Zobacz pełną wersję : opony zimowe
Niestety niedlugo znowu sezon zimowy a wiec przyszedl czas zeby pomyslec o oponach :) . Na czym jezdzicie ? co polecacie / nie polecacie ? Jakie propozycje na ten sezon ? Moze jakis zakup grupowy ? Zastanawiam sie nad rozmiarem 185/60/15 (ciut wezsze to niby lepiej beda sie wgryzac w snieg) . Cena hmm powiedzmy 200-250max zl za sztuke. Sezon zimowy u mnie to jest tylko miasto wiec nie ma co wydawac kase na lepsze opony :) . Ja ze swojej strony moge powiedziec ze jezdzilem fulda kristall montero 2 i nie mialem zadnych problemow, jedyne co mi sie nie podobalo to opony sie odksztalcily jakos dziwnie (taki balon na spodzie sie zawsze robil i do kitu to wygladalo :P )
hej.
ja jezdze na Firestone Winterhawk 2 EVO 185/60R15 84 T i powiem ci ze swietnie sie sprawdzaja.
kolega jezdzi na goodyear i tez nie narzeka
Właśnie mam pytanie, bo cały czas mnie to męczy na lato mam 195/60R15 i na zimę też taki rozmiar, ale większość osób zakłada węższe opony...co one dają ?? nie jest w tedy mniejsza przyczepność ?? a jak ze spalaniem?? lepiej jak są węższe ?? czy nic to nie daje ?
KOWAL ziom
07-09-11, 23:20
już trochę było o tym... węższa opona daje lepsze właściwości na śniegu, ale znajdą się i tacy, którzy się z tym nie zgodzą. Na węższej oponie spalanie zawsze będzie mniejsze... fizyka. Ot i tyle.
polecam nokiany wrg2 - jedne z lepszych opon
Robertos23
09-09-11, 09:50
Ja mogę Ci polecić Yokohamy W Drive, wyrwałem w zeszłym roku przed zimą na allegro w cenie frigo. Oponka w zimie bardzo komfortowa i dobrze wgryzająca się w śnieg, a poza tym gdy jest sucho na drodze lub zaczyna robić się ciepło to nie pływa tak jak frigo 1, kormoran, bo takie miałem wcześniej, tylko trzyma się jak letnia i o dziwo ledwo co szumi. Ja polecam z czystym sumieniem.
http://moto.allegro.pl/nowosc-goodyear-ultragrip-8-185-60r15-84t-poznan-i1810859387.html narazie najlepsza opcja jaka znalazlem :) . Moze ktos ma jakies znajomosci w oponach i moze cos zalatwic ? :)
ta opona jest spoko :D sam jak skoncze moje aktualne zimowki to wlasnie wleca te goodyeary :D:D a i nie ma sensu brac 185, nic to nie daje to mit jest z wezsza opona :) po drugie producent zalecic 195/60 wiec taki wez :) aktualnie jezdze na KLEBER KRISALP HP 2 195/60/15 fajne oponki :)
pzdr
KLEBER KRISALP HP 2
zgadzam się - miałem je w wersji 185/65 r14 w civicu 6gen i sprawowały się rewelacyjnie - pare razy byłem w arapatachi zawsze udało mi się wyjechać lub wykierować w zależności od sytuacji ;] pare razy wypychałem ze śniegu lepsze fury typu a4 quattro a potem przychodziło olśnienie "ok, a teraz ciekawe kto mnie wypchnie" ale na szczęście zawsze te krisalpy dały rade - zainteresowało mnie to i poszukałem po sieci - przeczytałem kilka testów i te opony zawsze były w czołówce typu miejsca 1-3 więc warto na nie zwrócić uwagę
a teraz z innej beczki
mógłby ktoś podać parametry felgi i opony w zestawieniu zima/lato do civica 2003r 3d 1,7cdti? bede wdzięczny bardzo
Ostatnio jak zmieniałem letnie na zimówki to gościu za zakładu wulkanizacyjnego powiedział mi że mam niepasujące koła. Mam 195/65/R15. Powiedział że nie powinienem jeździć na tych oponach bo zawieszenie dostaje i prędkościomierz jest niedokładny. Problem w tym że takie opony dostałem od poprzedniego właściciela (na stalowych felgach, letnie mam na aluminiowych). Założyłem i nie widziałem żeby źle się jeździło. Przejeździłem w nich całą zimę i teraz zbliża się następna. Czy mam kupić nowe opony czy mogę jeździć na takich?
Auto: Civic VII SPORT EP1 2005 1.4 .
Aha, jeszcze jedno: powiedział też że powinienem też kupić osobne śruby do felg stalowych. Ale poczytałem i okazało się że śruby od alu pasują też do stalowych. Kto ma rację?
