Zobacz pełną wersję : wada fabryczna
...i byłem w warsztacie który zajmóje sie wymianą szyb i tam dowiedziałem sie że te pekniecie to jest wynikiem wady fabrycznej czy ktos z was spotkał się z taką usterka
Ja mam też taki problem. Mam pekniecie w dolnym prawym rogu szyby i ciagnie sie już coraz dalej. Wie ktoś jakie są koszty takiej szyby?
ja jekies 2 tygodnie temu kupowalem szybe pilkington
270 szyba
20 jakis klej
80 montarz
razem: 370(na poczatek wolal 400)
cos musio byc z tymi szybami bo jest juz na forum post o pekajacej szybie, ciekawe na jak dlugo ta szybka starczy :/
a moja H ma już parę ładnych latek i szyba dalej cała, z tą wadą to chyba jakaś lekka paranojua jest :/
a moja H ma już parę ładnych latek i szyba dalej cała, z tą wadą to chyba jakaś lekka paranojua jest :/
no wiesz wada fabryczna to takie cos co nie zawsze wychodzi, mi szyba pekla po 8 latach urzytkowania, ale tego chyba za normalne nie mozna uznac !! ??
poprostu konstruktorom sie cos nie udalo i dlatego tak jest(moze to zly sposob zamontowania szyba albo mala sztywnosc slubkow)
Coś w tym jest... jak szukałem Civic'a to jakieś 60% ogladanych samochodów miało pęknięte przednie szyby, z dolnego rogu i dalej u dołu prawie po całej długości, wszystkie tak samo. Ale kupiłem takiego z całą i oryginalną szybą :aloha: Podobno przednie rozpórki pomagają - przykład: Skoda Felicia znajomego, szyba pękła dwa razy, daliśmy rozpórke na kielichy i jest OK a Fela jeździ prawie terenowo ;)
Dokładnie :dalej: rozorka rozwiązałaby problem.Jest to związane ze skręcaniem się karoserii.
nowy20;);)
21-04-07, 10:10
Nom coś jest z tymi szybami mi walneła po 9 latach prawy dolny róg, pod naklejką z rejstracją hhmmmm?????
Moze rdza podchodzi pod szybą i ją wypycha ?
mi też poszła w dolnym rogu od str. pasażera i poleciała ostro w stronę środka!
wymieniam w przyszłym tygodniu, bo przypał tak jeżdzić. z tego co się orientowałem to nówka+montaż=400
Gdy sie pytałem rok temu kosztowała 330 pln ze wstawieniem
dokladnie albo rdza wyszla na podszybiu albo wychodzi jakas przeszlosc powypadkowa fakt faktem rowniez jest ze auto z wiekiem nawet bezwypadkowe traci swoja sztywnosc karoseri,buda przeciez caly czas pracuje i wtedy wystarczy nawet nie fortunie zjechac z kraweznika i juz po szybie..
rozpurka powinan pomoc, pewnie to od kamienia, tyle tych gowien lata ze mi tez sie oberwalo ;(
Przykro mi, trzeba trzymać dystans za tirami, szczególnie w Hondzie gdzie pysk jest mocno spłaszczony i wszystko leci na maske...
Ja za nową szybę zapłaciłem niecałe 600zł z montażem...
no to zainwestuje jeszcze w rozpurke to bedzie zawsze sztywniej i dzis wymieniam szybe i bedzie kosztowała 450pln i te pekanie to jest włanie przez korozje bo i jak byłem na myjni to po umyciu była woda po stronie pasażera wiec to wszystko powoduje korozja
no to zainwestuje jeszcze w rozpurke to bedzie zawsze sztywniej i dzis wymieniam szybe i bedzie kosztowała 450pln i te pekanie to jest włanie przez korozje bo i jak byłem na myjni to po umyciu była woda po stronie pasażera wiec to wszystko powoduje korozja
Jak to mówią, woda po umyciu korozji nie czyni ;) Napisz czy rzeczywiście była tam korozja jak wyjeli starą szybe
ja ostatnio wymienialem przednia szybe, tez byla peknieta na dole od strony pasazera (byla juz peknietaj kak kupilem hanie wiec nie wiem kiedy pekla) na poczatku tez bylo przypuszczenie ze to moze wina rdzy chociaz na samochodzie nie ma zadnych sladow korozji, ale po wyjeciu starej szyby mechanicy orzekli ze to wina zlego montazu (za duzo kleju czy cos takiego) szyba pekla dokladnie w miejscu laczenia kleju (tam gdzie zaczelo i zakonczylo sie jego nakladanie)
cena z wymiana 520 pln (f-ra)
Podobno przednie rozpórki pomagają - przykład: Skoda Felicia znajomego, szyba pękła dwa razy, daliśmy rozpórke na kielichy i jest OK a Fela jeździ prawie terenowo ;)Pewnie dlatego, ze w Felkach szyby pekaly nagminnie od pewnego momentu zaczeli rozporki wkladac fabrycznie..
