Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic kopci pomocy

szym3k15
15-09-11, 12:13
silnik mam 1,4 d14a4 97r i mam taki problem od niedawna silnik kopci tak od 4k obrotow na czarno nie mocno ale widac. Świece sa czarne i wydaje mi sie ze ubywa oleju wczesniej tego nie bylo tzn pare dni temu dodam ze tez troche duzo pali 8-10 w trasie. wydaje mi sie ze to sonda cos wali ale czekam na wasza pomoc

vnv_nation
15-09-11, 19:12
Remont albo zmiana silnika kolego! A nie zadna sonda..

szym3k15
16-09-11, 18:19
sprawdzilem w domu stan oleju jednak nie ubywa taki sam jak wczesniej (zle stal) widze tez ze na wolnych faluje odpiecie sondy tylko go uspokojilo. Jutro jade na kompa zobacze co jest. Znajomu mowi ze ma za bogata mieszanke i dlatego czarne swiece.

vnv_nation
17-09-11, 06:55
To wymien sonde w takim razie.

spychu
17-09-11, 07:50
Remont albo zmiana silnika kolego! A nie zadna sonda..
Nie ma to jak dobre rady, chlopak pisze, ze oleju nie ubywa a w odpowiedzi dostaje, ze ma zmienic silnik :D

Dla mnie tez jest za bogato i stad czarne dymy a za to winne moga byc glownie lambda albo wtryski.

To wymien sonde w takim razie.
Nie wymien tylko najpierw niech sprawdzi czy podczas pracy silnika zmienia sie napiecie na lambdzie, bo wyda 100zl na nowa i bedzie to samo.

szym3k15
17-09-11, 11:25
dzia dzis zobacze co i jak ;)

Marcin1792
17-09-11, 11:37
Czy duze lanie paliwa moze byc oznaka kopcenia na niebiesko przy zimnym silniku, vgen d15b2?

vnv_nation
17-09-11, 16:48
Nie ma to jak dobre rady, chlopak pisze, ze oleju nie ubywa a w odpowiedzi dostaje, ze ma zmienic silnik

Nie ma to jak nie umiec czytac ze zrozumieniem. Przeczytaj jeszcze ze 2 razy jego pierwszy watek na ktory odpowiedzialem.

Nie wymien tylko najpierw niech sprawdzi czy podczas pracy silnika zmienia sie napiecie na lambdzie, bo wyda 100zl na nowa i bedzie to samo.

Skoro sam napisal ze po odlaczeniu sondy praca silnika sie uspokaja? To brzmi raczej dosc logicznie ze sonda padnieta?

szym3k15
18-09-11, 14:14
sprawdzilem sonde to jej wina cos w niej lata xd nawet i tu moje pytanie czy jak znajde sonde od innego auta ten sam gwint i 4 kable bedzie dobrze czy musze do hondy? bosha 400zl xd

Marcin1792
18-09-11, 15:53
Szukaj oryginalnej używki:) Koszt od 50zł

szym3k15
18-09-11, 15:57
orginalnej nie chce kto wie czy dobra bedzie. Widzialem gdzies sonde z 4 kablami 2 czarne siwy bialy. jak to podlaczyc? i czy dobrze bedzie chodzila

vnv_nation
18-09-11, 19:20
orginalnej nie chce kto wie czy dobra bedzie. Widzialem gdzies sonde z 4 kablami 2 czarne siwy bialy. jak to podlaczyc? i czy dobrze bedzie chodzila

A nie lepiej kupic taka jak byla w oryginale i nie kombinowac? Kupisz byle co, potem bedzie ci podawac bledne wartosci i znow bedziesz nowy temat zakladal dlaczego honda duzo pali..

lar
18-09-11, 20:08
tak jak piszą koledzy, ori używkę upolujesz już od 50zł... ja tak zrobiłem, bangla juz prawie 2 lata i spalanie 7,5l

szym3k15
19-09-11, 07:17
wiecie gdzie moze jest wtyczka od kompa do diagnostyki w coupe 6 ? u kolesia bylem to cos gdala ze nie da sie go podlaczycxd (tego modelu)

EssS.
19-09-11, 10:28
http://img193.imageshack.us/img193/1461/dsc00118nq.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/6704/dsc00120l.jpg

Na zdjęciu silnik d15b2. Nie byl odpalany ponad pol roku. Kiedy go kupilem kopcil ale nie az tak. Teraz dymi sie tak jakby mial splonąć. A po zdjeciu kolektora taki obrazek. Co się stalo i co dalej robic?

szym3k15
19-09-11, 14:22
na moje cos z pierscieniami

EssS.
19-09-11, 15:23
Jaki koszt wymiany pierscieni? Czy można coś przy okazji tej naprawy przydaloby sie wymienic? Licze na pomoc forumowicze ;)

szym3k15
20-09-11, 19:02
koszt bedzie bo ciekawe co dalej masz tzn. jak gladz jak pierscien pekl to dupa szlif wszystkich cylkow itp... ale moze to jakis drobiazg musisz rozebrac zobaczyc ;)

jacek_bp
20-09-11, 19:21
Jak już chcesz wymienić pierścienie to warto tez zobaczyć uszczelniacze i simeringi wału, pompy oleju i samej pompy. Uszczelniacze gniazd zaworowych też przy tej okazji można wymienić. Przy tym wszystkim trzeba będzie wymienić uszczelkę pod głowicą. koszt to około 1600 (plus minus) jak będziesz robił na oryginałach.

