Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat zapłonowy TD 42U - który kabelek w które miejsce w kostce?

Saiti
04-09-11, 23:15
Cześć Wam. Mam mały problem, mianowicie wziąłem się za regenerację aparatu zapłonowego. Chciałem zabezpieczyć poparciałą izolację, stąd usunąłem piny z kostki. Liczyłem, że w manualu będzie dokładnie opisana budowa aparatu, lecz, już po fakcie, zawiodłem się. Zostałem ze złożonym spowrotem aparatem (100 % poprawnie), ale nie odpala samochód.

We wtyczce mamy 9 przewodów.
Trzy z nich idą od modułu i cewki. Pozostałe 6 wychodzą od trzech czujników (napięcie i masa). Problem mam z podłączeniem tychże właśnie czujników. Ze schematów wiem, że są one pogrupowane w kolumnach (plus w górnym miejscu na pin, masa w dolnym). Niestety, nie wiem który kabelek w czujniku to plus, a który to masa. Czy jest może w stanie ktoś to sprawdzić? Może ktoś posiada schematy bądź ma taki aparat w domu i mógłby go otworzyć? Będę niezmiernie wdzięczny za udzielenie pomocy.

Plastikowy
05-09-11, 16:18
mam taki aparat od angola d16y8 kable ida tak samo chyba tylko kostka sie rozni tylko i jest jakas druga dodatkowa z 2 kablami mam to bo kiedys chciałem zmienic i ta kostka nie pasowala to pozmienialem bebechy tylko a aparat lezy moze po kolorach dojdzie jakos ide zobacze zaraz

Wiciu_FSW
05-09-11, 17:55
jesli chesz sprawdzic sposobem lamusa ktory to plus ktory to minus zrob zworke a miedzy to wł jakoms zarówke jesli zaswicie wtedy masz pewnosc ze masz plusa i mase inaczej
patrzac plusa znajdz miernikiem i minusa:) powodzenia w złorzeniu hani

Saiti
05-09-11, 18:34
Ten czujnik to nie jest kawałek kabelka, działa troszkę inaczej, nie da rady go sprawdzić w ten sposób.

jasiek09
05-09-11, 23:22
Może to Ci pomoże http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?33135-D15B2-mpfi-%28na-D15B7%29-co-jeszcze-mo%BFe-by%E6-potrzebne/page33&highlight=d15b2+mpfi+jeszcze

Saiti
06-09-11, 09:30
Nie pomoże - nie mówi mi, który kabel to plus, a który masa, sprawdzałem te czujniki, próbowałem je masować tam gdzie się masuje aparat i nic, albo wszystkie nagle j*bnięte albo kaleczę swoje umiejętności....

jasiek09
06-09-11, 12:50
A kolory przewód Ci się też nie zgadzają ?

Saiti
06-09-11, 12:53
Kolory przewodów od początku były dziwne/inne/wyblakłe/małorozróżnialne :/

piroman
06-09-11, 23:16
Nie pomoże - nie mówi mi, który kabel to plus, a który masa
wystarczy chwile poszukać i dowiesz się że B12, B14, B16 to masa tych czujników

Saiti
06-09-11, 23:58
wystarczy chwile poszukać i dowiesz się że B12, B14, B16 to masa tych czujników

a B11, B13, B15 to "plusy". Doskonale o tym wiem, ale nie o to tutaj mi chodzi. Po prostu każdy czujnik ma dwa kabelki, a we wtyczce są dwa miejsca na te kabelki (po jednym miejscu na jeden kabelek). Kabelki są prawie identyczne, i nie chcą mi się przypomnieć, w którym miejscu w kostce (tej od aparatu, nie od wiązki) siedziały. Czy było to miejsce X (które po podłączeniu do reszty wiązki biegnie do komputera, do wtyczki B, o numerze ZZ), czy może Y (tak samo jak wcześniej).

Spojrzałem na aparat od Accorda z F20A4 bodajże. Wydaje mi się, że wszystko dobrze podłączyłem. Teraz nie mam dostępu do auta, ale podejrzewam, że ten rotor, który łączy aparat z wałkiem rozrządu mógł być przekręcony o 180 stopni. Nigdzie nie widzę, jak go ustawić.... I tutaj podejrzewam swój kłopot. Szkoda, że pomyślałem o tym dopiero po jego zdjęciu i nie pamiętam pozycji, w której uprzednio się znajdował.