co do 5d, to z miesiac temu w AUTO SZYBY WIDLICKI przy wyjezdzie na Poznan, wymienialem przednia szybe w MB2, bo lajza pekla samoistnie..
za szybe Pilkingtona wzieli 280zl, za wymiane 150zl. razem 430zl. 20zl drozej miala kosztowac szyba z paskiem przeciwslonecznym ale akurat nie bylo na stanie w fabryce.
W JAAN Autoglass za to samo powiedzieli 600zl :chinczykk:
a trzy tygodnie temu w autowescie zamontowalem rozporke.. materialy (rozporka + sruby) okolo 70zl, robocizna 60zl, czas okolo 20minut. Na poczatku tylko niewydarzony kolo z obslugi twierdzil ze calosc potrwa ze 3h, potem jak juz (po 40minutach od umowionej godziny) udalo im sie wprowadzic moja padaczke do hali, pan oznajmil, ze robocizna wyniesie 120zl, bo potrwa okolo 1,5h.. w koncu po mojej sugestii zeby sie ogarnal i ze maja to zrobic zgodnie z informacja podana mi przez ich pracownika przez telefon i nie draznil mnie przy sobocie, bo sobie pojde i zostana z rozporka na stanie, udalo mu sie zejsc do obiecanych tydzien wczesniej 60zl za montaz..
A mnie rozporka kosztowala okolo 70 zl w ASO a montaz duzego Heinekena :) Zajelo mi to moze ze 30 minut. Po co placiles wariatom skoro to dziecko z podstawowki zrobi?! :D
delikatna sugestia, temat o rozpórkach już jest, tu gadamy o szybach
A mnie rozporka kosztowala okolo 70 zl w ASO a montaz duzego Heinekena :) Zajelo mi to moze ze 30 minut. Po co placiles wariatom skoro to dziecko z podstawowki zrobi?! :Dbom stary, leniwy i za bardzo zrypany praca po 11h dziennie, zeby jeszcze sie meczyc... kiedys dlubalem do upadlego, a teraz padam bez dlubania przy samochodzie.. :P
u mnie na szczęście już po problemie!
za szybkę plingtona z zielonym paskiem-300+50 wklejenie. u mnie nie było również ni grama rdzy na podszybiu, więc nie wiem co było przyczyną i chyba też się pokuszę o rozuprencję
K...a mać.Mnie właśnie pękła i to również w prawym dolnym rogu.Całkowicie samoistnie więc coś jest na rzeczy z tą wadą fabryczną.Ale mnie się wydaje że to pojawia się z wiekiem auta.Im starsze tym mniej sztywne jak ktoś wcześniej napisał.A najgorsze jest to że babka w Warcie proponowała mi ubezpieczenie szyb ale nie skorzystałem :/ . 50zł i bez względu na przyczynę każdą szybę wymieniają na nówkę.A ja dałem d..y
witam
bierzcie pod uwage stan naszych drog i wstrzasy jakim poddane jest nasze auto. 6 generacja jest dosc "miekka " i podatna na skrecanie stad efekty
Ale nie zapominajcie tez ze wiele aut stracilo szyby z powodu fruwajacych kamieni.
Ja chociazby w zeszlym roku... :afro:
wiec nie zawsze wada fabryczna wychodzi... czasem potrafi peknac po uderzeniu ktore ja tylko oslabilo...kilka tygodni wczesniej, tak mi szklarz tlumaczyl ;)
pozdrawiam