Zobacz pełną wersję : Przeróbka lamp na USDM a swiatlo przeciwmglowe
Mam pytanie do osób które przerabiały swoje lampy seryjne w hb na ala usdm.
Ostatnio wykonałem u siebie tego moda i zauważalnym ze nie mam światła przeciwmgłowego tylnego, czy przy tej przeróbce tak ma być? Jeśli tak to czy doczepia się do tego na przeglądzie?
Starstruck
16-09-11, 20:38
Jeśli masz 4x pozycję i 2/3x stop, to przecwmgłowe powinno normalnie być (jeśli zrobiłeś wszystko jak trzeba). A jak masz 4x pozycje, 4/5x stop, to przeciwmgłowe możesz zamontować w zderzak albo pod zderzak (osoba lampka), bo automatycznie się go pozbyłeś (nie ma żarówek 3-włóknowych). Teoretycznie mają prawo się do tego przywalić, ale nie zawsze sprawdzają.
Wojtec12345678
16-09-11, 20:43
Policja może Ci za to dowód zabrać jak się skumają
Przeciez zazwyczaj podlacza sie to w ten sposob, zeby wraz z nacisnieciem przycisku od przeciwmgielnych wlaczaly sie obydwie wewnetrzne lampy. Wtedy wewnetrzne lampy maja wspolna funkcje stop/przeciwmgielne.
Ewentualne problemy moga byc na przegladzie.
Policja raczej sie nie doczepi - ja juz mialem kontrole z 4xpozycja+4xprzeciwmgielne.
W burcie w wiązce idą 4 kable. Wszystkie wiązki w burtach na całym świecie są tkakie same (oszczędność). Wystarczy poprzepinać piny i masz albo przeciwmgielne, albo pozycję. Generalnie rzecz biorąc, możesz sprawę rozwiązać tak jak ja… na bazie diody prostowniczej. Mam 4x pozycja, 4x stop i 2x przeciwmgielne.
Normalnie palą*się*pozycje, jak wlaczam przeciwmgielne to zapalaja sie mocne wlokna w burcie i gdy bede naciskal pedal hamulca t ozapalac sie beda tylko te zewnetrzne lampy. Jeżeli natomiast wylacznie przeciwmgielne to po nacisnieciu hamulca zapala sie lampy ;] Proste… ;] I na przeglądach technicznych panowie są zafascynowani sposobem wykonania ;]
Ja mam dokładnie tak jak pisze PlushaQ i nie ma problemów ani z policją ani z przeglądem ;]
Wewnętrzne lampy przerabia się na oprawki dwuwłóknowe. Wtedy masz 4x pozycje i 4x stop. Dalej jeśli chcesz Fog light na wewnętrznych lampach musiż użyć diody jednokierunkowe które wpinasz na kable żeby prąd się nie wracał przy stopie na kable od foga i odwrotnie.
A ja mam od około dwóch lat opcję 6x pozycja, 5x stop, 2x mgła i nikt się nigdy do tego nie czepił.
"6x pozycja" - doliczyłeś obrysówki jak rozumiem? ;]
Ok już wszystko jasne. Dzięki wszystkim za pomoc.
"6x pozycja" - doliczyłeś obrysówki jak rozumiem? ;]
dokładnie 6 x pozycja bo mam po jednej żarówce w lampach burty i po dwie sztuki w lampach błotników.
Jednak nie dokładnie wszystko jasne :/ Dzisiaj się męczyłem z tym pol dnia... ale dalej nic. Zrobiłem jak mówiliście tez z tymi diodami ale tez nic się nie zmieniło.
Moze napisze od początku: kopiłem na allegro dwie wiązki dwuwłókowe, pozamieniałem kolejność kabli jak było opisane (tylko nie wypiełem kabli z pinów tylko przecielem i skręciłem) Następnie wyciełem zaślepkę w lampie wewnętrznej na światło pozycyjne. Wsadziłem obie wiązki do lewej i prawej lampy (użyłem żarówek 5W jak w opisie). Czy zrobiłem coś nie tak? Może w manualu jest coś nie tak? Mam 4 pozycyjne 2 stopy w zewnętrznych lampach ale po naciśnięciu przycisku nie włączają się przeciwmgielne ;/ Help ! :P
Masz zarowki dwuwloknowe w lampach wewnetrzych? (teoretycznie jednowloknowe nie pownny w ogle pasowac, ale nie takie cuda sie widzialo).
Jesli wszystko robiles zgodnie z manualami (ja robilem na podstawie tego (http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=5197) i wszystko mi dziala) to ja juz nie mam pomyslow co moglo by byc nie tak.
Zarowki nie sa poprzepalane?
Moim zdaniem żarówka nie 5W a P21/5W to jest najzwyklejsza żarówka dwuwłóknowa w innym przypadku będzie albo cały czas pozycja albo mgielny stop razem wzięty. Niestety masz do mnie delikatnie daleko bo bym ci to szybko ogarnął ale pewnie masz tam u siebie jakieś spoty regionalne i pewnie znajdzie się ktoś na spocie kto pomoże zajrzy co jest nie tak pomierzy multimetrem.
A może zrób tak. W zewnętrznych lampach zostawiasz jak jest a w wewnętrznych masz 2x pozycje tylko - zasilanie podpięte nawet i od podświetlenia tablicy rejestracyjnej.
A przeciwmgielne przenosi w jeden ze wstecznych. Kupujesz czerwoną żarówkę 21W i gotowe :)
Oryginalnie w USDM był 2x stop (zewnętrzne lampy ) i 4 razy pozycje.Przeciwmgielnego nie było :)
Z tego co się orientuję, to jednak w USDM był 2x stop (zewnętrzne) i 4x pozycja. W moich lampach OEM USDM w burcie były oprawki jednowłóknowe, wyciągane było z seryjnego USDM'a i wiele wskazywało na to, że nikt tych oprawek nie wymieniał i nie ruszał.
prawdopodobnie coś było robione przy nim :)
zalozylem oprawki ale non stop pali mi sie przeciwmgielne x2 ktore kabelki trzeba przepiac czy co zrobic zeby bylo poprawnie?
zalozylem oprawki ale non stop pali mi sie przeciwmgielne x2 ktore kabelki trzeba przepiac czy co zrobic zeby bylo poprawnie?
zapewne zrobiłeś 4/5 razy stop i przeciwmgielne pali się jak wciskasz stop więc jeżeli o to chodzi to musisz użyć diody prostownicznej
mozliwe ze mam 4x stop(nie wiem bo nie widzialem) przeciwmgielne pali sie non stop guzik wlaczam i wylaczam i caly czas sie itak swieca...
Panowie mam ten sam problem, wszystko działa idealnie tylko nie mogę dojść do porozumienia z tymi cholernymi przeciwmgielnymi, może ktoś napisać w jaki sposób powinny być podpięte te diody?. Dwie diody połączyłem razem ze sobą ale nie wiem co dalej, gdzie muszą teraz iść te cholerne trzy nóżki?. Jedna z nich pewnie do kabla (czerwono żółty) od przeciwmgielnego a druga do światła STOP (zielono biały) a gdzie trzecia?.
a 3 do żarówki zerknij do tematu od 5 gena tam jest to napisane dokładniej tylko pamietaj o dobrej polaryzacji diód