PDA

Zobacz pełną wersję : Przeróbka lamp na USDM a swiatlo przeciwmglowe

daro.jg
16-09-11, 20:34
Mam pytanie do osób które przerabiały swoje lampy seryjne w hb na ala usdm.
Ostatnio wykonałem u siebie tego moda i zauważalnym ze nie mam światła przeciwmgłowego tylnego, czy przy tej przeróbce tak ma być? Jeśli tak to czy doczepia się do tego na przeglądzie?

Starstruck
16-09-11, 20:38
Jeśli masz 4x pozycję i 2/3x stop, to przecwmgłowe powinno normalnie być (jeśli zrobiłeś wszystko jak trzeba). A jak masz 4x pozycje, 4/5x stop, to przeciwmgłowe możesz zamontować w zderzak albo pod zderzak (osoba lampka), bo automatycznie się go pozbyłeś (nie ma żarówek 3-włóknowych). Teoretycznie mają prawo się do tego przywalić, ale nie zawsze sprawdzają.

Wojtec12345678
16-09-11, 20:43
Policja może Ci za to dowód zabrać jak się skumają

Gorliś
16-09-11, 20:46
Przeciez zazwyczaj podlacza sie to w ten sposob, zeby wraz z nacisnieciem przycisku od przeciwmgielnych wlaczaly sie obydwie wewnetrzne lampy. Wtedy wewnetrzne lampy maja wspolna funkcje stop/przeciwmgielne.
Ewentualne problemy moga byc na przegladzie.
Policja raczej sie nie doczepi - ja juz mialem kontrole z 4xpozycja+4xprzeciwmgielne.

PlushaQ
17-09-11, 08:40
W burcie w wiązce idą 4 kable. Wszystkie wiązki w burtach na całym świecie są tkakie same (oszczędność). Wystarczy poprzepinać piny i masz albo przeciwmgielne, albo pozycję. Generalnie rzecz biorąc, możesz sprawę rozwiązać tak jak ja… na bazie diody prostowniczej. Mam 4x pozycja, 4x stop i 2x przeciwmgielne.
Normalnie palą*się*pozycje, jak wlaczam przeciwmgielne to zapalaja sie mocne wlokna w burcie i gdy bede naciskal pedal hamulca t ozapalac sie beda tylko te zewnetrzne lampy. Jeżeli natomiast wylacznie przeciwmgielne to po nacisnieciu hamulca zapala sie lampy ;] Proste… ;] I na przeglądach technicznych panowie są zafascynowani sposobem wykonania ;]

kris00011
17-09-11, 11:11
Ja mam dokładnie tak jak pisze PlushaQ i nie ma problemów ani z policją ani z przeglądem ;]

Nemereth
18-09-11, 09:50
Wewnętrzne lampy przerabia się na oprawki dwuwłóknowe. Wtedy masz 4x pozycje i 4x stop. Dalej jeśli chcesz Fog light na wewnętrznych lampach musiż użyć diody jednokierunkowe które wpinasz na kable żeby prąd się nie wracał przy stopie na kable od foga i odwrotnie.

Chipsy2
18-09-11, 16:22
A ja mam od około dwóch lat opcję 6x pozycja, 5x stop, 2x mgła i nikt się nigdy do tego nie czepił.

PlushaQ
18-09-11, 20:45
"6x pozycja" - doliczyłeś obrysówki jak rozumiem? ;]

daro.jg
19-09-11, 20:43
Ok już wszystko jasne. Dzięki wszystkim za pomoc.

