Zobacz pełną wersję : Spadające obroty
Mam problem z obrotami, gdy cokolwiek zalacze, radio, swiatła(to szczegolnie) to spadaja mi obroty. przy rozgrzanym silniku dojde do zera ale nie gasnie. wiem ze obrotami steruje komputer. podnosi tylko przy wlaczeniu klimy. nie wiem co to moze byc
To raczej normalne, w mojej eg i w "angliku" mojego ojca występują te same objawy :) , spadają obroty po włączeniu świateł, naciśnięciu stopu itd
Tylko w tym samym momencie tym autem nie da sie jezdzic. szarpie na kazdym biegu a przyspieszenie do 100km mam chyba w granicy 30s jak nie wiecej. Przed regulacją zapłanu tak nie miałem ale znowu szczelal mi z rury
a normalnie obroty na jakim masz poziomie?
JeNNy_forever
21-04-07, 01:52
Tylko w tym samym momencie tym autem nie da sie jezdzic. szarpie na kazdym biegu a przyspieszenie do 100km mam chyba w granicy 30s jak nie wiecej. Przed regulacją zapłanu tak nie miałem ale znowu szczelal mi z rury
szarpanie może oznaczać wadliwe przewody wysokiego napięcia, z takimi objawami spotkałem sie wprawdzie w Lanosie 1.5 Hatchback ale myśle że jeżeli nie przewody to może alternator Ci nie wyrabia?
1. Gaz ?
2. Samodiagnostyka i reset ECU.
3. Czyszczenie przepustnicy, silnika krokowego (to gaźnik ?), reset ECU
4. Przewody WN, a jak świece ?
5. Ładowanie sprawdź.
5. Cos z dolotem, może filtr ?
6. Bez załączania czegokolwiek silnik dobrze pracuje, obroty na jakim poziomie ?, nic nie stuka ?
sunseeker1
22-04-07, 00:23
Mam problem z obrotami, gdy cokolwiek zalacze, radio, swiatła(to szczegolnie) to spadaja mi obroty. przy rozgrzanym silniku dojde do zera ale nie gasnie. wiem ze obrotami steruje komputer. podnosi tylko przy wlaczeniu klimy. nie wiem co to moze byc
sprawdz alternator FR signal, opisene w manualu, wyciągasz kompa i mierzysz napienie miedzy 2 przewodami. pozdr!
(ten sygnał idzie od alternatora do ecu i informuje o ilości pobieranego pradu=obciazenia silnika, wtedy ecu szybciej moze zareagować)
Ps. ja mam podobne obawy tyle że faluje jak hamuje skrecam kierownica w miejscu załączam elektryke itp. sprawdziłem już absolutnie wszystko a krokowca czyściłem 3 razy i przepustnice 2 razy i nic sie nie zmieniło bo generalnie z obrotami w hondach to sa problemy, wszystko u mnie np. wskazuje na krokowca, ale jak go podłaczam pod zasilacz i reguluje napiecie to działa idealnie wiec naprawde to niezła zagwozdka)
Filtr i swiece sa nowiutkie. ladowanie tez jest w porzadku. bez niczego załączonego jest ok dopoki silnik sie nie zagrzeje. jak przejade ok3km to moge wszystko wylaczyc i tak obroty sa zerowe. w tej hondzie jeszcze jest gażnik. autko na benzyne. nie włoże gazu do silnika 16V
akumulator nie jest najlepszy ale ladowałem go niedawno. wydaje mi się że jakby akumulator był padniety to cały czas wy takie cos się działo a nie gdy silnik się porządnie nagrzeje. w piątek jade na warsztat, bedą ją trzepać, zobaczymy co w niej siedzi
[ Dodano: Nie 06 Maj, 2007 ]
Niestety, kolejny warsztat nie wie co jest nie tak. zwalaja wine na gażnik, ale nie chca się za niego brac :(
grabarz117
23-04-13, 20:33
Mam 6gen. U mnie po wciśnięciu sprzęgła obroty spadały do 0 (na liczniku) i albo gasł albo powoli "powstawał z martwych" (to samo na gazie i benzynie) - pojawiał się też od czasu do czasu błąd "zbyt ubogiej mieszanki". Przejechałem tak z kilka tysięcy aż gazownik wpadł na pomysł zmiany wtrysków Hana na tej samej firmy ale "najszybsze" (czarne bodajże). Od tego momentu spokój. To było 20k km temu - ostatnio pojawiły się podobne problemy ale nie aż tak nasilone jak wtedy - wszystko mam w porządku więc przeczyściłem przepustnicę i krokowy - wydaje mi się, że auto stało się żywsze i problem zniknął. Dodam, że mam lpg sekwencyjny z lubryfikacją.
Muzyk-Grzes
23-04-13, 20:36
To kolego dopadłeś "kotleta"z 2007 roku i to o silniku gaźnikowym choć sam masz wtryskowy .... pisz na temat a nie ten sam post gdzie popadnie bo nikomu w ten sposób nie pomagasz.
grabarz117
23-04-13, 21:15
"Kotlet" czy nie myślę, że pomagam - sam korzystałem, i korzystam, z tego forum i wiem jak uciążliwe jest znalezienie postu z konkretnym rozwiązaniem, w dodatku w gąszczu wielu identycznych wątków. Zamiast szukać tego jedynego dobrze jest trafić na jakiś z radą - wiem to z autopsji - dlatego wklejam we wszystkich wątkach ze spadającymi obrotami. I na koniec - z 2007r. czy najnowsze - przeglądają to również inne osoby później...