PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VIII Gen. 4D 2007 LX (USA) - panel klimatyzacji

liet
11-09-11, 12:17
Witam,

Ze względu na konieczność wymiany radia (panel służący do zmiany trybów AM/FM/CD przestał działać, zegar miga) oraz problem z dostępem do oryginalnych części z USA zastanawiam się nad wymianą na radio w wersji europejskiej. Samo radio ciężko dostać - zazwyczaj sprzedawany jest cały moduł wraz z panelem od klimatyzacji.

I teraz pytanie:
Czy ktoś już taką operację przeprowadzał?
Czy radio w wersji europejskiej pasuje do wersji z USA?
Czy panel klimatyzacji jest kompatybilny?

Tu mam największe wątpliwości, bo wersja USA ma klimatyzację manualną, a europejczyk 4D automatyczną...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,

liet

jockow
11-09-11, 12:37
Witam,ja wymieniałem radio w swoim (europejskim sedanie ) z wersji Comfort na radio ze zmieniarką z Executive.Ja wymieniałem cały panel radia bez panelu klimy sądzę że ty też będziesz musiał przekręcić swój panel od klimy.Mogę sprzedać swoje radio w super stanie.

liet
11-09-11, 13:17
Dziękuję za odpowiedź.
Wysłałem Ci PM z prośbą o więcej informacji, natomiast mam nadzieje, że któryś z użytkowników forum jeszcze się wypowie.

cysior
12-09-11, 15:40
Wymieniałem radio w Civicu 2007 LX USA miesiąc temu. Kupiłem okazyjnie radio na allegro w wersji europejskiej, bez panelu klimy, zresztą część aukcji pokazuje radio z panelem klimy ale w opisie piszą często, że bez albo za dopłatą. Jeśli chcesz wsadzić panel automatycznej klimy to musisz dokupić jeszcze czujnik nasłonecznienia i czujkę temperatury. Jeden z nich widziałem na allegro za bodajże 100zł. Wsadziłem stary panel klimy manualnej - szkoda mi było kasy na zbędne bajery. Jeśli przełożysz całe radio EU to nie będziesz miał co zrobić z kontrolką airbag, wersja EU ma zaślepione to miejsce a ładne wycięcie w plastiku to robota dla magika-majsterkowicza. Dlatego ja samą zewnętrzną obudowę radia wraz z szybką ochronną nad LCD zostawiłem z wersji USA, a całe bebechy (LCD, przyciski, pokrętła i samo radio/cd) przełożyłem od wersji EU. Trzeba trochę tylko poodkręcać śrubek, odpiąć wtyczkę od LCD oraz delikatnie zdemontować 2 płytki połączone taśmą.
Ale w końcu mam RDS oraz wszystkie stacje (wersja USA przeskakuje częstotliwości)
Jeśli boisz się to robić to pozostaje Ci wsadzić całe radio EU a kontrolkę Airbaga pozostawić luzem pod właściwym miejscem - po prostu nie będzie widoczna. Być może w ogóle można jej nie podpinać - nie wiem nie testowałem.
Jak zdemontować radio znajdziesz np tu:
http://www.socalcivic.com/forum/showthread.php?t=3402
Przy kupnie radia upewnij się, że ma RDS, bo z tego co wiem część Civiców europejskich nie miała RDS tak jak i w USA... O blokadę radia kodem nie musisz się martwić, o ile wersje amerykańskie są zabezpieczone kodem to europejskie już nie.
Powodzenia
ps. jesteś pewien, że to trwałe uszkodzenie i nie można zrobić jakiegoś resetu radia?

liet
12-09-11, 16:29
Witam i dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Niestety, na 90% jestem przekonany o uszkodzeniu.
Panel z guzikami SCAN, AM, FM, CD/AUX, ASEL oraz DISP wogole nie reaguje.
Pewnie moglbym radio wyjac, rozebrac i szukac uszkodzonego elementu, ale po pierwsze nie mam gwarancji, ze uszkodzenie mozna naprawic chalupniczymi metodami, po drugie nie mam na to czasu...

Za brak polskich znakow przepraszam, ale OS na ktorym w tej chwili pracuje nie ma zainstalowanego jezyka polskiego...

cysior
12-09-11, 16:58
Zasugerowałem reset, bo ktoś wcześniej o czymś takim pisał :
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?118815-Reset-Radia-w-Hondzie-Civic&highlight=radio+reset

Jeśli jednak jesteś przekonany, że to nie blokada tylko uszkodzenie to wiesz co robić :)

liet
12-09-11, 17:59
Objawy, ktore ja obserwuje sa zupelnie inne. Samo radio dziala, odtwarzacz mp3 takze, tylko ten nieduzy panel z guzikami nie reaguje.
Radio bylo juz resetowane, niestety nie pomoglo.
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak rozejrzec sie za innym radiem...