Chipsy2
20-09-11, 10:09
"6x pozycja" - doliczyłeś obrysówki jak rozumiem? ;]
dokładnie 6 x pozycja bo mam po jednej żarówce w lampach burty i po dwie sztuki w lampach błotników.

daro.jg
21-09-11, 17:48
Jednak nie dokładnie wszystko jasne :/ Dzisiaj się męczyłem z tym pol dnia... ale dalej nic. Zrobiłem jak mówiliście tez z tymi diodami ale tez nic się nie zmieniło.
Moze napisze od początku: kopiłem na allegro dwie wiązki dwuwłókowe, pozamieniałem kolejność kabli jak było opisane (tylko nie wypiełem kabli z pinów tylko przecielem i skręciłem) Następnie wyciełem zaślepkę w lampie wewnętrznej na światło pozycyjne. Wsadziłem obie wiązki do lewej i prawej lampy (użyłem żarówek 5W jak w opisie). Czy zrobiłem coś nie tak? Może w manualu jest coś nie tak? Mam 4 pozycyjne 2 stopy w zewnętrznych lampach ale po naciśnięciu przycisku nie włączają się przeciwmgielne ;/ Help ! :P

Gorliś
21-09-11, 20:09
Masz zarowki dwuwloknowe w lampach wewnetrzych? (teoretycznie jednowloknowe nie pownny w ogle pasowac, ale nie takie cuda sie widzialo).
Jesli wszystko robiles zgodnie z manualami (ja robilem na podstawie tego (http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=5197) i wszystko mi dziala) to ja juz nie mam pomyslow co moglo by byc nie tak.
Zarowki nie sa poprzepalane?

Chipsy2
22-09-11, 03:16
Moim zdaniem żarówka nie 5W a P21/5W to jest najzwyklejsza żarówka dwuwłóknowa w innym przypadku będzie albo cały czas pozycja albo mgielny stop razem wzięty. Niestety masz do mnie delikatnie daleko bo bym ci to szybko ogarnął ale pewnie masz tam u siebie jakieś spoty regionalne i pewnie znajdzie się ktoś na spocie kto pomoże zajrzy co jest nie tak pomierzy multimetrem.

TomK
27-09-11, 16:03
A może zrób tak. W zewnętrznych lampach zostawiasz jak jest a w wewnętrznych masz 2x pozycje tylko - zasilanie podpięte nawet i od podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

A przeciwmgielne przenosi w jeden ze wstecznych. Kupujesz czerwoną żarówkę 21W i gotowe :)

Oryginalnie w USDM był 2x stop (zewnętrzne lampy ) i 4 razy pozycje.Przeciwmgielnego nie było :)

PlushaQ
27-09-11, 23:07
Z tego co się orientuję, to jednak w USDM był 2x stop (zewnętrzne) i 4x pozycja. W moich lampach OEM USDM w burcie były oprawki jednowłóknowe, wyciągane było z seryjnego USDM'a i wiele wskazywało na to, że nikt tych oprawek nie wymieniał i nie ruszał.

Nemereth
28-09-11, 12:46
prawdopodobnie coś było robione przy nim :)

Jarutis
08-02-13, 13:53
zalozylem oprawki ale non stop pali mi sie przeciwmgielne x2 ktore kabelki trzeba przepiac czy co zrobic zeby bylo poprawnie?

damian.n
09-02-13, 00:38
zalozylem oprawki ale non stop pali mi sie przeciwmgielne x2 ktore kabelki trzeba przepiac czy co zrobic zeby bylo poprawnie?

zapewne zrobiłeś 4/5 razy stop i przeciwmgielne pali się jak wciskasz stop więc jeżeli o to chodzi to musisz użyć diody prostownicznej

Jarutis
09-02-13, 03:23
mozliwe ze mam 4x stop(nie wiem bo nie widzialem) przeciwmgielne pali sie non stop guzik wlaczam i wylaczam i caly czas sie itak swieca...

bols86
10-02-13, 20:20
Panowie mam ten sam problem, wszystko działa idealnie tylko nie mogę dojść do porozumienia z tymi cholernymi przeciwmgielnymi, może ktoś napisać w jaki sposób powinny być podpięte te diody?. Dwie diody połączyłem razem ze sobą ale nie wiem co dalej, gdzie muszą teraz iść te cholerne trzy nóżki?. Jedna z nich pewnie do kabla (czerwono żółty) od przeciwmgielnego a druga do światła STOP (zielono biały) a gdzie trzecia?.

Chipsy2
10-02-13, 21:09
a 3 do żarówki zerknij do tematu od 5 gena tam jest to napisane dokładniej tylko pamietaj o dobrej polaryzacji diód