PDA

Zobacz pełną wersję : d16z6 - jak ustawic wolne obroty na cieplym/zimnym silniku

jaro21dnb
18-04-07, 21:07
WITAM

Juz zglupialem,sprawa wyglada tak ze zamontowalem ZIMNY DOLOT i trzebabylo

przestawic powietrze i polozewnie przepustnicy,od tamtej pory nie moge wyregulowac tego

silnika.

Moj sposob (zdaje mi sie ze to normalne)

1. odpalam ja i nagrzewam do załączenia sie wiatraka na chlodnicy

2.odkrecam srube regulującą powietrze

3.odłączam silniczek krokowy i wkrecam srube od powietrza tak aby tylko pyrkotal

4.podłaczam silniczek krokowy resetuje kompa i odpalam

5. SILNICZEK KROKOWY WYCZYSZCZONY ;)

Mm dziwne objawy bo jak wyreguluje ją w ten sposob na cieplym silniku to zimnym ma tak

ze jak zapale to 1000 rpm i po momencie rosnie na 1200 ale jak tylko dodam gazu do

2000 tys to spada na 500 chwilke tak trzyma i znowu ma 1200 czy tam 1500 juz nie wazne

bo roznie mają, jak jade dalej dojezdam do skrzyzowania na drugim biegu i wrzuce na luz

to ma momenty ze nawet przygasnie do 300 obrotow,jak sie nagrzeje to ma te swoje 500 .

Prosze fachową ręke o pomoc w ustawieniu przepustnicy i powietrza :) :) ;) ;)

Z gory dzięki i pozdrawiam

lakazs
19-04-07, 08:59
Pierwszy raz o czyms takim slysze.

Robisz reseta a komputer ci wszystko ustawi.

Furious
19-04-07, 09:49
Odkrec jeszcze troche srubke na przepustnicy, tak aby trzymal te 750rpm na rozgrzanym.

[H] Dylu [H]
19-04-07, 12:33
przeciez przy aucie z komputerem sterujacym wszystkim nie ustawia sie obrotow ;)

Furious
19-04-07, 13:31
Dylu [H]]przeciez przy aucie z komputerem sterujacym wszystkim nie ustawia sie obrotow
bardzo ciekawe, ale raczej sie mylisz

xavier84
19-04-07, 14:07
ja tak samo ustawiłem w moim Roverze na silniku f18a3 ma pewnie to samo sterowanie, i ustawilem ok 700-800 obrotów poniżej może ci dość znacznie spadać i przygasać więc ustaw więcej i będzie dobrze, reset rób na zimnym silniku wtedy napewno dobrze ustawi, jak robisz reset na ciepłym mogą być takie opcje

jaro21dnb
20-04-07, 18:23
zoabczymy dzisiaj, kupilem przpustnice taki sam odel bo sa 3 typy przpustnic do tego

samego silnika,dzis kupilem taka sama i sam ja wykrecalem na szrocie,jeszcze ma

plomby na srubach za 2 godzinki bede wiedzial co i jak jak przloze.

Silniczek krokowy mam sprawny na 100% bo przekladalem dzialajacy i dziala tak samo

moze byc nieszczelnosc na przpustnicy na zaworze od dolu ,bo sam uszczelnialem

ją,byla cala rozpitolona,wczesniej kupilem od 6 gena vteca d16y8 nie ma tego zaworka

na dole ale mialem takie same dżezzy z autem a nawet gorsze,ale jest inna od 6

gena,w innym miejscu ma dysze powietrza od srodka no nie wazne.wieczorkiem

napisze co jest i jak jest :).

jeden pisze ze 750 rpm na rozgrzanym ale z podlaczonym silniczkiem krokowym czy z

odlaczonym.

