PDA

Zobacz pełną wersję : rozrząd

Wooju
15-04-07, 18:05
witam!
mam szybkie pytanie, potrzebuje kupic rozrzad do d15z1. czy to sie do czegos nadaje ?

http://www.allegro.pl/item183237406_rozrzad_honda_civic_od_91_.html

http://www.allegro.pl/item185727924_promocja_rozrzad_honda_civic_88_95_g warancja.html

z góry dzięki

skolopendra
15-04-07, 18:43
możesz kupować :d

lakazs
15-04-07, 22:26
Nie zapomnij o pompie wody.

Wooju
15-04-07, 22:37
Nie zapomnij o pompie wody.

sorry ale dopiero kupilem auto i nie bardzo sie orientuje. o co chodzi z ta pompą ? chcesz mi powiedzeic że kiedy wymieniam rozrzad musze wymienic tez pompe wodną ?

lakazs
15-04-07, 23:57
Tak, jeśli ma juz trochę zrobione to tez wymień. Pompa jest napędzana z paska. Jak łożysko padnie to zacznie wyć, albo przestanie pompować. Lub czarny scenariusz: obluzowanie paska.

Masz tak:

................O <------ walek roz.
....................0 <------ pompa wody
..................0 <----- napinacz
...............O <------wal

Malik
16-05-07, 17:41
Ja dzwoniłem do serwisu Hondy i powiedzieli mi , że jak nic sie nie dzieje z pompą to nie na sensu jej ruszac. Czytałem tez na forum ,że te pompy lecą przy przebiegu 220 000 km

mwsec
16-05-07, 19:25
też przymierzam się do wymiany rozrządu i chyba przekonał mnie serwisant (nie z ASO-tam ceny "ugły" mi nogi :) by oddać mu hanię by materiały sam załatwił i robocizne. Przymierzałem się, jak ty, zakupić rozrząd osobno i dać mechaniorowi do wymiany (sam ze swoimi zdolnościami technicznymi :D tak poważnej operacji nie chcę przeprowadzać)...ale orzekł (nie on jedyny zresztą), że wtedy, jakby nie daj boże coś, to nie dojdzie się do porozumienia czy error był winą materiałów czy robocizny...gdy od początku do końca on to zrobi daje mi pisemną gwarancję na 60tys.km że wszystko bierze na siebie w tej sprawie....w sumie też jestem nowym użytkownikiem hani i nie wiem 3 dobrze robie oddając serwisowi, bądź co bądź specjalizującmu się w hondach, moją ślicznotkę... :/

morobert
16-05-07, 20:01
też przymierzam się do wymiany rozrządu i chyba przekonał mnie serwisant (nie z ASO-tam ceny "ugły" mi nogi :) by oddać mu hanię by materiały sam załatwił i robocizne. Przymierzałem się, jak ty, zakupić rozrząd osobno i dać mechaniorowi do wymiany (sam ze swoimi zdolnościami technicznymi :D tak poważnej operacji nie chcę przeprowadzać)...ale orzekł (nie on jedyny zresztą), że wtedy, jakby nie daj boże coś, to nie dojdzie się do porozumienia czy error był winą materiałów czy robocizny...gdy od początku do końca on to zrobi daje mi pisemną gwarancję na 60tys.km że wszystko bierze na siebie w tej sprawie....w sumie też jestem nowym użytkownikiem hani i nie wiem 3 dobrze robie oddając serwisowi, bądź co bądź specjalizującmu się w hondach, moją ślicznotkę... :/

Powiem tak . Mechanior zarobi i na tobie (robocizna) i na twoich częściach :bicie:
Jak wymieniać rozrząd to razem z pompą wody , nie będziesz myślal o tym przez następne 120 tyś km !! . Ja zapłaciłem : za
Pasek Rozrządu - 52,88 . Rolka Napinacza - 89,56 . Pompa Cieczy Chłodzącej - 133,45 . Uszczelka Pokrywy Zaworów 28,11. Ciekawe ile tobie powie za same części , napisz :aloha:

mwsec
16-05-07, 20:25
Ciekawe ile tobie powie za same części , napisz

chce max. 400 PLN (myślę że do 360 go sprowadzę) za materiały i robocizne łącznie. materiały ma załatwić za ok. 180 ...zdaje sobie sprawę, że znalazłbym sobie pasek i rolkę po kosztach jak twoje, bo już szukałem (o pompie i uszczelce nie myślałem, ale jeśli tak jest wskazane to pomyśle-dajcie radę hondziarze-z góry dzięki) , ale nie napisałeś nic o tym czy wymieniałeś sam czy jakiś mech. rozgrzebywał hani motor. Ja tak jak mówię, jeśli mam dać 150-180 za materiał i potem rozpruwać ją sam i truchleć np. przy przycisnięciu przy wyprzedzaniu czy dobrze wszystko poupychałem :/ i ( strzeż panie boże :) ) rozpieprzyć sobie całe D15B2 to już wolę chyba dać mu te 200 PLN i mieć papier na te 60000 km...jakoś sobie nie ufam przy takiej operacji jak zmiana rozrządu :d
wszystko inne mogę rozkręcać...

morobert
16-05-07, 20:47
no nie napisałem bo to nie ładnie ludzi denerwować :) . Mam znajomego (kierownik stacji) w serwisie Hondy i jak narazie nie płaciłem jeszcze za nic :) . Ale dowiadywałem sie i można to zrobić za niecałe 200 zł Pompę wymień napewno a uszczelka jest potrzebna bo po wymianie rozrządu trzeba wyregulować zaworki

kedzier
16-05-07, 21:07
Za rozrzadzik z D16y7 ASO skasowalo ze mnie 400zl. Oczywiscie czesci wliczone wiec nie wiem czy warto szukać na wlasna reke.

mwsec
16-05-07, 21:09
Mam znajomego (kierownik stacji) w serwisie Hondy
szczęściarz :/

Ale dowiadywałem sie i można to zrobić za niecałe 200 zł
no to jak mówiłem; no i więc w W-wie ceny jak w Sz-nie... :aloha:
tak przy okazji pzdr :)

ASO skasowalo ze mnie 400zl
:szok szok szok : :szok szok szok : :szok szok szok :
już szukam karteczki z cenami które spisałem z ASO Honda Sz-n (Białowieska)...i tak: pasek 450 PLN, napinacz - 350 PLN...i dałem sobie luz...
:szok szok szok : to jade do białegostoku.

woytaz
16-05-07, 22:06
sorry za OT ale jak daje ogloszenie to niktnie reaguje:

a propo tematu mam nowke napinacz do D15B2 nie wiem czy do innych jest ten sam
alle sprzedam za 60zł
bo lezy nie potrzebnie jak co to priv

bidz
17-05-07, 07:56
już szukam karteczki z cenami które spisałem z ASO Honda Sz-n (Białowieska)...i tak: pasek 450 PLN, napinacz - 350 PLN...i dałem sobie luz...
Joł somsiad, wchodź na forum regionalne-> zachodniopomorskie i zobacz gdzie wszyscy i za ile rozrząd robimy. Jak cos to PW.

mwsec
17-05-07, 08:12
Joł somsiad

joł :aloha:

wchodź na forum regionalne-> zachodniopomorskie i zobacz gdzie wszyscy i za ile rozrząd robimy
ok...co prawda już co nieco tam czytałem, ale jeszcze wtedy tak poważnie o wymianie nie myślałem...poszperam po pracy bo mi tu logi sprawdzają, hehe ( :bicie: <- to dla pracodawcy :D) i jakby co skorzystam z PW.

kedzier
17-05-07, 14:39
:szok szok szok : :szok szok szok : :szok szok szok :
:szok szok szok : to jade do białegostoku.
http://multi-auto.honda.pl/ z delikatnym upustem dla stałych klientów (z tego co pamiętam kilka procent).