PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik paliwa spada przy jeździe na gaz. (VIII gen)

Dinde
10-09-11, 18:27
Hej, mam problem.
W sumie to nie do końca ja, ale obiecałem, że się spytam.

W VIII genie założono gaz, nie wiem dokładnie jaki, ale mogę się dowiedzieć.
Problem pojawia się, że po przełączeniu na gaz, honda myśli, że jeździ na benzynie i spada wskaźnik paliwa. Oczywiście paliwo w baku jest i gaz jest również.
Po kilkunastu kilometrach zapaliła się rezerwa i teraz wskaźnik pokazuje, że nie ma paliwa, pomimo tego że paliwo i gaz są.

Widocznie chłopaki coś popsuli zakładając gaz, ale może wiecie coś więcej na ten temat?
Jak to naprawić?
Ewentualnie ile to może kosztować?

PS.
Czy to możliwe, że przy podłączaniu instalacji LPG popsuli elektrykę w światłach? (tylko przednie pozycyjne-mijania-długie)
Bo coś mówili, że światła nie trybią i musieli zrobić jakieś obejście i podłączyli do bezpieczników. (?)
Może to się wydawać niejasne, ale taką też dostałem relacje.

Dzięki.

LemonR
12-09-11, 09:33
W samochodach gdzie poziom paliwa obliczany jest na podstawie czasów wtrysku (nie ma klasycznego pływaka w zbiorniku) stosuje się emulatory poziomu wskazań paliwa do instalacji gazowych. Po prostu go nie założyli. Co do elektryki świateł to jeśli było ok przed wjazdem do zakładu a po już jest coś nie tak to chyba nie ma żadnych wątpliwości. Gazownicy potrafią zdziałać cuda :-)

Dinde
15-09-11, 11:46
Dzięki za odpowiedź.
Rzeczywiście, trzeba kupić emulator. A orientujesz/orientujecie się gdzie coś takiego można dostać i za ile?
Bo z tego co pobieżnie szukałem to ciężko znaleźć...