Gościu gada głupoty, opony o Twoim rozmiarze są dokładnie zamiennikiem opon 205/55/R16 tak jak orginały ze sporta, a po za tym to jak opona ma większy profil to jest jakby mięcej jezdzić i zawieszenie nie dostaje tak po dupie jak na niskim profilu opony, bo opona też amortyzuje w szczególnie zimówka bo jest miękka, co do srób to możesz używać tych samych do alu co i do stalówek pod warunkiem ze oba komplety felg są oryginalne hondowskie i sróby tez seria bo to chodzi o kształt otworu w feldze i wyprofilowania nakrętki.
Robertos23
01-10-11, 13:18
Nie wiem jak w EP dokładnie, ale ES i EM2 mają zamienniki 185/70R14 -> 195/60R15 -> 205/50R16 -> 205/45R17
Alusy jak masz oryginał honda to mają nakrętki kuliste, a jak nie firmowe to pewnie stożek, a blaszaki oryginalne mają kuliste nakrętki więc się przypatrz dobrze.
Ja również polecam nokiany, sam mam nokian w. Raz nawet udało mi się na nich podjechać pod górkę gdzie był lód pokryty ubitym śniegiem. Inne auta zwyczajnie się tam zsuwały w dół :)
Gościu gada głupoty, opony o Twoim rozmiarze są dokładnie zamiennikiem opon 205/55/R16 tak jak orginały ze sporta, a po za tym to jak opona ma większy profil to jest jakby mięcej jezdzić i zawieszenie nie dostaje tak po dupie jak na niskim profilu opony, bo opona też amortyzuje w szczególnie zimówka bo jest miękka, co do srób to możesz używać tych samych do alu co i do stalówek pod warunkiem ze oba komplety felg są oryginalne hondowskie i sróby tez seria bo to chodzi o kształt otworu w feldze i wyprofilowania nakrętki.
Dzięki. Faktycznie letnie mam 205/55/R16. No to z czystym sumieniem przejeżdżę na zimówkach kolejny sezon.
Nie wiem jak w EP dokładnie, ale ES i EM2 mają zamienniki 185/70R14 -> 195/60R15 -> 205/50R16 -> 205/45R17
Alusy jak masz oryginał honda to mają nakrętki kuliste, a jak nie firmowe to pewnie stożek, a blaszaki oryginalne mają kuliste nakrętki więc się przypatrz dobrze.
No właśnie gość powiedział mi że powinienem mieć 195/60/R15 bo tak przeczytał w jakimś tam katalogu. Tyle że tam było chyba do wersji zwykłej, a nie Sport.
A po czym poznać czy mam blaszaki oryginalne? Muszę się przejechać do magazynu i zobaczyć jak wyglądają te stalówki z zimówkami.
A po czym poznać czy mam blaszaki oryginalne? Muszę się przejechać do magazynu i zobaczyć jak wyglądają te stalówki z zimówkami.
Na ori stalówkach będą znaki hondy chyba miedzy otworami będzie wybit taka grawerka, i na tym tak zwanym parapecie też powinny być grawerką wybite znaki.
Cytat Zamieszczone przez genior Zobacz posta
frigo 2
x 2
x3 :)
Fajnie się pisze Panowie i Panie, ale temat o oponach jest w innym dziale :)
Bieżnikowane opony jak dla mnie najlepsze na zime. Opona kosztuje 130 zł za sztuke a po śniegu nie ma ze sobą równych. Nowy bieżnik jest miękki , łatwo wyciąga z każdej zaspy. mam takie na każdym aucie w domu - żadnym się jeszcze nikt nie zakopał Polecam te :
http://www.gold-gum.pl/p72,opony-zimowe-185-55-r15-conti-ts-770.html
ten wzór bieżnika tzw. Traktory
Bieżnikowane opony są do d*** ;] Miałem kiedyś - pierwszy i ostatni raz w życiu.. owszem pierwszy sezon były ok, ale na następny zrobiłem 360 stopni moją ex angielką, więc podziękowałem. Nalewki są do bani, bo bieżnik owszem jest ok, ale to co nalane na starej oponie robi się niestabilne. Ostrzegam innych przed takimi zakupami, zwłaszcza, że za 150zł/szt można kupić nówki dębica frigo 2, które moim zdaniem za tą cenę nie mają sobie równych i to nie tylko moje zdanie.
a ja wlasnie sie nad takimi zastanawialem ;/
ja mówie o bieznikowanych oponach na przód bo tył to inna bajka. Na przodzie bieznikowane a z tyłu mam klebery - fakt bieznikowana opona to jak "babcia po fejsliftingu " ;d ale w ostrych zaspach taki bieznik daje sobie rade
w tamtym roku kupiłem w promocji świeże frigo2 po 136zł/szt, kombinowanie z nalewkami tańszymi o kilka zł nie ma sensu. Miałem zimowe nalewki kupione z samochodem, tragedia, szczególnie w zakrętach
Aranyanyara
14-10-11, 10:08
Bieżnikowane opony są do d*** ;] Miałem kiedyś - pierwszy i ostatni raz w życiu.. owszem pierwszy sezon były ok, ale na następny zrobiłem 360 stopni moją ex angielką, więc podziękowałem. Nalewki są do bani, bo bieżnik owszem jest ok, ale to co nalane na starej oponie robi się niestabilne. Ostrzegam innych przed takimi zakupami, zwłaszcza, że za 150zł/szt można kupić nówki dębica frigo 2, które moim zdaniem za tą cenę nie mają sobie równych i to nie tylko moje zdanie.
