PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to wina parownika czy szukać problemu w czymś innym?

Xavi
03-09-11, 13:19
Panowie mam Hondę Civic 1.5 MPFI (pełny wtrysk). Gdy ją kupiłem paliła 16 litrów gazu. Gazownik zalecił zmianę reduktora bo był już zużyty więc go zregenerowałem. Nadal pali jakieś 14l gazu (przy spokojnej jeździe) co jest po prostu nienormalne:( Mam reduktor LOVATO RGE92 (120) KM wydajnośći i zwykły mixer. Czy bezpośrednią przyczyną tego spalania jest reduktor? Przypominam że jeśli przykręcę register to auto pali nieznacznie mniej a zaczyna się dusić. Posiadam stożęk ale różnica powinna wynosić 1l a nie 5 :( Szykuję się do zmiany parownika i mam pytanie odnoście planów założenia blosa. Czy parownik do 120KM da rade wyrobić czy kupić coś mocniejszego?

Krzysiek3D
03-09-11, 14:18
1. nie rozumiem po co regenerować przy cenie nowych...
2. spalanie masz nienormalne,
3. zatankuj benzynę i sprawdź ile auto będzie palić, być może twój problem leży gdzie indziej,
4. zmień gazownika ? Niech inny spróbuje to wyregulować...
5. zmień reduktor.

vnv_nation
03-09-11, 19:07
5. zmień reduktor.

Po co? Skoro go zregenerowal? Jesli wszystko poskladal tak jak byc powinno to nie ma potrzeby kupowac nowego. Regeneracja polega tylko na wyczyszczeniu od srodka obudowy oraz wymianie wszystkich uszczelek.. no i tyle. Obudowa sie nie zuzywa.
Ciezko powiedziec w czym tkwi problem.. podjedz do jakiegos kumatego gazownika..

yautja
03-09-11, 21:06
Regeneracja jak najbardziej na plus. Po co przepłacać za obudowę. Pewnym wyznacznikiem było by, gdybyś był w stanie stwierdzić ile pali benzyny. Może łapie lewe powietrze i przez to jest źle wyregulowany albo masz gdzieć nieszczelność i gaz w nocy ucieka. Jedź na stację kontroli sprawdzić szczelność instalacji (ze szczegulnym uwzględnieniem elektrozaworu przy butli).

sivy
03-09-11, 21:11
ja jestem przeciwnikiem regeneracji parownika. Wystarczy ze minimalnie przekrzywi sie (przesunie) membrana i juz bedzie kibel. zrób analize spalin i bedzie wiadomo czy go zalewa czy nie.
jeśli chodzi o reduktor to polecam landi le 98

vnv_nation
03-09-11, 22:43
ja jestem przeciwnikiem regeneracji parownika. Wystarczy ze minimalnie przekrzywi sie (przesunie) membrana i juz bedzie kibel.

A robiles to kiedys? Bo widze ze chyba nie. Rozbieralem i skladalem juz 3 parowniki, nie wiem co tam mozna spieprzyc. Proste jak budowa cepa, jak ktos nie ma 2 lewych rak to z latwoscia sobie poradzi.

sivy
04-09-11, 01:51
A robiles to kiedys?
tak

Rozbieralem i skladalem juz 3 parowniki
:) bogate doswiadczenie

nie wiem co tam mozna spieprzyc
ja wiem

Proste jak budowa cepa
chyba za mało ich rozebrałes ;)

rooter666
04-09-11, 10:38
Bawić się w regeneracje gdy nowy parownik z gwarancją kosztuje od 150 zeta, nie chciało by mi się ;)

mlodyxx
04-09-11, 11:52
zwyky gaz i stozek chodzil nie bedzie dlatego ci duzo pali bo na stozku jest male podcisnienie miedzy mixerem jak chcesz to sie upewnic ze to od tego prostym sposobem zaklej chodzby tasma czesc stozka najlepiej ta od przodu auta zeby ci podczas jazdy nie dwuchalo powietrza w filtr gwarantuje poprawe jak znajdziesz gazownika ktory ma pojecie o gazie to ci ogarnie bez zbednych wymian parownikow bo to nie jest od parownika tylko od zbyt niskiego podcisnienia w kolektorze najprosciej zaloz orginalny filtr powietrza a jesli chcesz juz koniecznie jezdzic na stozku to musisz go troche przytkac jeszcze sprawdz srednice mixera w srodku najlepiej okolo 35 mm w tym silniku sie sprawdza jak masz pytania to pisz gg 28106861 na gazownikow szkoda kasy wiekszosc tylko na zbedne koszty naciaga

vnv_nation
04-09-11, 16:40
zwyky gaz i stozek chodzil nie bedzie dlatego ci duzo pali

Ja tak mialem w swojej hondzie i palilo w normie. Wiesz na czym polega praca tych prostszych instalacji lpg? Bo widze ze niebardzo.
Stozek mozna troche przytkac, wtedy latwiej jest gaz wyregulowac... no i w sumie po takim zabiegu instalacje wyregulowac trzeba, bo bedzie podawac jeszcze wiecej gazu niz wczesniej. Mozna sprobowac, ale nie wierze ze w tym tkwi problem.

Xavi
05-09-11, 18:03
Byłem dzisiaj u gazownika i powiedział że mam zaduży mikser (32mm) i kazał wymienić na (28-27mm). Pewnie go bardziej przydusi Powiedział że na tym mixerze auto nie będzie dobrze jeździć i będzie dużo palić

Krzysiek3D
05-09-11, 23:13
Wrzuć blosa za 250zł i po temacie ?