Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie zegarka.

Poll
17-09-11, 23:02
Witam ponownie. Zmieniłem dzisiaj żarówkę w zegarku i po odpaleniu auta, bez włączania świateł żarówka zapala się. Świeci mocno. Po włączeniu świateł mijania intensywność podświetlenia zmniejsza się. Czy tak ma być? Wydaję mi się to głupie? Po co światło w dzień, czemu w nocy ciemniej? Jedyna odpowiedź na to, że słabiej świeci to rozpraszanie kierowcy.

Szczur[R]
17-09-11, 23:07
Tak ma być. W dzień świeci mocno żeby mimo słońca było widać godzinę, w nocy słabiej żeby nie razić po oczach - sterowane załączeniem świateł.

Maskunt
17-09-11, 23:09
Wielokrotnie przerabiane, wystarczy dobrać się do kabli zegarka i przeciąć czerwono-czarny. Tu masz tutorial:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?7069-Zmiany-pod%B6wietlania-w-zegarku

//EDIT: Podmiana linka

Poll
17-09-11, 23:22
Nie będę tego zmieniał, choć nie jest to idealne. No i turtorial nie z 5d mb2. Trochę mam inny zegarek ;) Zobaczę jak się będzie w nocy spisywał zegarek. Auto mam krótko, a żarówka była przepalona. Dopiero dzisiaj nowa wstawiona.

Fidox
26-09-11, 13:15
W moim przypadku założenie diody rozpraszającej światło zamiast zwykłej żarówki spowodowało stałe jasne świecenie - bez tzw. przyciemniania po załączeniu świateł :)

reXio
26-09-11, 14:52
Wlasnie ze jest to madre - po co w nocy zegarek ma dawac po oczach? A i w dzien na nim wszystko widac przy wlaczonych swiatlach.

Son - Goku
26-09-11, 18:16
Wlasnie ze jest to madre - po co w nocy zegarek ma dawac po oczach? A i w dzien na nim wszystko widac przy wlaczonych swiatlach.

2x

chyba że w kabinie jest komuś za Ciemno i zegarek mało daje. . .

Fidox
26-09-11, 21:50
Zapomniałem napisać że z diodą zamiast żarówki rozwiązuje problem przecinania kabli. Ja po zmianie koloru podświetlenia po wymianie foli założyłem oryginalną żarówkę bo wole jak w nocy świeci delikatnie a nie "oślepia" ;)

borys870
26-09-11, 22:07
Jeżeli piszemy już o podświetlaniu to mam pytanie. Jaką żarówkę, diodę muszę użyć do podświetlenia kontrolki srs, econo, abs. To co dzisiaj zobaczyłem trochę mnie zdziwiło mała żarówka w kwadratowej gumce która wchodzi na 2 bolce jak wiadomo + i -.

Fidox
26-09-11, 22:20
Jeżeli piszemy już o podświetlaniu to mam pytanie. Jaką żarówkę, diodę muszę użyć do podświetlenia kontrolki srs, econo, abs. To co dzisiaj zobaczyłem trochę mnie zdziwiło mała żarówka w kwadratowej gumce która wchodzi na 2 bolce jak wiadomo + i -.

Ja nie mogłem takiej oryginalnej dobrać, więc wziąłem to do sklepu elektronicznego i facet dobrał mi diodę (z tego co pamiętam chyba 1,2V) i trzeba było ją wlutować. Tylko z diodami to trzeba uważać bo ja kupiłem zwykłą i źle to świeci, najlepiej rozpraszającą światło albo zwykłą żarówke.

borys870
27-09-11, 21:56
To są żarówki T3 znalazłem takie na allegro http://moto.allegro.pl/zarowka-t3-do-przyciskow-radia-3v-6v-12v-i1833445541.html . Jak na razie wstawiłem diodę w oryginalną oprawkę ale zmienię na żarówkę bo trochę wkurza mnie to światło.

sucharek
27-09-11, 23:22
to straszne :)

Mixed
28-09-11, 00:04
Podłącze się pod temat z pytaniem :) Co zrobić by zegarek świecił na kolor BIAŁY? (oczywiście poza wymianą żarówki na białą).

fairfax
28-09-11, 07:56
Podłącze się pod temat z pytaniem :) Co zrobić by zegarek świecił na kolor BIAŁY? (oczywiście poza wymianą żarówki na białą).

Trzeba odkleić folie z pod wyświetlacza, która zabarwia światło.

borys870
28-09-11, 21:16
Mówisz o tej folii która znajduję się w górnej części licznika i jest bodajże podświetlana dwoma żarówkami?

fairfax
28-09-11, 21:57
Mówisz o tej folii która znajduję się w górnej części licznika i jest bodajże podświetlana dwoma żarówkami?

nie nie... Jak wymontujesz zegarek, to trzeba jego obudowę rozłożyć na 2 połówki (spięte na zatrzaskach), później da się dostać do wyświetlacza zegarka i folii pod nim.

Ja wyciągnąłem tą folie i zakleiłem to miejsce najzwyklejszą matową taśmą klejącą (Scotch), żeby led za mocno nie świecił i jak dla mnie jest *****iście.