Hej a mogł bys podac namiary na taka cene tej oponki? Nie moge cos znalesc ;)
Moj wymiar to 195/60/15
15cali na pewno w tej cenie nie znajdziesz
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/121718
ponizej 200 nie znajdziesz
Kurde, faktycznie poszły do góry.. my bad.. ja kupiłem jeszcze po 150zł z rocznika 2010.. widać, że wreszcie ludzie docenili te kapcie i cena poszła do góry..
Aranyanyara
14-10-11, 18:33
Czyli co chlopaki mowicie ze ta debica bedzie ok? Nie ukrywam ze jezdze duzo, pracuje i potrzebuje oponki w ktore warto zainwestowac. Robie dziennie kolo 80 KM . Jak wiadomo chytry dwa razy straci, byc moze warto dolozyc pare zl i pokusic sie o cos lepszego co wytrzyma z 2 sezony.
Pozdrawia
Paweł
Goodyear Ultragrip 8 lub Kleber Krisalp HP2 :D
Aranyanyara
16-10-11, 16:16
ja mysle nad Opona CONTINENTAL ContiWinterContact TS 830 195/65R15
tylko troche drogo :D
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-lm25-195-65-r15-91-h
rewelacyjne i godne polecenia
kupiłem rok temu, ale przezornie na wiosne 0410 w promocji wiosennej po 250zeta:)
a przed wczoraj żonie kupiłem te same roczne 3210 po 100złotych ;)
polecam naprawde dobre do dynamicznej jazdy po wszelkiej zimowej nawierzchni
Pozdro
Aranyanyara
17-10-11, 20:54
Czytalem tez sporo o tych frigo 2 debicy no i generalnie ludzie bardzo chwala, mowia ze to juz zupelnie cos innego niz poprzednia wersja.
cena 200 zł tez jest zachecajaca, mysle ze chyba wlasnie je wybiore a w lato kupie cos lepszego razem z ladnymi felgami ( szczeglnie ze teraz czeka mnie wymiana lozysk w skrzyni).
PO tym co ludzie pisza na forach ta debica jest naprawde ok.
Dębica frigo 2 ma ex bieżnik good year'a - jest rewelacyjna. Ja już śmigam na zimówkach :D
a mi właśnie przyszły 4 funkiel nóweczki frigo dwójeczki, 36 tydzien 2011, made in poland :)
A ja mam firestone winterchawk (I) 13” 165/70 w jednej hani i winterchawk (II) 14” 175/60 (chyba takie rozmiary) w drugiej.
Powiem tak, jedynki się mi lepiej od dwójek spisują, nie jest to dużo ale wyczuwalne, choć to może dlatego ze 13tki w EG3 a 14stki w EK3 4D.
W porównaniu z wielosezonowymi to bez porównania. Wielosezonowe są trochę bleeee i fuj.
Siorka ma w Corsie C diesel bridgestone jakieś i ja się jej autem boje jeździć, przez zaspy ja się lepiej lekką niższą hanią przebijałem w zimę od siorki w ciężkiej i wyższej Kaśce.
Jednak najbardziej polecam opony jakieś continental z tych których miałem okazje „poczuć”.
Kolega w corelli E10 HB miał takie i to się dopiero trzyma śniegu, byłem zaskoczony na jak „dużo” mogę sobie pozwolić w porównaniu z moimi autkami na firestonach. Kupił je dwa sezony temu jako używki po jednej zimie a moje były nówkami i mimo to conti lepsze.
Wadą ich jest niestety cena, za używane płacił prawie tyle co ja za nówki czyli 30zł mniej za sztukę.
W tym sezonie nowa Hania i „nowe” nabyte wraz z autem koła więc się nie wypowiem na ich temat przed zimą :P
Koledzy i koleżanki, przyczepności do śniegu a w ostateczności miękkich zasp wam życzę.
