PDA

Zobacz pełn± wersję : Problem z olejem... nie jest juz produkowany

Wally
18-04-07, 08:17
Witam,

mam pytanko - rok temu zakupilem baniaczek 5L fajnego oleju Motul Turbolight 10W40 gdyz wlasnie takim uprzednio moje czerwone malenstwo (ej9) bylo zalane przez niemca. Wymienilem olej oraz filtr no i zostal mi ok 1.3L - pomyslalem wiec ze zakupie sobie teraz 3 buteleczki 1L i bede mial jeszcze 0.5L na dolewki (choc te akurat nie wystepuja).

Problem polega na tym, ze Motul skonczyl produkcje tej oliwy i zastapil ja jakims innym olejem (chyba Motul 6100) ale nie wiem, czy te "substancje" sa ze soba w pelni mieszalne. W sumie nie ma sprawy - moge w koncu kupic sobie nowy olej ale chcialem zostac przy Motulu i szkoda jest mi wylewac ponad litra dobrej oliwy na smietnik. Czy ktos z Was orientuje sie czy bezpieczne bedzie zmieszanie pozostalego polsyntetyka z kazdym innym polsyntetykiem (innej firmy a moze i innej specyfikacji) ?? Czy moze bez problemu bede mogl polaczyc Motula 4100 z Motulem 6100 ??

tencio, jesli pojawisz sie na tym forum, daj znac co o tym myslisz bo widzialem ze zaczales handlowac Motulem.

Pozdrawiam

[H] Dylu [H]
18-04-07, 08:42
nie powinno byc problemow po zmieszaniu z nastepca, czyli z 6100

Furious
18-04-07, 12:45
Wszystkie oleje sa ze soba mieszalne.

lakazs
18-04-07, 12:47
http://moto.allegro.pl/item181359562_motul_6100_synergie_10w_40_nastepca_ turbolight.html

Wally
18-04-07, 13:00

ta... tylko pytanie co z tego powstanie i jaki to bedzie mialo wplyw na jego prace/zywotnosc bo w szklance to ja sobie moge zmieszac nawet gowno z majonezem i tez cos z tego wyjdzie ;)

http://moto.allegro.pl/it...turbolight.html

to jest link do "MOTUL 6100 SYNERGIE 10W-40 -Następca TURBOLIGHT..."

Na szczescie na allegro jest firma ktora sprzedaje 4100 10W40 - juz do nich napisalem i dzwonilem wiec moze uda sie kupic kilka literkow starej dobrej oliwy a za rok wymiana na nowszy...

TENCIO
18-04-07, 14:15
nie ma problemu ze zmieszaniem 4100 z 6100. jezeli bylbys zainteresowany to mam jescze pare litrowek 4100, a i baniaczki 5litrow tez mam i moge oddac w dobrych piniondzach

skolopendra
18-04-07, 15:04
najkorzystniej mieszać oleje jednego producenta
co w tym przypadku nie wydaje się być trudne :d

Lcfr
18-04-07, 16:28
ja w tym przypadku odpuscilbym mieszanie....
oszczednosc mala....

a olej który rok stoi otwarty(tzn. był otwarty) to chyba niekoniecznie musi trzymac parametry...

Lipek
18-04-07, 17:34
Gdzie¶ tam wyczytałem, ze olej trzyma parametry do 3 lat od daty produkcji....nie wiem ile w tym prawdy...

adasiek_
18-04-07, 18:11
nie chce zakladac kolejnego tematu o oleju.jak odciagnac z silnika niewielka ilosc oleju (ok 0.5 litra)? bo mam przelane troche.trzeba wlazic pod samochod i korek odkrecac i na oko spuscic? czy da sie jakas rurke wsadzis przez gorny korek, albo przez dziurke od bagnetu?

Furious
19-04-07, 09:57
Jak wolisz, mozna odkrecic na chwile korek w misce, albo odessac przez bagnet.

RDK
02-06-07, 02:22
odkopie troszeczke :hinczyk:

jak wymieniam z mobila 10w40 półsyntetyk i chce przejsc na motula też półsyntetyk to moge po spuszczeniu starego oleju bezstresowo wlać nowy olej (oczywi¶cie wraz z wymian± filtru) :speszony: ?

TENCIO
02-06-07, 07:42
tak, bez problemu. bede za niedlugo przejezdzal przez torun to moge ci zabrac olej jak zaczekasz. :aloha:

RDK
02-06-07, 12:02
No dobra mam teraz Mobile1 i wymieniam na Motula i teraz rodzi sie pytanie - stosować to?
http://motul.krakow.pl/_pdf/Motul_Produkty_Osobowe_CareSystem.pdf
czy mozna sie bez tego obejsc? Tzn tu nawet nie chodzi wydawanie kasy, tylko czy nie rozszczelni mi to silnika?

Wally
02-06-07, 15:15
nie bawilbym sie w to - nigdy zaden mechanik nie mowil mi, ze przez zmiana oleju cos takiego stosowal, mysle ze ASO tez tego nie robi wiec to zbedny wydatek. Zmienialem kilka razy marki olejow w moich poprzednich autach i nie mialem zadnego problemu. W Hani 4gen przy 250kkm musialem zrobic pierwsza zmiane oleju wiec zalalem mineralnym Quaker State'em (wczesniej tez byl mineral ale poprzednik nie wiedzial jaki), poznije Quaker zniknal z Polski wiec musialem przejsc na Elfa i nic zlego sie nie stalo.

elmer
02-06-07, 16:20
Motul Engine Clean to ¶wietny preparat, stosowałem go już kilka razy i nic sie nigdy złego nie stało. A z silnika zlatuje po nim piękna czarna smoła.

A 6100 Synergie+ i 4100 Turbolight to dokładnie ten sam olej.

Zreszt± jest tak napisał Furious - wszystkie oleje s± ze sob± mieszalne.

TENCIO
03-06-07, 06:24
Motul Engine Clean to ¶wietny preparat, stosowałem go już kilka razy i nic sie nigdy złego nie stało. A z silnika zlatuje po nim piękna czarna smoła.

A 6100 Synergie+ i 4100 Turbolight to dokładnie ten sam olej.

Zreszt± jest tak napisał Furious - wszystkie oleje s± ze sob± mieszalne.

nic dodac nic ujac, a plukanke rowniez polecam