Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : karteczka na hani civic z niemiec...

dR.LasCa
17-04-07, 18:02
Witam... na jakims wężyku dopatrzyłem się takiej karteczki..
http://www.speedyshare.com/175507775.html
dane troche poprawiłem w paint;P na 2 stronie tej kartki jest zaznaczony 10W-40.. moje pytanie brzmi.. czy data i przebieg wpisamy na kartkę to wymiana oleju, czy może data następnej wymiany oleju... jak rozpoznać olej mineralny od syntetyka?

coala_16
17-04-07, 19:01
Witaj,
Na kartce pisze przecież po Niemiecku że następna wymiana przy 79136 / albo czerwiec 2005. Chyba długo nie był wymieniany ten olej (2lata)

10W40 to zapewne półsyntetyk (mineralny to przeważnie 15w40)

PS: Nie za mały ten twój przebieg? Sugerowałeś się książką serwisową? ;)

Pozdrawiam

dR.LasCa
17-04-07, 19:15
sugerowałem się nie wytartą kierownicą, pedałami, jakością tapicerki, w niemczech jedyną właścicielką była pani, która kończy teraz 50 lat. Jak mogę inaczej sprawdzić przebieg? :/

skolopendra
17-04-07, 19:19
Jak mogę inaczej sprawdzić przebieg? :/

nie możesz

ale przebieg może być wiarygodny
pod warunkiem ze nie kupiłeś u turasa, czy polaka :d

dR.LasCa
17-04-07, 20:06
kupiłem od znajomego który na bank nie przekręcał, a sam był po nia w niemczech, w jakimś Halle;]

kwiatus19
17-04-07, 20:17
Przebieg wyjdzie "w praniu" :aloha:, lej 10W40 markowy i ogień ;)

dR.LasCa
17-04-07, 20:43
oki, tak zrobię magnetica zapodam i zobaczymy

Lcfr
17-04-07, 20:48
przebieg mozna sprawdzic....
przy cofaniu w hondzie zostaje slad, który jest nie do naprawienia
chyba, ze ktos wymienił zegary lub sam zegar predkosciomierza.

a 10W40 to półsyntetyk...

poza tym jak masz przebiek na kartce to co wtrudnego?
jak jest przebieg "którego nie ma na liczniku"-wyzszy to znaczy ze data nastepnej wymiany
jak jest przebieg nizszy to pewnie adnotacja o wymianie...

MacK
18-04-07, 08:42
proszę o szczegóły

mirasek
18-04-07, 09:32
w niemczech jedyną właścicielką była pani, która kończy teraz 50 lat. Jak mogę inaczej sprawdzić przebieg? :/

No właśnie, wszystkie fury z niemcowni są po dziadkach i babciach, ostatnio oglądałem taką po dziadku 65 lat, alu niski profil a pod maską sportowy kolektor... Dziadki przeżywają drugą młodość czy jak? Sory za OT

@dR.LasCa
nie próbuj dochodzić przebiegu bo to przecierz nic nie da, powymieniaj wszystkie płyny, filtry i w droge!

dR.LasCa
18-04-07, 09:41
chodzi o to że w briefie jest jeden właściciel... kiedy miałem golfa 2 z niemiec byłem 7 właścicielem;p

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2007 ]

proszę o szczegóły

również dołączam się z prośbą..

maciek-zet
18-04-07, 20:12
Jak kupilem swoja honde i przetlumaczylem dokumenty (przyjechala z wloch) to sie troszke zalamalem bo sie okazalo ze jestem 8 wlascicielem tego auta z czego kilku z moich poprzednikow mialo auto po kilka miesiecy. Balem sie ze bedzie wtopa z autem, ale jak do tej pory wszystko jest ok a minelo juz 1,5 roku. Krotko mowiac moja pierwsza Honda i jestem bardzo zadowolony:).

Lcfr
18-04-07, 22:47
chodzi o to że w briefie jest jeden właściciel... kiedy miałem golfa 2 z niemiec byłem 7 właścicielem;p

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2007 ]

proszę o szczegóły

również dołączam się z prośbą..

