Zobacz pełną wersję : zasada zakładania reperaturek do pompy sprzęgła
Witam!
Jaka jest zasada zakładania reperaturek do pompy sprzęgła w civic V gen 1.3. Dodam iż kupując reperaturki otrzymałem zestaw skladający sie z 4 gumek 1 duza, 2 srednie i jedna malenka. Jak pompe wymontowałem i rozebrałem okazało sie ze była tylko jedna duza ta zewnętrzna. Wymieniłem ją i po 2 dniach znów cieknie przy bolcu:( Wiecie jak te mała zakładać?? Dodam iż w archiwum nie ma tego.
musisz rozebrac ten tloczek czy cokolwiek to jest i nalozyc te trzy pozostale w odpowiednie miejsca(nie ejst to latwe przepchnac gumki przez duzo szerszy bolec).nie powiem Ci dokladnie gdzie ktora idize bo nie pamietam ale musisz popatrzec i pokombinowac ktora gdzie przypasuje.swoja droga to bardzo dziwne ze nie bylo ich tam gdzie byc powinny......ta duza wcale nie ochroni Ci przed wyciekiem, musisz miec pozostale one sa najwazniejsze.
Też sie zdziwilem ze nie było tych w srodku! No nic w takim razie jeszcze raz rozbiore i bede kombinowac:( Ewentualnie jak nic nie pomoze bede musial kupic nowa pompke:(
Ale jak ktoś zna zasade zakladania prosze i info. Dzieki
No i jak z tymi reperaturkami? Czeka mnie to samo.
trzeba je nalozyc tam gdzie sa na nie wyciecia, nie potrafie powiedizec gdzie ktora powinna isc.trzeba kupic zestaw reperujacy i kombinowac.albo jechac na szrot i wykrecic z jakiegos civica innego(prawdopodobnie jest jeden rodzaj pompy do wszystkich civicow 5 gen, ja do swojego sedana d15b7 wykrecilem z angielskiego hatchbacka 1.3).problem w tym ze powodem uciekania plynu moze byc takze ta druga pompka(?)(nie wiem jak to sie nazywa po polsku, po angielsku jest to clutch slave cylinder; jest on bezposrednio przy skrzyni i jesli jest dupniety to moze uciekac pedal sprzegla),no i z tym drugim cylinderkiem/pompka nie bedzie juz tak rozowo.
clutch slave cylinder
a nie znaczy to "wysprzeglik" po prostu ??
Po wymianie reperaturek aby odpowietrzyć wystarczy samo wciskanie sprzęgła?
Czy trzeba jeszcze coś?
moze i znaczy to wysprzeglik, ja napisalem jak to sie nazywa po ang(nie wiem jak jest po polsku).
zeby odpowietrzyc trzeba zlac caly plyn, zalac nowym, otworzyc ten zaworek przy wysprzegliku(?) i deptac az przestana leciec bombelki.zamknac zawor,podpompowac pedalem, otworzyc znowu itd az stanie sie twardy:DD
zeby odpowietrzyc trzeba zlac caly plyn, zalac nowym, otworzyc ten zaworek przy wysprzegliku(?) i deptac az przestana leciec bombelki.zamknac zawor,podpompowac pedalem, otworzyc znowu itd az stanie sie twardy
po twojej wypowiedzi jestem teraz pewny ze "clutch slave cylinder" to znaczy w naszym jezyku wysprzeglik :)
dobrze ze sie chociaz dogadalismy:))