Zimówki to podstawa na śniegu, jakiekolwiek byle były bo nawet te najgorsze są o niebo lepsze od najlepszych letnich…
a mi właśnie przyszły 4 funkiel nóweczki frigo dwójeczki, 36 tydzien 2011, made in poland :)
yea!! :)
Dębica powinna nam płacić tak reklamujemy te oponki ;) Znajomy wulkanizator powiedział mi, że za miesiąc, dwa może być problem z dostaniem tych opon, bo bardzo szybko się rozchodzą. Czy to prawda, przekonamy się za 2 miechy ;)
Dębica powinna nam płacić tak reklamujemy te oponki ;)
co ja poradzę, sprawdziłem osobiście na 3 autach i wiem że są bardzo dobre to chwalę :)
Aranyanyara
19-10-11, 19:05
Tak bardzo króciutko o tych debicach, dzis mi sie udalo kupic 170 zł za sztuke znajomy pracuje w hurtowni i dał znizke. W kazdym razie poki co jezeli chodzi o komfort jazdy na 195/60/15 to nie ma tragedii, hałas jest taki sam jak na letnich dunlopach, jechalem 140 i bylo ok. Przyczepnosc byla akceptowala. Niestsety jezeli chodzi o droge hamowanie to jest spora roznica, hamowanie awaryjne z 50 konczy sie absem. Na letnich, ktore sa juz na wykonczeniu nie bylo mowy o takiej sytuacji.
No ale panowie to przeciez zimowki. Najwaniejsze to zeby spelnialy swoja role na sniegu i niskich temperaturach.
Choc powiem szczerze ze w tamtym roku nie zmienialem opon, zima byla sroga i dałem rade bez problemu ( jedyny minus to to ze nie moglem wyjechac pare razy bo mialem lod pod kolami :D:D - ale czy jakies inne opony w przystepnej cenie by sobie w tym poradzily - tego nie wiem).
Mam nadzieje ze na tych polskich debicach sie nie zawiode i bede mogł chwalic to co nasz, Polskie :)
Pozdrawia
Paweł
No no, to teraz zrób takie hamowanie przy -15 stopniach i porównaj jak hamują te Dębice, a jak Twoje letnie kapcie :)
No ale panowie to przeciez zimowki. Najwaniejsze to zeby spelnialy swoja role na sniegu i niskich temperaturach.
Mam nadzieje ze na tych polskich debicach sie nie zawiode i bede mogł chwalic to co nasz, Polskie :)
bedziesz zadowolony
Witam, ja już jestem po zakupie opon zimowych, kupiłem 185 65 15", mam obniżony zawias i nakładki na progi, a tak konfiguracja chociaż minimalnie go podniesie na zime. Opony Kleber z tego roku, alp cos tam ;p. nie pamietam teraz nazwy, mozna sprawdzić. We Wrocławiu kupiłem po znajomości po 220 zl sztuka, ale jest wulkanizator na allegro z wroclawia i ma je za 219.
Mam opony ale mam problem z doborem felg. Po pierwsze nie znam dokladnych parametrow a po drugie, 15" 4X100 do japończyka nie mogę nigdzie znaleść, prosze o pomoc.
15" 4X100 do japończyka nie mogę nigdzie znaleść, prosze o pomoc.
allegro.pl - maaaaaaaaaasa ich - toć to najpopularniejszy rozstaw. Szukaj z ET koło 46 - takie jest fabryczne.
allegro.pl - maaaaaaaaaasa ich - toć to najpopularniejszy rozstaw. Szukaj z ET koło 46 - takie jest fabryczne.
A otwór centrujący... to nie są takie same jak vw, niby od opla pasują, ale tez otwor jest większy. Rada marna kolego, bo allegro to pierwsze co przeszukałem. No ale dzięki.
Dalej nie jestem pewien co do otworu centrującego, ma byc 54 czy 56??
A Ty wiesz KOLEGO co to są pierścienie centrujące..?
civic ma 56,1..
Wiem, ale stosuje sie je do felg aluminiowych.. a felgi stalowe to nie wiem.
Juz kupiłem felgi, poniewaz za stalowe wołali 100zl od sztuki, to kupiłem alusy 300zl za komplet. okazja. Ranty zjechane, ale to beda kola na zime, wazne ze są proste.
Następnym razem trzeba zaznaczyć, że szukasz stalówek, bo ciężko to wywróżyć. 100wka za stalówkę, to nie taka zła cena, ale sam śmigam na alusach w zimę od 4 lat i problemów nie ma.
uzywana stalowa 100zl szt do hondy. do mojej polowki felga 50zl szt, a udało mi sie kupic 4 felgi z oponami (starymi, ale zawsze), za 120zl. Stad wydaje mi sie 400 za komplet do hondy to dużo. Obdzwoniłem pare zakładów wulkanizacyjnych i niestety 350zl za komplet, to jest najtaniej jak mi sie udalo znalesc.
Dzieki za pomoc, felgi kupione, alusy 15", opony 185x65 kleber. Auto poszło troche w góre, i lepiej wybiera dziury. (letnie mam 205x50x16")