CÓŻ..... robie to w dobrej wierze....
bo niektórzy moga odczytac to inaczej.....

w hondzie 5/6gen mozna cofnac licznik na 2 sposoby:
1. to wymiana całego predkosciomierza/całych zegarów z innego używanego modelu-trudno rozpoznac czasem taki manewr.
2. to taki, ze napisze tylko jaki slad po nim zostaje... mianowicie taki jak na fotce- fabrycznie oska jest zalana plastikiem... w dosc rozpoznawalny sposób.... jak bylo cofane to wyglada tak jak na fotce(czerwone zaznaczenie)

[img=http://img142.imageshack.us/img142/407/pict0008pd2.th.jpg] (http://img142.imageshack.us/my.php?image=pict0008pd2.jpg)

ps. posta napisałem po to by ktos mogł sobie sprawdzic czy było grzebane w zegarach.......

luniz
19-04-07, 09:00
przebieg mozesz jedynie okreslic po przedniej szybie orientacyjnie jesli nie byla wymieniana

p.s. a Halle to fajne miasteczko jakies 300 km za granica tylko

Lcfr
19-04-07, 13:03
przebieg mozesz jedynie okreslic po przedniej szybie orientacyjnie jesli nie byla wymieniana

ale czesto jest wymieniana... i to nawet nie z powodu dzwona...
a poza tym to malo dokladne okreslenie.

dR.LasCa
19-04-07, 14:46
szybę mam w ładnym stanie... pęknięta , ale orginalna na bank z roku 94

Chipsy2
19-04-07, 23:01
Miałem ostatnio u siebie w pracy Hankę z D13B2 z autentycznym przebiegiem 31000 z czego prawie 800 to droga do polski na kołach oczywiście. Ale tak z niej waliło nowością że byliśmy mocno zdziwieni Właścicielka w wieku około 65 jeździła nią okresowo do serwisu na wymianę oleju rozrządu i płynów na wszystko faktury le auto igła. Z papierów wynikało że początkowo jeździła więcej ostatnie lata tylko przeglądy. Autko jak z fabryki. Ciekawe co z niego zrobią polskie Autostrady ;)

kwiatus19
20-04-07, 01:29
Muszę to powiedzieć, a raczej wykrzyczeć :bicie:

NIE MA 10-CIO LETNICH AUT Z ZACHODU O PRZEBIEGU 50 TYŚ, CZY 80 TYŚ. !! !! !!

Jak są takie egzemplarze to idą z rąk do rąk wśród znajomych i rodziny.

Chipsy2
20-04-07, 09:39
Słuchaj Nie widziałeś nie mów !!

emg
20-04-07, 11:32
NIE MA 10-CIO LETNICH AUT Z ZACHODU O PRZEBIEGU 50 TYŚ, CZY 80 TYŚ.

są, nawet się trafiła kupejka z przebiegiem 35tkm

kwiatus19
20-04-07, 11:53
Ok, więc ja pozdrawiam wszystkich farciaży, którym trafiły się takie egzemplarze. :aloha:
A ja i tak pozostanę przy swoim, będę żył sobie błogo w swoim błędnym przekonaniu ;)

tomek_m
01-11-07, 12:44
ja o tym ze licznik mam przekrecony dowiedzialem sie po paru miesiacach od kupna (ogolnie podejrzewalem to) ale dowodem "czarne na bialym" byla karta gwarancyjna z montazu gazu (dosłana mi po pol roku od kupna) przez poprzedniego wlasciciela - byl na niej przebieg auta 240 940 km, ja kupilem to auto rok pozniej i na liczniku mialo 161 200 km....

nawiasem mowiac czy da sie cos z tym zrobic? poprzedni wlasciciel wyslal mi ta gwarancje gdy poprosilem go o doslanie papierow potrzebnych do podbicia przegladu auta, ta gwarancja nie byla mi potrzebna ale wyslal i ją i sam sie tym zdradzil...

