Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wymiana pompy wody

Wooju
20-04-07, 16:23
witam!

planuje wymiane rozrzadu w d15z1. auto ma przejechane 120 tys mil czyli prawie 200tys km. nie ukrywam ze nie bardzo mam kase na zakup paska, napinacza i pompy wody.
jakie sa konsekwencje nie wymienienia pompy?

z gory dzieki

Furious
20-04-07, 16:47
zatarcie pompy, przegrzanie silnika, zakup nowego silnika

Randall
20-04-07, 17:05
Moj znajomy mechanik powiedzial ze bez pompy wody nie mam sie po co u niego pokazywac :d A przebieg mamy taki sam. Za komplet czesci do d15b2 dalem 237zł + 50zł za plyn chlodniczy.

nor
20-04-07, 20:27
Ja mam przebieg 160 tys. i pompa juz nadwała się do wymiany. Takze lepiej wymien niz potem masz przepłacać dwa razy.

tomiek
20-04-07, 23:11
Jak rozrząd to i pompa wody. I kropka. Nie ma co oszczędzać.

browar
20-04-07, 23:55
u mmnie pompa tez cieknie mozna jakos naprawic czy trzeba wymieniac??

Lcfr
21-04-07, 07:55
u mmnie pompa tez cieknie mozna jakos naprawic czy trzeba wymieniac??

naprawa nie ma sensu bo:
- nikt tego nie robi nawet
- nie ma gwarancji ze sie uda
- nowa pompa -zamiennik firmy AISIN kosztuje ok 139zł - wiec nie są to jakies mega koszty.....

a podsumowując ....
- jeżeli auto ma 1 raz wymieniany rozrząd (100kkm)- pompa zostaje
- jeżeli auto ma 1 raz wymieniany rozrząd (100kkm)- pompa do wymiany (czy cieknie czy nie) bo jak zacznie ciec przy 230tys/km to koszt wymiany bedzie wiekszy...
- a jeżeli są jakies "remonty" przy innym przebiegu to ja osobiscie od 150kkm tez bym wymienil dla swietego spokoju (tak tez zrobilem przy 170kkm)

mlynek27
21-04-07, 22:35
A jakie mogą być objawy "padania" pompy wody?

cvc d15
22-04-07, 07:38
Ja niestety pożałowałem i teraz na wolnych obrotach wyje jak zj3b4ny odkurzacz. Nie cieknie nic, tak od 15kkm tylko ten świetny dźwięk. Dobrze że swap wkrótce, w nowym już napewno wymienię komplet..

browar
22-04-07, 08:58
ja poznalem po tym ze jak troszke pocisne moja hanie to jak sie zatrzymuje to na glebie widac zielony pkyn ktory wycieka z pompy

Lcfr
22-04-07, 17:12

kilka....

- ubytek plynu w ukladzie
- grzanie sie (lekko podniesiona temp) przy duzej stałej prędkosci (np 160km i wiecej na autostradzie)
- podniesiona temp w korkach czasem...

problem jest w tym ze przy 200kkm zaden z tychg objawow moze nie wystepowac... a np. przy 220kkm juz jest pompa do wymiany....

Jokerakp
22-04-07, 20:50

kilka....

- grzanie sie (lekko podniesiona temp) przy duzej stałej prędkosci (np 160km i wiecej na autostradzie)

problem jest w tym ze przy 200kkm zaden z tychg objawow moze nie wystepowac... a np. przy 220kkm juz jest pompa do wymiany....

U mnie ostatnio zatarło sie łozysko od pompy wody :( na sczescie w pore stanąłem i dalej nie jechałem wiadomo dlaczego.Mam nowa pompe tylko problem wystapil tego typu: podczas jazdy w korkach po miescie itd temp. jest ok ... dzisiaj jednak przy 160 i przyspieszajac do ok 200 temp podnosi sie prawie pod koniec skali gdy zwalniam wskazówka opada i jest ok.

Furious
22-04-07, 23:39

kilka....

U mnie ostatnio zatarło sie łozysko od pompy wody :( na sczescie w pore stanąłem i dalej nie jechałem wiadomo dlaczego.Mam nowa pompe tylko problem wystapil tego typu: podczas jazdy w korkach po miescie itd temp. jest ok ... dzisiaj jednak przy 160 i przyspieszajac do ok 200 temp podnosi sie prawie pod koniec skali gdy zwalniam wskazówka opada i jest ok.
gratuluje pomyslowosci z taka jazda... głowica pewnie juz faluje niczym woda nad morzem

Wooju
23-04-07, 11:10
ok, widze ze nie ma innej rady jak zmienic pompe. a jak jest z zaminennikami? znalazlem w jc auto zaminnik za 125 zl, niestety nie pamietam co to za firma, ale jc auto chyba nie sprowadza bubli...
generalnie chozi mi o to czy zaminnik sie do czegos nadaje, czy nie bedzie tak ze za 60tys trzeba bedzie znow ja wymienic.

munio83
23-04-07, 11:25
Ja za orginał dałem 170zł a za zamiennik powiedzieli mi 140zł więc chyba nie było sensu zakładać zamiennika. Pompe powinno sie wymieniać przy co drugiej wymianie paska tak samo jak napinacz. Gdy u mnie padała pompa najpierw było słychać świst a jakieś dwa tygodnie póżniej zobaczyłem plame płynu pod samochodem.

Wooju
23-04-07, 11:34
w jc za oryginal chca 180zl. biorac pod uwage ze musze zakupic pare innych czesci i planuje raczej zakup oryginalow, troche bedzie mnie to kosztowac, wiec przynajmniej na pompie jako najdrozszej czesci chcialem przyoszczedzic, pytanie tylko czy ta pompa sie zaraz nie posypie. czy ktos ma zalozony zamiennik ? jak sie sprawuje?

Jokerakp
23-04-07, 11:35

kilka....

gratuluje pomyslowosci z taka jazda... głowica pewnie juz faluje niczym woda nad morzem

:hinczyk: :hinczyk: oczywiscie :) ty nigdy nie jechales 200km/h ? Zreszta niewazne nie chce mi sie tutaj pisac :d

Marcin1792
25-07-11, 22:58
Ile mniej wiecej kosztuje nowa pompa wody do d15b2?

vnv_nation
25-07-11, 23:10
A np o allegro slyszales kiedys?

spychu
26-07-11, 01:08
3 letni kotlet z takim pytaniem :rolleyes:

Aisin 140zł
GMB 140zł
FebiBilstein 120zł

Najtańsze
Thermoteck 70zł
SRL 65zł