Zobacz pełną wersję : d15z3 stożek
Czesc czytam duzo forum ale niestety nie znalazlem nic na ten temat. Chodzi mi o stożek. Myslalem o stożku AOMA. Jest w miare przystepna cena. Chcialem go zainstalowac na poczotek bez rury dolotowej tylko normalnie do tej standartowej rury. Poprostu wykrecic ten filtr powietrza ktory teraz posiadam i zalozyc stożek. Nie wiem niestety jaka srednica filtra stozowego ma byc i czy uda mi sie go poloczyc z rura bez zadnej redukcji.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
sunseeker1
22-04-07, 00:14
Czesc czytam duzo forum ale niestety nie znalazlem nic na ten temat. Chodzi mi o stożek. Myslalem o stożku AOMA. Jest w miare przystepna cena. Chcialem go zainstalowac na poczotek bez rury dolotowej tylko normalnie do tej standartowej rury. Poprostu wykrecic ten filtr powietrza ktory teraz posiadam i zalozyc stożek. Nie wiem niestety jaka srednica filtra stozowego ma byc i czy uda mi sie go poloczyc z rura bez zadnej redukcji.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
całkowicie bez sensu to montować.. no chyba ze dla wyglądu.
gadałem kiedyś z gościem co na hamowni (co prawda w innym samochodzie) testował 2 stozki i wkładke sportowa i na standardowym filtrze wyszło najlepiej. (mówie o charakterystyce momentu oczywiscie) Stożek może i ma sens, ale jak robisz całościową modyfikacje silnika.. a myslisz ze poco ta fabryczna puszka na filtr ma tyle plastiku i zawijasów i dlaczego rura dolotowa ma taka długość i średnice? Jeśli już to predzej zmiana długości rury coś da, ale to sie dobiera doświadczalnie. Tak czy siak moim zdaniem inżynierowie hondy znaja sie na rzeczy i tak zaprojektowali układ dolotowy żeby współczynnik napełniania był najlepszy (dzieki doładowaniu dynamicznemu temu że powstaje fala stojąca odbijająca sie od m.inn. zaworu ssącego itp. itd.) .. a już robienie czegoś w tym konkretnie silniku moim zdanim mija sie z celem.
Zacząłbym od zaiwestowania w dobre opony, czy też wymiane oleju w silniku a nie jakieś tam wynalazki..
..to moje zdanie oczywiscie sie można z nim nie zgadzać..
Pozdrawiam!