Frydzio
01-11-07, 12:59
jezeli sprzedawca zatai przebieg (zmniejszy go) to mozesz sie domagac uniewaznienia umowy kupna/sprzedazy

http://www.motofakty.pl/artykul/jak_zostac_oszustem.html

tyle teoria

kwiatus19
01-11-07, 13:05
przebieg auta 240 940 km

Niestety takie mamy realia, większość aut ma "rasowane" przebiegi. A co do możliwości wyciągnięcia konsekwencji wobec sprzedawcy, teoretycznie może i są, ale w praktyce raczej mało realne.
W autach do 5 lat "modny" przebieg to mniej niż 100k km, a w starszych takich jak np. nasze Hondy MUSI być poniżej 200k km. Nikt przecież nie kupi auta z 250k km na blacie.

djibiza
01-11-07, 13:23
U mnie jest aż 338 tkm :d

ryan_ab
01-11-07, 13:46
Ja mam po Cioci z niemiec Civica. Dostałem go z przebiegiem 56kkm 97'. Cuda sie zdarzają, ciężej tylko takie "rodzynki" wyszukać. Najważniejsze jest to, że dla tych ludzi te auta są i tak mało warte, a po naszej stronie sie takich raczej nie trafia :speszony:
Mówicie, że 10w40 to na bank półsyntetyk? Czyli na wiosne moge spokojnie go tego typu olejem zalać?

PS. Polecacie wymiane oleju na wiosne czy jeszcze teraz? Sam niewiem co lepiej zrobic ;)

tomek_m
01-11-07, 13:53
jezeli sprzedawca zatai przebieg (zmniejszy go) to mozesz sie domagac uniewaznienia umowy kupna/sprzedazy

tak tez bym sprobowal zrobic, ale gdybym sie dowiedzial o tym powiedzmy tydzien po zakupie, a nie pol roku pozniej - wymienilem pare rzeczy i takie uniewaznienie niewiele by mi dawalo (wymienialem rozrzad, tlumik srodkowy i tylni, aparat zaplonowy, tuleje wahaczy, i jeszcze pare rzeczy) i teraz mi sie nie oplaca zwrot kasy za to ze honde troche postawilem na nogi....

musze nia jezdzic, pytanie czy jesli na umowie kupna sprzedazy jest podany przebieg 161 000 km a na swistku z instalacji 240 000 km to czy moglbym od goscia domagac sie jakiejs rekompensaty finansowej ...

rafik1984
02-11-07, 00:59
Ja kupiłem swoj jak był sprowadzony ze szwajcarii i czekał u blacharza na "upiększanie" przed sprzedaza ;) handlarzyny jakies go sprowadziły i chyba nawet nie wiedziały co mają ,bo miały d15z6 z 96r w ładnym stanie z przebiegiem 177tys km z pełną ksiązką serwisową po 2 wlascicielach i nawet z karteczkami naklejonymi na całym aucie w srodku po słupkach z wymian olejow itp itd.Mi sie poszczęsciło i wyczaiłem auto przed zrobieniem i oglądałem taki jaki był brudny az strach , uderzony (błotnik.lampa) i takiego kupiłem narazie odpukac nie załuje.Wszystkim zycze powodzenia w poszukiwaniach aut a jeszcze taka moja przestroga nie wierzcie w przebiegi aut 10letnich ktore mają 100-130t km bo to bujda czasem są rodzynki ale na 99.9% cofane są autka z zachodu. POzdr to all

Pawel_JBL
01-01-11, 13:38
czy 92 czy 00 zawsze w PL przebieg jest 160-180tys ;P bo 200 juz nikt nie kupi ;P

skolopendra
01-01-11, 13:49
z pełną ksiązką serwisową po 2 wlascicielach i nawet z karteczkami naklejonymi na całym aucie w srodku po słupkach z wymian olejow

to wszystko pic na wodę ...

kenny
01-01-11, 19:47
ale odkop, prawie 4 lata no no :D

Skowron48
01-01-11, 19:54
ten tydzień to chyba seria odgrzewania kotletów :) Już chyba z 5 temat odgrzany powyżej roku