PDA

Zobacz pełną wersję : d13b2 szarpie i gaśnie

jasiu0997
10-09-11, 11:05
Siemanko mam problem.
opiszę Wam wszystko od poczatku, kupilem Hanke i byl strasznie zasyfiały gaźnik, chcialem go wyczyscic, wymyłem wsadziłęm spowrotem i nie mogłem go wyregulować :( więc kupilem cały gaźnik z kolektorem, który był juz ustawiony, zamontowałem i było lepiej troche pojezdziłęm po mechanikach i każdy coś tam udawał ze sie zna ale w końcu któryś mi to ustawil ze jałowy i na ssaniu chodziło dobrze, pózniej były problemy ze lubiał szarpać wymieniłem filtr paliwa było chwile spokoju, jak namoje ucho była za głośna praca silnika to wymieniłem swiece, silnik chodził równiej i ciszej zrobiłem 50km i zaczał szarpac znowu odstawiłem go na parking i na drugi dzien nie chciał juz odpalić w sęsie odpalił na kilka sekund i gasł, zdjalem kopulke a tam wszystkie styki zasniedziałe całe białe. wyczyściłem to i zalozylem,,, było juz inaczej nie gasł jak sie go odpalilo ale gdy dodałem gazu to gasł i tak z 10 razy i nagle chodziło normalnie :D pojechałem zobaczyc jak jaździ i było wszystko OK. wracałem do domu i pod górkę podjechałem bardziej dynamicznie i zaczęlo szarpać, jakoś dokulałem się do domu i problem znowu odpalam go chodzi dodam gazu gaśnie :((

co mam robić?? wybaczcie ze się rozpisałem ale chce by mój problem byl zrozumiały. Proszę o pomoc

Muzyk-Grzes
10-09-11, 21:42
Takie problemy wynikają z kłopotów z zasilaniem bądź zapłonem, jeśli D13B2 (bo taki masz silnik) ma problemy mimo wymiany filtrów to albo kopułka aparatu zapłonowego i palec, albo gaźnik wymaga regulacji. Pisałeś o wielu mechanikach tylko czy ktokolwiek z nich miał wiedzę o tym silniku? D13B2 dla ustawienia zapłonu potrzebuje np. odpiąć jeden z wężyków. Ustawianie biegu jałowego to też nie ta śrubka koło linki gazu a zupełnie inna z tyłu za gaźnikiem. Pytanie co mechanicy w regulacji gaźnika już zepsuli bo na pewno nic nie ustawili jak trzeba.

yautja
12-09-11, 09:16
A ile masz benzyny w baku?

jasiu0997
12-09-11, 22:03
nie martw się wiem że paliwo jest :) mam full :D

ale dzis popołudniu odpaliła i chodzi teraz normlanie

jasiu0997
14-09-11, 18:14
no dziś fajnie cacy wracając do domu pod górę przycisnąlem trochę i znowu zaczęło szarpać i gasnąć:(
zauwazyłem ze zaczyna tak się dziać jak pokręce ją Trochę mocniej pod tą górę,
jakieś pomysły ?? bo nie chce tak na chybił trafił wymieniać po kolei cześci

yautja
15-09-11, 09:17
Możliwe, że paprochy w gaźniku. Przeczyść jakimś preparatem do czyszczenia gaźników (pryśnij do komory pływakowej). Na pewno nie zaszkodzi.

jasiu0997
15-09-11, 17:36
do komory pływakowej ?? to co musze odkręcić tam gdzie jest ta blaszka z szybką??
a mogę do tego celu użyć zmywacz uniwersalny ?? koleś w sklepie powiedział że idealnie nadaje się do czyszczenia gaźników

a mam pytanko może to pompa paliwa?? to się zawsze dzieje pod górę i wtedy zaczynają się problemy bo idzś było ok i po górę znowu szrpałi gasł... gdzie się znajduje pompa paliwa??

yautja
16-09-11, 09:40
Pryśnij do odpowietrzenia komory pływakowej (rurka "do góry" nad pierwszą przepustnicą). Zmywacz nie jest dobrym pomysłem.

jasiu0997
17-09-11, 00:46
okey spryskałem, póki co jest dobrze :)

jasiu0997
18-09-11, 01:15
było super.. ale cóż chciałem sprawdzić i się upewnić i pod górkę jak przycisąłem znowu zaczęło szarpać/dławić się jak by się dusiło albo nie dostawalo paliwa

jasiu0997
18-09-11, 17:30
dziś rano odpalam i jest znowu super:D niewiem kompletnie co to może być

Wójcik
19-09-11, 07:04
Pożycz aparat jak bedzie okej to wymień cewkę zapłonową wczesniej sprawdz poziom paliwa w gaźniku sprawdz w instrukcji jak sie ustawia, pozdro