EssS.
21-09-11, 08:58
Dziekuje koledzy za pomoc. Zapytam jeszcze kilku mechaników jak sprawa wygląda ich zdaniem.

Myślicie że jest sens rozkręcać silnik samemu i dać rozłorzony do sprawdzenia mechanikowi?

vnv_nation
21-09-11, 12:23
Myślicie że jest sens rozkręcać silnik samemu i dać rozłorzony do sprawdzenia mechanikowi?

To tak z ciekawosci zapytam.. w jaki sposob chcesz to zrobic? Bedziesz umial sam rozebrac silnik ale poskladac potem juz nie? :eek:

black7
21-09-11, 12:47
na 90% masz do wymiany uszczelniacze zaworów i pierscienie.to przewaznie taki std.to zalezy co chcesz robic,ile iwestowac,kazdy inaczej mysli.zastanow sie i policz jakie beda koszty czesci i robocizny tego silnika i czy nie lepiej wyjdzie Ci jakis swap np na d16...rozne gusta wiec trudno cos konkretnego doradzic kolego
ps.to kiepski pomysl ,zeby dac rozebrany silnik mechanikowi-jezeli juz to go nie rozkrecaj

szym3k15
21-09-11, 14:00
nie chce robic nowego tematuxd gdzie w hondzie coupe 6 jest wtyczka do diagnostykixd? jak wygada? kolo schowka nie ma ... xd

EssS.
21-09-11, 15:45
To tak z ciekawosci zapytam.. w jaki sposob chcesz to zrobic? Bedziesz umial sam rozebrac silnik ale poskladac potem juz nie? :eek:

"koszt bedzie bo ciekawe co dalej masz tzn. jak gladz jak pierscien pekl to dupa szlif wszystkich cylkow itp... ale moze to jakis drobiazg musisz rozebrac zobaczyc "

zasugerowałem się tym komentarzem. Wiadomo że rozkrecic zawsze jest łatwiej. tylko żeby nic nie zepsuć.

na 90% masz do wymiany uszczelniacze zaworów i pierscienie.to przewaznie taki std.to zalezy co chcesz robic,ile iwestowac,kazdy inaczej mysli.zastanow sie i policz jakie beda koszty czesci i robocizny tego silnika i czy nie lepiej wyjdzie Ci jakis swap np na d16...rozne gusta wiec trudno cos konkretnego doradzic kolego
ps.to kiepski pomysl ,zeby dac rozebrany silnik mechanikowi-jezeli juz to go nie rozkrecaj

Zastanowiłem się i chyba racja żeby nic nie ruszać tylko oddać do naprawy. Myśle że wyremontuje ten silnik bo d16 pewnie tez bedzie do remontu. :(

jacek_bp
21-09-11, 21:00
pewnie tez bedzie do remontu. pewnie, na pewno :). Nikt nie sprzedaje silnika igła, a jeżeli nawet nie bierze oleju to dla spokoju i wyjścia na przeciw "niespodziankom" warto wymienić co trzeba. Tu jak robisz dla siebie to bym nie oszczędzał tylko zamówił co trzeba OEM.

black7
21-09-11, 22:00
jak robisz dla siebie to bym nie oszczędzał tylko zamówił co trzeba OEM.
powiem szczerze ,ze jak sprowadzilem swoja z germany to tez mi dymila i wcale nie wstawialem OEMowych gratow jakos jezdze juz kilka lat i odpukac nic sie nie dzieje i nie dymi(wymienialem uszczelniacze zaworow jakiejs takiej popularnej firmy po kilkanascie zl za szt.,piescienie chyba GETZa,jakas uszczelka pod glowice z ashika no i wymienilem jeszcze panewki,ale tylko korbowodowe).po co wydawac kase.nie zawsze OEM musi byc najlepszy...wybor nalezy do Ciebie

sivy
22-09-11, 14:12
oem jest najlepszy;) ty jeździsz na zamienniku kilka lat prawda? strzelam ze 3. Oem jeździ kilkanasćie lat. Jakie wnioski sie nasuwają? Nie chce nikogo urazić ale moim zdaniem jak na remont silnika zakłada sie słabe zamienniki to jest sie troche egoista. Robimy silnik z myslą taka: " a zrobie remont nie bede wydawał duzo siana przeciez nie bede jeździł tym wiecznie. Sprzedam i niech następny sie martwi itd" Pytam na litośc boską dlaczego? Wiem to jest Polska itd itd takie obyczaje ble ble ble. Zaprawde powiadam Wam: przynajmniej uszczelniacze zaworowe uszczelke pod głowice i pierścienie dac OEM(rik,TP) z reszta można cudowac z zamiennikami. Ale tez nie z jakiejś najniższej pólki czyt. z Hadesu lub tartaru pólek z częsciami :D

Ps zeby była jasność black7 to żaden atak w Towim kierunku. Zwyczajnie pisze co myśle.

