Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z wariujacym doladowaniem

DobekBdg
13-09-11, 20:28
a wiec tak mam problem z doladowaniem. Dzis polatalem troche dlugie proste na piatce i objawy sa takie

turbina wstaje od okolo 2500 przy 3000 - 3100rpm dmucha 0,45 bara

te doladowanie utrzymuje sie do okolo 5500rpm pozniej drastycznie ale linowo rosnie i przy 8000rpm mam prawie ze 0,8 i czasami parsknie bo map sensor nie wyrabia oraz do tylu mam pociagnieta mape

co moze byc przyczyna takiego skoku doladowania :/

wastegate jest zewnetrzny sprezyna chyba 0,5 (zielona), jest nasmarowany szczelny podcisnienie wpiete od dolu

blow off typu greddy

wewnetrzny wastegate zaspawany, DV zaslepiony

regulacja naprezenia sprezyny rozkrecona na max

uklad podcisnienia raczej szczelny :/

jakies sugestie podpowiedzi od czego zaczac jutro sprawdzac

arekgr
14-09-11, 06:30
A w założeniach ma to być soft turbo? Jeżeli tak, to trochę mnie zaskakujesz, bo kręcić do 8000rpm przy którym masz 0,8b to wg mnie spora przesada... No chyba że zakuty ten silnik. Stroiciel nie zabezpieczył silnika boostcut-em?
Na 2gim biegu też dodmucha do 0,8b? U siebie też miałem podobny problem, po załączeniu się VTEC-a zaczynało mi rosnąć doładowanie, tylko że moim docelowym jest 0,6b a boostcut-a mam na 0,7b. No i przy 6000rpm już przeładowywało. Pomogło dokładniejsze ustawienie wbudowanego wastegate. Po co u siebie zaspawałeś? Może ten Twój zewnętrzny ma za małą średnicę, może z jakiegoś powodu nie otwiera się do końca? A wastegate masz podpiętego do muszli czy do kolektora ssącego?
A tak z ciekawości, jakie to turbo masz?

DobekBdg
14-09-11, 10:06
td04hl-16t wastegate byl juz zaspawany jak ja kupilem

zewnetrzny wastegate ma srednice tloczka 38mm i podpiety w musze

na kazdym biegu dmucha do 0,8 docelowo mialo byc 0,6

Arturvf500
16-09-11, 14:24
te doladowanie utrzymuje sie do okolo 5500rpm pozniej drastycznie ale linowo rosnie i przy 8000rpm mam prawie ze 0,8

WG za malo sie otwiera albo dales mu za mala rurke