po pierwsze inna skrzynia biegów, po drugie inny alternator i osprzęt silnika, po trzecie do wymiany komplet hamulców u Ciebie na większe bo nie zatrzymasz B16 małymi tarczami bodajże 210mm w 1,3. No odpuść sobie lepiej... lepiej sprzedaj to 1,3 i rozejrzyj się za 1,6 - chyba że jesteś bardzo bogaty :afro: . Pozdro

simon0000
21-04-07, 17:07
ale wiesz ja kupuje cale auto z tym silnikiem 1.6 takze wszystko bede mial kwestia tego czy to wejdzie i jak to wyglada z tym rozstawem kol nie chce auta sprzedawac bo jest zrobione na cacy i po prostu szkoda by mi bylo go

lakazs
21-04-07, 23:22
jak masz wszystko to zrobisz.

1. Elektryka, wziazki, ECU, poprostu wszystko...
2. Skrzynia
3. Silnik + wszystkie *******y do niego.

Zmiana hamulców.

Lcfr
22-04-07, 17:20
bardziej odpowiedni dział znalazłem więc przenosze...

wizard
25-04-07, 21:54
witaj kolego wlasnie robie to samo i niejest tak wesolo wiazka jest troce inna nie pasuje pedal sprzegla musisz dac od 4gen co dalej niewiem bo moja hania narazie jest zozebrana do golej blachy masakra pozdro

simon0000
26-04-07, 07:38
hmmm tak wlasnie myslalem ze beda problemy.... ja na razie odpuszczam napisz jak Ci poszlo i jakie byly problemy. pozdro

woodie
26-04-07, 20:23
Jak to kiedyś ktoś stwierdził. Najlepiej odetnij przód z jednego i przespawaj do drugigo. Zabawnie nawet wyglądałoby jajko z przodem od żelazka :D
Rozejrzałbym się za wymianą auta w ogóle, chyba że w swoje już zainwestowałeś na tyle, że się nie opłaca.

simon0000
27-04-07, 00:40
no wlasnie :) jest tyle zainwestowane ze sie nie oplaca lepiej dalej dokladac i dokonczyc to co sie zaczelo :)