Pozdr

vnv_nation
22-09-11, 14:40
Oem jeździ kilkanasćie lat. Jakie wnioski sie nasuwają? Nie chce nikogo urazić ale moim zdaniem jak na remont silnika zakłada sie słabe zamienniki to jest sie troche egoista. Robimy silnik z myslą taka: " a zrobie remont nie bede wydawał duzo siana przeciez nie bede jeździł tym wiecznie. Sprzedam i niech następny sie martwi itd" Pytam na litośc boską dlaczego?

Powod jest prosty, auta ktore ludzie tu remontuja albo sa juz pelnoletnie albo zaraz ten wiek osiagna :P Po co robic remont ktory wytrzyma kilkanascie lat? Skoro za pare lat te auta juz beda mialy doslownie smieszna wartosc, albo je ruda zje do konca :p. Gdyby tu ludzie remontowali auta ktore mialyby wartosci te 15tys chociaz to by pewnie sie zastanowili czy wkladac zamienniki czy lepiej oem zeby to dluzej pojezdzilo.. a tak.. to ma jezdzic raczej mniejszym kosztem ;) no i tyle z filozofii ode mnie ;)

jacek_bp
22-09-11, 22:20
@vnv_nation ja mam auto pełnoletnie ale remont mam na częściach OEM i nie myślałem o tym czy, zanim padnie mi część w silniku ja będę jeszcze miał auto. Raczej myślałem pod katem, czy mogę liczyć na swoje auto, jak będę jechał na urlop, czy do rodziny 400-500 km.
Wyznaję taka zasadą jak coś robić, to robić to dobrze a jak robić "ot tak" top lepiej wcale nie robić.

vnv_nation
22-09-11, 22:36
@vnv_nation ja mam auto pełnoletnie ale remont mam na częściach OEM i nie myślałem o tym czy, zanim padnie mi część w silniku ja będę jeszcze miał auto. Raczej myślałem pod katem, czy mogę liczyć na swoje auto, jak będę jechał na urlop, czy do rodziny 400-500 km.
Wyznaję taka zasadą jak coś robić, to robić to dobrze a jak robić "ot tak" top lepiej wcale nie robić.

No tak, ale to jestes ty. Ja mowie o ogole. Tutaj na forum nie powiem jest sporo osob ktore robily remont na oemowych czesciach, tyle ze w zyciu forum uczestniczy maly odsetek ludzi ktorzy jezdza hondami po polskich drogach... a zaloze sie ze ogromna wiekszosc ludzi jak juz robi remonty w takich starych autach to raczej bardziej "po kosztach". Sam robilem remont w swojej hondzie, nie na zadnych oemach tylko po prostu zamienniki takie jak akurat byly na hurtowni dostepne. Auto przejezdzilo 40tys na gazie i oleju do konca nie bralo, autem jezdzi juz nowy wlasciciel i napewno nie bedzie mial powodu zeby na silnik narzekac.

EssS.
23-09-11, 08:57
Mam nadzieje że to nie przezemnie taka napięta dyskusja... :|

sivy
23-09-11, 10:08
heh napięta?:D akurat w tym temacie jeszcze jest lajt ;)

EssS.
26-09-11, 09:44
Nie uwierzycie co mechanik powiedział mojemu znajomemu u ktorego w warsztacie blacharskim stoi moje autko. A mianowicie oznajmił że przez to iż samochod duzo stal to puścił któryś z uszczelniaczy i poleciało trochę oleju. Teraz podobno mam wypalić caly ten olej i bedzie ok. ;/

Co o tym sądzicie?

Mam jeszcze jedno dosyć głupie i naiwne pytanie. Czy trudna jest wymiana pierścieni i uszczelniaczy? Czy potrzebuję jakiś specjalistycznych narzędzi aby zrobić to własnorecznie? (tj. klucz dynamometryczny) Czy muszę o czymś pamiętać żeby nie zrobić jeszcze większej krzywdy silnikowi? Prosiłbym o porady, zasady których trzeba przestrzegać? Moze tutorial na którymś z silników?

sivy
26-09-11, 15:09
klucz dynamometryczny
troche czesci
jakiś przyrząd do zakłądania pierścieni na tłoki
troche wiedzy
jeśli nigdy nie robiłes to czas najwyższy sie nauczyć a najlepiej na swoim silniku. jak ogarniasz troche mechanika to sobie poradzisz. Jak nie wierzysz w siebie - oddaj mechanikowi ;)

pozdr

EssS.
26-09-11, 15:51
Chętnie zrobiłbym foto-poradnik jak krok po kroku zrobić ten tzw. mały remont. Tak dla potomnych aby nie mieli z tym problemów. Ale musiałbym prosić was o jakieś wskazówki. Jeżeli jest tu jakis mechanik który wspomoże tę ideę i pomoże w takim zabiegu to bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam