Zobacz pełną wersję : Temperatura silnik
Witam,
wskaźnik temperatury silnika w moim Civicu zatrzymuje się trochę przed połową, wydaje mi się, że dokładnie na połowie powinna być optymalna temperatura 90 stopni? Czego to może być wina? Czujnik ? A może to normalne ? Z silnikiem jest wszystko w porządku.
Pozdrawiam.
Wszystko jest ok. Ten typ tak ma.
Dopóki wskazówka jest blisko połowy nie ma problemu :)
Zaczniesz się martwić kiedy zacznie dochodzić do czerwonego pola a spod maski będzie lecieć para ;-) rzadkość... ;-)
bunkerites
04-09-11, 08:24
a wskazowka idzie pod czerwone pole?
jak jezdze duzo po miescie to slusze jak chodzi wentylator a wskazowka lezy ponizej polowy skali:)
i tak ma być, nie szukaj dziury w całym :P
dokladnie jak mowi kolega, zacznij sie martwic jak wskazowka pojdzie na sama gore. co do wentylatora to ciesz sie ze chodzi :)
Jak jest zje..ny termostat albo zamulona chłodnica to nawet jak się załączy wentylator nie da rady schłodzić cieczy. Wtedy właśnie woda/płyn gotuje się w układzie.
Inna opcja: u mnie tylko raz woda się zagotowała - wymieniałem chłodnicę i miałem źle odpowietrzony silnik. Jak jest powietrze w silniku silnik bardzo szybko się grzeje. Jak ostygł dolałem wody i od tamtej pory jest spokój. Całe szczęście głowica cała :)
Też na początku mnie dziwiło, że ta wskazówka nie jest równo w połowie przy nagrzanym silniku. Jednak jak się później dowiedziałem, w tym modelu jest tak pomyślane, że wskazówka ma być troszkę poniżej połowy aby nie zasłaniała znaczka. Co w gruncie rzeczy ma jakiś sens:)
u mnie problem wyglada nastepujaco :
civic d13b2 chodzi nas ssaniu bo czujnik temp go nie rozlacza,tzn dochodzi wskazówka duzo ponizej 75 i nie rozlacza ssania i ciagle na wysokich chodzi.Dzisiaj bede wymienial czujnik wody.Nie mozna ustawic obrotów przez to..