PDA

Zobacz pełną wersję : zasada zakładania reperaturek do pompy sprzęgła

tomek_jaz
20-04-07, 20:24
Witam!
Jaka jest zasada zakładania reperaturek do pompy sprzęgła w civic V gen 1.3. Dodam iż kupując reperaturki otrzymałem zestaw skladający sie z 4 gumek 1 duza, 2 srednie i jedna malenka. Jak pompe wymontowałem i rozebrałem okazało sie ze była tylko jedna duza ta zewnętrzna. Wymieniłem ją i po 2 dniach znów cieknie przy bolcu:( Wiecie jak te mała zakładać?? Dodam iż w archiwum nie ma tego.

muzammil
21-04-07, 19:15
musisz rozebrac ten tloczek czy cokolwiek to jest i nalozyc te trzy pozostale w odpowiednie miejsca(nie ejst to latwe przepchnac gumki przez duzo szerszy bolec).nie powiem Ci dokladnie gdzie ktora idize bo nie pamietam ale musisz popatrzec i pokombinowac ktora gdzie przypasuje.swoja droga to bardzo dziwne ze nie bylo ich tam gdzie byc powinny......ta duza wcale nie ochroni Ci przed wyciekiem, musisz miec pozostale one sa najwazniejsze.

tomek_jaz
21-04-07, 22:29
Też sie zdziwilem ze nie było tych w srodku! No nic w takim razie jeszcze raz rozbiore i bede kombinowac:( Ewentualnie jak nic nie pomoze bede musial kupic nowa pompke:(
Ale jak ktoś zna zasade zakladania prosze i info. Dzieki

mlynek27
05-05-07, 23:22
No i jak z tymi reperaturkami? Czeka mnie to samo.

muzammil
06-05-07, 00:42
trzeba je nalozyc tam gdzie sa na nie wyciecia, nie potrafie powiedizec gdzie ktora powinna isc.trzeba kupic zestaw reperujacy i kombinowac.albo jechac na szrot i wykrecic z jakiegos civica innego(prawdopodobnie jest jeden rodzaj pompy do wszystkich civicow 5 gen, ja do swojego sedana d15b7 wykrecilem z angielskiego hatchbacka 1.3).problem w tym ze powodem uciekania plynu moze byc takze ta druga pompka(?)(nie wiem jak to sie nazywa po polsku, po angielsku jest to clutch slave cylinder; jest on bezposrednio przy skrzyni i jesli jest dupniety to moze uciekac pedal sprzegla),no i z tym drugim cylinderkiem/pompka nie bedzie juz tak rozowo.

dudix83
11-05-07, 11:44
clutch slave cylinder

a nie znaczy to "wysprzeglik" po prostu ??

Efyr
11-05-07, 11:51
Po wymianie reperaturek aby odpowietrzyć wystarczy samo wciskanie sprzęgła?
Czy trzeba jeszcze coś?

muzammil
11-05-07, 20:11
moze i znaczy to wysprzeglik, ja napisalem jak to sie nazywa po ang(nie wiem jak jest po polsku).
zeby odpowietrzyc trzeba zlac caly plyn, zalac nowym, otworzyc ten zaworek przy wysprzegliku(?) i deptac az przestana leciec bombelki.zamknac zawor,podpompowac pedalem, otworzyc znowu itd az stanie sie twardy:DD

dudix83
11-05-07, 21:34
zeby odpowietrzyc trzeba zlac caly plyn, zalac nowym, otworzyc ten zaworek przy wysprzegliku(?) i deptac az przestana leciec bombelki.zamknac zawor,podpompowac pedalem, otworzyc znowu itd az stanie sie twardy

po twojej wypowiedzi jestem teraz pewny ze "clutch slave cylinder" to znaczy w naszym jezyku wysprzeglik :)

muzammil
12-05-07, 12:37
dobrze ze sie chociaz dogadalismy:))