Zobacz pełną wersję : D15B2 nie odpala, nie kreci rozrusznik. Dziwny przypadek. Zajrzyjcie. POmocy.
DavidVTEC-E
14-09-11, 16:42
Witam od tygodnia jestem posiadaczem a dokladnie dostalem w "prezencie" honde concerto 1993 rok 1.5 16V silnik D15B2 PGM-Fi. Otóz dzisiaj po pracy odpaliłem normalnie. Zgasiłem pod sklepem. po chwili chcialem odpalic zapaliły sie kontrolki 2x czerwone i pomaranczowa engine. pomaranczowa zgasła i nie moglem odpalić ! Było slychac tylko ZAPINANIE sie BENDIKSA w rozruszniku i nic wiecej... Taki przypadek mam codziennie ale nie za kazdym odpalaniem. Nieraz jest ok za raz pali a nie raz paliła za 2-4 razem dopiero.
POMOZE KTOS ?? bardzo wazne
dZIsiaj mozna powiedziec ze padło cos na amen bo próbowałem ze 100 razy no w przenosni stoo razy.
Aku się zesrał, sprawdź masy.
DavidVTEC-E
14-09-11, 20:58
Aku jest *****isty.;] Już naprawiłem. Wymieniłem moduł zapłonu umieszczony w aparacie zapł. :)
Aaa, zrozumialem, że tylko coś Ci pyka i rozrusznik w ogóle nie kręci ;)
DavidVTEC-E
17-09-11, 19:00
Tak tak tak. Nie wiesz jaka moze byc przyczyna? Pyka... Podejrzewam ze to pykanie to wychodzi bendiiks, nic wiecej.
tu masz wszystko:
http://vod.onet.pl/mechanik,mechanik,922,2,1226,odcinek.html
Słyszysz przekaźnik pompy paliwa? Czyli takie pyknięcie po "niby" zaciągnięciu paliwa przez pompę (po dwukrotnym przekręceniu kluczka)?
wez te dwie sruby na bendiksie zewrzyj srubokretem jak.rozrusznik zakreci to ci automat polecial wysuwa bendix ale nie zamyka obwodu
DavidVTEC-E
18-09-11, 14:17
Tzn. Normalnie zapalaja sie 3 kontrolki. Dwie czerwone i pomaranczowa. Zassie paliwo, pomaranczowa gasnie. Przekrecam dalej kluczyk chcąc odpalic, slychac dosyc glosne pykanie, to raczej bendiks wychodzi a nie kreci...Na przekaznik to chyba troche za glosne zjawisko.
"Frs" co ja tam niby mam ogladac? Duzo tych filmów ;]
wystarczy obejrzeć ten odc i tam masz wszystkie przypadki awarii rozrusznika w civicu
DavidVTEC-E
19-09-11, 16:15
achaa, ok dzieki.
master4444
20-09-11, 11:53
Ja mialem taki przypadek i winna byla kostka stacyjki. albo masz do wymiany albo ja przetrzyj papierem sciernym, u mnie nie obeszlo sie bez kupna nowej.
DavidVTEC-E
20-09-11, 16:15
ale to sie nie dzieje nagminnie. ostatni raz zdarzyło mi sie to tydzien temu. wtedy nei chciała odpalic z pół godziny albo lepiej. ;/
master4444
20-09-11, 17:14
No to ja tez tak mialem az w koncu wogole nie zapalila ! wlasnie tak jest bo tam cos nie styka lub zabrudzone jest i dlatego raz dziala raz nie.
Rozbierz to, otwierasz ten bialy plastik
http://images26.fotosik.pl/9/e8fde7ae4d8333f8.jpg
I poprzecieraj te blaszki na stykach papierem sciernym
http://images29.fotosik.pl/9/32e707b2b25a849a.jpg
Tzn. Normalnie zapalaja sie 3 kontrolki. Dwie czerwone i pomaranczowa. Zassie paliwo, pomaranczowa gasnie. Przekrecam dalej kluczyk chcąc odpalic, slychac dosyc glosne pykanie, to raczej bendiks wychodzi a nie kreci...Na przekaznik to chyba troche za glosne zjawisko.
"Frs" co ja tam niby mam ogladac? Duzo tych filmów ;]
ja miałem podobnie, nie stykała mi masa na aku:)
DavidVTEC-E
23-09-11, 17:49
A co to jest w ogolee?