Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opadnięty szyberdach

jrs2009
17-09-11, 15:09
Witam!
Problem polega na tym że z prawej strony szyberdach jest opadnięty i muszę podkładać coś żeby woda nie dostawała mi się do środka, na dodatek z tego co mówił mi poprzedni właściciel szyber otwiera się ale
ciężko go zamknąć bo się zacina, osobiście tego nie sprawdzałem bo się boję że go nie zamknę. Wie ktoś jaka może być przyczyna? Czekam na pomoc.

reXio
19-09-11, 16:04
Watpie ze jest cos nie tak z cala kaseta. Ona jest na 6 (?) srubach przykrecona do dachu. Natomiast samo szklo jest na przykrecone na prowadnice 3 srubami z kazdej z dwoch stron. Te srubki musialy sie poluzowac, stad jest krzywo.

jrs2009
19-09-11, 17:23
Sprawdziłem, ze śrubami raczej wszystko ok bo są dokręcone. Załączyłem szyber, próbowałem otworzyć i zauważyłem coś takiego jakby prawa strona była przestawiona o kilka pozycji (sprawia wrażenie opóźnionej), całość otwiera się do połowy i staje, w drugą stronę jest tak że lewa strona się prawie domyka (brakuje kilku mm) a prawa zostawia szparę na ok. 2 cm, z kolei jak chcę go podnieść do góry to lewa strona się podnosi a prawa zostaje na równi z dachem.

Lucas.FK2
19-09-11, 23:29
Po co sie z tym pieprzyć za przeproszeniem. Mało to ludzi sprowadziło angielki Vti? Za marne grosze sprzedają te szyberdachy,kup sobie i problem z głowy.

jrs2009
20-09-11, 05:55
To wiem, ale jeśli to jest jakaś prosta sprawa do naprawienia to to mnie taniej wyniesie a jeśli coś poważniejszego to owszem biorę pod uwagę wymianę bo wiem ze taki szyber w bd stanie można za 120zł wyrwać.

reXio
20-09-11, 08:56
Prosciej ustawic niz cala kasete wymieniac. Jezeli nic nie jest polamane a tylko mocowania sie poluznily to jest to 15 minut roboty. Jesli cos jest mechanicznie uszkodzone to faktycznie lepiej cala kasete wymienic.

jrs2009
20-09-11, 09:02
Najbardziej boję sie ściągania podsufitki bo innego dojścia tam nie ma. Ja myślę ze to jest coś związane z regulacją, przynajmniej mam taka nadzieję. Jak myślicie, spróbować samemu czy oddać komuś do naprawy? Chodzi mi o to czy da sie samemu bez problemu coś zrobić.

reXio
20-09-11, 12:20
Przeciez dojscie do 3 srub po kazdej ze stron jest od wnetrza pojazdu!!! Popatrz, poswiec sobie latarka w lewo i w prawo a zobaczysz o co biega. Nie musisz do tego ruszac podsufitki!!

jrs2009
20-09-11, 14:26
Te śruby to wiem gdzie są bo je sprawdzałem, ja pytam czy jakby coś tam dalej było nie tak to czy warto robić czy lepiej wymienić?

reXio
21-09-11, 13:05
wymienic.

Ale zeby zepsuc ten szyber to kolo musial miec extra talent... no chyba ze dymal jakas lale na dachu :)

jrs2009
21-09-11, 16:27
Nie nie, ta opcja odpada bo to dziadek był ;P
Dużo jest roboty z wymianą? Boje sie tej podsufiki ruszać bo nie wiem czy dam radę to później założyć żeby wszystko pasowało.