Zobacz pełną wersję : civic 4D 2007 poduszka silnika ?
Witam od kilku dni zauważyłem pewne objawy w moim aucie civic 4d 2007 rok przebieg 112 tysięcy km. Kiedy wbijam 2gi bieg przy niskich obrotach ok 2 tys i zbyt szybko puszczam sprzęgło słychać jak by stuknięcie niewiem czy to normalne czy nie i od jakiego czasu może to występować, kiedy zmieniam biegi na troszke wyższych obrotach nic takiego się nie dzieje kolega zasugerował mi że moge mieć naderwaną poduszke silnika. Miał ktos podobny problem ?? i czy przy tym przebiegu w tej hondzie mają prawo się dziać już jakies dziwne rzeczy? dodam że samochód jest normalnie użytkowany serwisowany w ASO HONDY i mam go od nowości bardzo proszę o podpowiedzi Pozdrawiam.
U mnie poduszka silnika (olejowa) padła przy 60kkm, ale objawy inne: telepanie samochodem na kazdym biegu poza D i wyraźniej odczuwalne wszelkie nierówności podczas jazdy - silnik nie wisiał na poduszce tylko lezał i drgania przenosiły się na nadwozie.
Objawy w Twoim samochodzie mnie bardziej pasowały by na przegub albo półoś, ale poduszki tez nie mozna wykluczyc, w koncy jest ich kilka i padniecie kazdej moze dawac inne objawy.
dziękuje za podpowiedź jutro zadzwonie do ASO i pojade na sprawdzenie auta jak coś wyjdzie to napisze
Pozdrawiam
jak mi poszła poduszka, to silnik prawie wyskakiwał spod maski, w dodatku tak opadł, że gdybym pojezdzil tak dluzej miałbym wahacze do wymiany, bo silnik sie skrzywil i oparl o przednie zawieszenie. zobacz czy silnik mocno podnosi się jak gazujesz na luzie, na postoju.
Zarandiel -> poszła Ci poduszka w swoim, auto ma chyba nie duży przebieg ?
Poduszka poszła tydzień po tym jak auto miałem już u siebie przy przebiegu 47k km.
witam. mam civica USA 4d z 2007 r. przebieg 77 tys km, i padnieta olejowa poduszka (ta od strony paska osprzetowego) tzn. nie ma wycieku oleju, ale stuka, pytanie brzmi czy udalo ci sie dostac jakis zamieniik czy tylko oryginal z ASO?
s_misiek: do każdej wersji silnikowej i nadwoziowej w civiku jest praktycznie inny numer poduszki olejowej, wiem ze w stanach było cos w rodzaju akcji serwisowej z wymianą tych poduszek (trafiłem na forum 8thcivic - polecam http://www.8thcivic.com/forums/mechanical-problems-technical-chat/238156-side-engine-mount-less-money.html i http://www.8thcivic.com/forums/mechanical-problems-technical-chat/256672-how-do-i-check-my-motor-mounts.html ) .
Jakoś przecierpiałem wydatek 762 PLN za poduszkę w ASO + 50PLN za wymianę (nie ASO), było warto.
szukalem i znalazlem, co wy na to? http://www.ebay.com/itm/06-10-Honda-Civic-1-8L-4530-Engine-Motor-Mount-Right-W-Hydra-/270931243069?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&fits=Year%3A2007%7CMake%3AHonda%7CModel%3ACivic&vxp=mtr&hash=item3f14c2b03d#vi-ilComp
Witam ponownie po wizycie w ASO stwierdzili ze przyczyną stuków o których pisałem na początku jest delikatnie wyrobiona poduszka skrzyni biegów koszt ok 600 zł inny mechanik nie z ASO powiedzial ze najlepiej wymienic wszystkie poduszki, prosze o podpowiedzi bo niewiem co z tym robić :/