PDA

Zobacz pełną wersję : Miejsca na podnośnik

nowy2206
12-09-11, 10:57
Witam, mam pytanie odnośnie podnoszenia samochodu.Posiadam civica VI gen 3d hatchback i chciał bym podnieść cały tył samochodu w instrukcji pokazane jest że można podnosić samochód za "ucho" po środku samochodu pod zderzakiem. Czy aby na pewno jest to bezpieczne?? Nie wygląda ono na aż tak solidne.

wwljohn
12-09-11, 11:12
Jeśli jesteś mądrzejszy od inżynierów projektujących auto, możesz zapodać jakieś nowe rozwiązanie :P . Jeśli się boisz to 2 podnośniki po obu stronach i w górę a potem podstaw sobie jakieś kobyłki.

pawkow
12-09-11, 11:18
jak podniesiesz auto za tył, podstaw coś pod przednie koła (są kliny do kupienia za kilka złotych).
http://allegro.pl/kliny-pod-kola-blokady-klin-blokada-od-ss-i1813537331.html

Jak masz się bać, spróbuj tak:
http://allegro.pl/kobylki-podstawki-podporki-2-tony-komplet-2-sztuki-i1794271008.html

Dalej, jak może być niesolidne coś, do czego czepia się linką holując inne auto? Wytrzyma, obiecuję ;)

Przy okazji:
Gdzie w bagażniku jest przewidziane miejsce na podnośnik ;) ?

nowy2206
12-09-11, 11:36
Aha, dzięki za odpowiedzi, może pytanie głupie ale wolałem się upewnić :) . A co do kobyłek zaproponowanych przez pawkow-a mam takie, tylko właśnie chce podnieść cały tył aby je podstawić pod samochód :P

pawkow
12-09-11, 11:55
Aha, dzięki za odpowiedzi, może pytanie głupie ale wolałem się upewnić :) . A co do kobyłek zaproponowanych przez pawkow-a mam takie, tylko właśnie chce podnieść cały tył aby je podstawić pod samochód :Pkobyłki kobyłkami, zablokuj przednie koła, to podstawa przy podnoszeniu z tyłu! :)

nowy2206
12-09-11, 12:12
Wiem wiem. Pod tym względem wszystko będzie cacy :) . Zależało mi tylko dowiedzieć się jak z tym podnoszeniem, jeszcze raz dzięki za odp.

wwljohn
12-09-11, 14:31
Gdzie w bagażniku jest przewidziane miejsce na podnośnik ?

W coupe pod tylną belką. Wkładasz i jakby podnosisz. On się opiera między belką a podłogą (pod wykładziną we wnęce koła zapasowego) w wyznaczonym po środku miejscu. Być może w HB jest podobnie. Mam nadzieje że nie zbyt zawile :p

pawkow
12-09-11, 15:17
W coupe pod tylną belką. Wkładasz i jakby podnosisz. On się opiera między belką a podłogą (pod wykładziną we wnęce koła zapasowego) w wyznaczonym po środku miejscu. Być może w HB jest podobnie. Mam nadzieje że nie zbyt zawile :p

Jeśli dobrze myślę, to mówisz o przestrzeni między dojazdówką a końcem samochodu...

http://img855.imageshack.us/img855/711/civ.jpg

Miałby się tu zmieścić "pionowo" podnośnik? Tzn stojąc tak jak powinien stać przy podnoszeniu ;)

kenny
12-09-11, 15:21
Miałby się tu zmieścić "pionowo" podnośnik? Tzn stojąc tak jak powinien stać przy podnoszeniu
tak

pawkow
12-09-11, 15:30
tak
ok, sprawdzę tą teorię, a gdzie wtedy klucz do kół i trójkącik wetknąć najlepiej? Jak tam fabrycznie jest?

kenny
12-09-11, 15:47
ok, sprawdzę tą teorię, a gdzie wtedy klucz do kół i trójkącik wetknąć najlepiej? Jak tam fabrycznie jest?

Oryginalnie jest w brązowym, skóropodobnym woreczku. U mnie zawsze siedział w dojazdówce.

pawkow
12-09-11, 15:55
Ok, mam taki woreczek w accordzie, więc pewnie potrzebuje identycznego ;) Poszukamy.

Ponawiam pytanie o trójkąt, gdzie go woziłeś?

kenny
12-09-11, 15:58
Gdziekolwiek, aby nie napie..dalał po bagażniku. I uprzedzę Twoje dalsze pytania, żonę wożę z przodu, dziecko z tyłu, psa nie wożę, bo nie mam, czasem koty - też z tyłu.

pawkow
12-09-11, 16:13
Gdziekolwiek, aby nie napie..dalał po bagażniku. I uprzedzę Twoje dalsze pytania, żonę wożę z przodu, dziecko z tyłu, psa nie wożę, bo nie mam, czasem koty - też z tyłu.

Nie zrozumieliśmy się w takim razie. Pytałem, bo chciałem wiedzieć gdzie miejsce na rzeczy o które pytałem przewidział producent.
Po co mi ta informacja? A dla zaspokojenia mojej ciekawości.

A dziecko za Tobą, czy za żoną jeździ? Bo ja bym kotów za sobą nie chciał wozić, ale zapinanie dziecka za fotelem kierowcy też najwygodniejsze raczej nie jest, nie?

Nemereth
12-09-11, 21:42
zapinanie dziecka za fotelem kierowcy też najwygodniejsze raczej nie jest, nie?

Ja zawsze montuje za fotelem pasażera.