Bo ja to robie tak :rozgrzewam ja normalnie,odlaczaw krokowy i ustawiam powietrze

tak aby tylko silnik pyrkotal jakies 200-300 rpm ( przepustnica jest tylko oparta o srubke nie otwarta)

podlaczam krokowy resetuje kompa odpala na cieplym i ma 600-750

DOBRZE CZY ZLE ? ? ?

lakazs
21-04-07, 23:44
Po resecie moj tez tak ma. Potem jak machne 100km, troche ostrej jazdy zestawi sie na okolo 900rpm.

jaro21dnb
21-04-07, 23:53
no siemanko,troche zlecialo odkad napisalem ze wieczorkiem napisze <lol> tak to jest

jak sie siedzie za granica i baluje ;) ;)

no wiec po kupnie tej przepustnicy ktora nie byla ruszana przez nikogo tylko ustawiona

fabrycznie bo sruby mialy plomby i to mnie cieszylo ze sprawdze na fabrycznych

ustawieniach jest wszystko ok,mialem tylko jeszcze wczesniej problem z uszczelka i tą

nowa przepustnice zlozylem na silikon.

zresetowalem twardo kompa,odpalilem auto(miala juz te normalne 1.5 tys obrotow na

zimnym silniku i pomalutku spadaly jak nalezy :) ),majac wszystko elektryczne

wylaczone,poczekalem az do zalaczenia wentylatora na chlodnicy,obroty ladnie

spadaly wraz z nagrzewaniem sie silnika,bez zadnych zachwian i ustawione byly na

500 obrotow :) czyli w sumie jak nalezy.

Auto nie przygasa,na zimnym silniku odpale dodam gazu odrazu i nie

przygasnie,plynnie chodzi a nawet poprawily sie osiagi auto nie ma tzw dziury ciagnie

ladnie juz od dolu od 2 tys be szarpan :).

Dodam ze podkrecile troche powietrze w przepustnicy poniewaz byla ustawiona na

seryjny dolot a ja mam zimny i zwiekszylem wolne do 600-650 rpm :)

Jednym slowem pomoglo i przy okazji przepustnica rozwiazuje ECU 43 uklad paliwa

lub jego obwod :).

Jeszcze kupie zawor vtec i zmienie bo moj ma troszke przejechany to tez napisze czy

zawor ten jako mlodszy z wieku dziala lepiej czy nie :)

Jak co to zawsze sluze pomoca ;)

pozdrowionka

markotny
05-08-10, 13:47
Ogrzeje troszke kotleta....mam d16y7 i chce sobie tą śrubką delikatnie podkręcić wolne oboroty na ciepłym bo są ciut za niskie i czy jak reguluje wolne tą śrubką to musze odpinać krokowca czy moge sobie to darować i poprostu podkręcić śrubke aż sie ustawi właściwa wartość na obrotomierzu. I druga sprawa czy po takiej regulacji - bez odpinania krokowca - musze wykonać reset kompa???

jasiek09
05-08-10, 14:01
nic złego się nie stanie jak trochę sobie podkręcisz obroty na podłączonym krokowcu nie robiąc po tym reseta

lozek
05-08-10, 15:27
Ja z kolei mam D14 i ni cholery tej śrubki nie mogę znaleźć. Mam ssaka d15b7 z przepustnicą d14a4, obroty mam czasem z niskie i chciałbym je podciągnąć do 750/800, ale żadnej śrubki nie widzę.

markotny
05-08-10, 18:25
lozek konstrukcyjnie masz pewnie taką samą przepustnicę jak ja. Ja dzisiaj tą śrubkę regulowałem i wyregulowałem elegancko nawet puściłem trosszke więcej niż zalecane bo dałem jakieś 900 obr. Tak czy siak.....postaram sie jeszcze dzisiaj a jutro napewno strzelić fote i zaznacze ci te śrubke. Znajduje sie ona tuż obok "kołnierza" przepustnicy i jest regulowana na imbus lub płaski śrubokręt.

lozek
05-08-10, 20:19
w takim razie proszę o zdjęcie. Dziś spróbuję ponownie poszukać.