Zobacz pełną wersję : Problem z VIN kontra karta pojazdu
HELP:
Jutro jadę po swoją pierwszą hondę 5D , według wlasciciela jest to rocznik 97, tak samo jest w dokumentach (chyba w karcie pojazdu), spisałem sobie VIN
SHHMA97400U113016
po czym odpaliłem http://www.honda.lub.pl/htech/vin.htm i rozpocząłem rozkodowywanie
numer rozłożył sie na
SHH/MA9/7/4/00/......
okazuje sie według schematu ze strony iż /00/ oznacza w civiv z 95 roku......KOMU WIERZYC?? w zasadzie ma bardzo mały przebieg i jest bardzo zadbana ale 97 a 95 to jest różnica. Dodam tylko ze chodzi o model produkowany 95-97 (przed liftingiem). Czy jest jakaś charakterystyczna cecha po której można by sie odwołać??
Program Hondy (EPC) wykazuje rok 96
0U0 = 95
0U1 = 96,97
Pozdrawiam :)
0U0 = 95
0U1 = 96,97
Pozdrawiam :)
Czy w takiej sytuacji gdy nie jestem pewien do rocznika można zasugerować sie niektórymi datami np: data wybita na pasach bezpieczeństwa (jezeli sa orginalne) albo na zaciskach pod maską?
Moim zdaniem nie. Do konca pierwszego kwartalu 1997 Honda sprzedawala Civic'a przed liftingiem, jako rocznik '97. Poniewaz juz wchodzil nowy model, pozbywali sie podzespolow z magazynu wyprodukowanych jeszcze w 1996r.
Dlatego jest mozliwe, ze Civic o ktorym mowisz jest z rocznika '97 mimo, ze wiele bedzie wskazywac, ze to '96.
Jedyne co moglbys zrobic, to sprobowac zdobyc informacje, ktorego dokladnie dnia ten egzemplarz zostal wyprodukowany. Ale moim zdaniem bedzie to bardzo trudne lub wrecz niemozliwe.
Pzdr.
Z tego co przypatrzyłem sie podzespołom, to masz rację część ma 97 część 96,, ogólnie będę miał Brifa wiec tam bedzie rok produkcji wbity,,, chyba tez powinien być w karcie pojazdu. Silnik jest D15Z3 ale po tym nie poznam bo wypuszczali go 95-97 .
nie ma człowiek problemów to kupije samochód :-)
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
ja też mam 00 przed literką U , mam taki sam model auta o jakim piszesz wyżej. Moja jest z roku 1996 (z wrzesnia), była sprowadzona i w Brief'ie oraz ksiązce serwisowej miała rok produkcji 1996
Malik... Oznaczenie roku produkcji to cyfra bezposrednio przed "U" i od razu po "U" (podalem przyklad kilka postow wyzej) a nie (jak piszesz) dwie cyfry przed.
ja w dniu 16 kwietnia stałem sie po wielkim poszukiwaniu właścicielem Hondy 5D 97,,, na brifie jest data produkcji i pierwszej rejestracji.
Jeszcze raz wielkie dzięki wszyskim za pomoc
ja w dniu 16 kwietnia stałem sie po wielkim poszukiwaniu właścicielem Hondy 5D 97
Gratulacje :) Czekamy az ja nam zaprezentujesz :piwo2:
Właśnie skończyłem wymianę oleju , filtra powietrza i oleju, wysprzątałem i wypolerowałem,, ogólnie "żeby było ładnie" , w piątek na darmowy przegląd do hondy w łodzi,, wiec jak wszystko będzie ok to w weekend postaram sie zaprezentować autko.
Zapytam może troche off-topic
Wprowadzenia dwa słowa: Samochód ma przejechane 132K,,,, w Polsce od 13miesiecy,,, przyjechał do polski jak miał 118K,, kupił go polak, i wymienił rozrząd i wszystkie płyny i filtry.
Zastanawiam sie czy warto wymieniać rozrząd bo w sumie 14K na rozrządzie to nic,, poprzedni właściciel dał mi nawet paragon za rozrząd. Samochód wyglada na bardzo zadbany.
Pytanie: Wymieniać rozrząd czy uwierzyć poprzedniemu właścicielowi i nie wymieniać.,. a może jakoś da sie sprawdzić stan rozrządu.
według tej stronki z lublina to : dwie cyferki przed literą U i są wyraźnie zaznaczone jako pozycja 5. widocznie na tej stronce jest przekłamanie