PDA

Zobacz pełną wersję : ustawianie zapłonu

nor
20-04-07, 11:18
Witam. Mam pytanie potrzebuję ustawić zapłon i mechanik stewierdził że on to robi bez lampy stroboskopowej bo coś tam w starym aucie moze nie grać. Czy to jest prawda, jeśli nie to powinienem olac go, nawet jesli wiem że na mechanice zgryzł zęby i jest dobry, czy to poprostu będzie wyrzucenie pienedzy w błoto?

emg
20-04-07, 11:20
taaa, to tak jak pieczenie chleba bez mąki

skolopendra
20-04-07, 12:27
pewnie robi to na słuch ;)

ja niedawno ustawiałem stroboskopikiem
minuta roboty i po kłopocie
więc w czym on ma problem ??.........................hmm

Furious
20-04-07, 12:37
Pewnie nie ma lampy a kase chce zarobic :D

nor
20-04-07, 12:38
Mówił, że z ustawianiem może być problem tego typu, że jeśli jest rozciągnięty pasek rozrządu, to i zapłon inaczej się ustawia.
W związku z tym mam pytanie czy długość paska ma znaczenie?

PS. Ogólnie sprawa jest tego typu, że zmieniłem pasek rozrządu i potem samochód nie miał mocy. Cofnąłem, więc aparat zapłonowy, ale na oko i teraz chcę to zrobić "porządnie". Czy to możliwe, że w związku z tym, że stary pasek był rozciągnięty, to ktoś przestawił sobie zapłon, żeby było ok?

skolopendra
20-04-07, 12:48
mieniłem pasek rozrządu i potem samochód nie miał mocy.

pewnie ze nie miał jak sie walnął o parę ząbków :aloha:

Furious
20-04-07, 12:49
Raczej masz zle ustawiony rozrzad

nor
20-04-07, 12:54
Czy sam jestem w stanie to stwierdzić, a jeśli tak to jak? Wtedy pojadę z reklamacją do gościa, który mi to robił. Bo inaczej nie mam pewności i moze mi nawciskać kitu.
Jeśli pasek jest żle załozony to czy zapłon można ustawić czy to już będzie nie możliwe?

Furious
20-04-07, 13:23
Jesli pasek rozrzadu jest zle ustawiony np o 1 zabek to zaplon jest totalnie z dupy i nie da sie go poprawnie ustawic....

nor
20-04-07, 13:33
Dzieki za info.
W takim razie podjadę do innego mechanika na weryfikaqcje i jesli okaże się, że jest źle założony to składam reklamację i nie będę się bawił w ustawianie zapłonu.

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2007 ]
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chcąc ustawić zapłon trzeba wprowadzić tryb diagnostyczny? I jeśli tak to jak to zrobić?

adas_sol
01-03-08, 19:05
Ile wynosi kąt wyprzedzenia zapłonu w silniku D14A2???

skolopendra
01-03-08, 20:10
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6457&highlight=k%B1t+wyprzedzenia
i inne
:szukaj: