PDA

Zobacz pełną wersję : D16Y8 zamulona od dołu dopiero tak 3500-4000 rpm zaczyna ciągnąć jaka przyczyna???



jdm25
02-09-11, 21:47
Witam jestem posiadaczem civica coupe D16Y8 i mam taki oto problem auto od dołu nie chce jechac dodam tylko ze w innej qpecie tylko D16Y7 nie ma takiego objawu. Wymieniłem już filtr powietrza i nic to nie dało co robić??

kubaszow
03-09-11, 09:58
moze bys filtr paliwa.

Kriss91
03-09-11, 11:40
Reset kompa i samodiagnostyka robione? Czy są problemy w silniku z czymkolwiek innym?

jdm25
03-09-11, 21:47
nie z niczym innym niema problemów. Na czym polega reset i samodiagnostyka silnika??

Słyszałem że to może być rozrząd ale był wymieniany a przed wymiana było tak samo.

lozek
03-09-11, 22:04
nie z niczym innym niema problemów. Na czym polega reset i samodiagnostyka silnika??

Słyszałem że to może być rozrząd ale był wymieniany a przed wymiana było tak samo.

Mówiąc rozrząd nikt nie miał na mysli wymiany a poprawnego ustawienia.

następna opcja - zbytnio przyspieszony zapłon

No i wszelakie filtry czy to paliwa czy też powietrza.

Kriss91
03-09-11, 23:09
Reset można zrobić poprzez wyjęcie bezpiecznika odpowiedzialnego za komputer silnika na jakiś czas i ponowne włożenie.
Co do samodiagnostyki poszukaj na forum jak się ją robi. Zwierasz odpowiednie złącza i odczytujesz kody błędów z kontrolki "check engine".
Były robione jakieś modyfikacje silnika czy wydechu?

lozek
03-09-11, 23:16
Zaczyna mnie denerwować, bo wszyscy pytają o ten zasrany reset ecu jakby na wszystko on miał pomóc....

PANOWIE ! Skoro check nie świeci to w trybie awaryjnym komp nie pracuje dodatkowo reset to jest do kasowania błędów i od nowa uczenia auta wolnych obrotów a nie od Bóg wie czego... Zapamiętajcie to raz na zawsze.

jdm25
03-09-11, 23:32
Reset można zrobić poprzez wyjęcie bezpiecznika odpowiedzialnego za komputer silnika na jakiś czas i ponowne włożenie.
Co do samodiagnostyki poszukaj na forum jak się ją robi. Zwierasz odpowiednie złącza i odczytujesz kody błędów z kontrolki "check engine".
Były robione jakieś modyfikacje silnika czy wydechu?

tak Wydech pozbył sie katalizatora ale puszka została ta sama

filtra paliwa jeszcze nie wymieniałem a jak opóźnić albo przyspieszyć zapłon???

lozek
03-09-11, 23:39
tak Wydech pozbył sie katalizatora ale puszka została ta sama

filtra paliwa jeszcze nie wymieniałem a jak opóźnić albo przyspieszyć zapłon???

Kręcąc aparatem zapłonowym, ale najlepiej ustawić zapłon mając lampę stroboskopową a nie na pałę.

TheWitcher
04-09-11, 11:22
Mi się wydaje że niestety ale jeśli to nie filtr paliwa (co może ale raczej nie musi bo gdyby był filtr to raczej na niskich obrotach by się nie muliła a na wyższych), to może być ta modyfikacja wydechu. A mianowicie jeśli wyciąłeś kata i zostawiłeś dużą puszę to spaliny tam się zatrzymują przez chwilę i przy wyższych obrotach robi się problem. Należy zadać pytanie czy to stało się po wycięciu czy później?
Jeśli zmieniałeś rozrząd i po wymianie Ci zaczęło tak zamulać to leć do mechanika który to robił niech ustawi dobrze bo jeśli źle ustawił o ząbek to już może być mniejsza dawka paliwa.
Jednym słowem jeśli chcesz sprawdzić kompa nic nie stoi na przeszkodzie ja wiem że po wycięciu kata u mnie pali się od czasu do czasu na zimnym silniku check engine i kod 43 ale bardzo rzadko więc można sprawdzić :)

jdm25
04-09-11, 11:29
tak się dzieje jak juz mowilem od samego poczatku jak kupilem auto i jedyne czego nie robilem to niw wymienialem filtra paliwa

GT-R
04-09-11, 13:12
Sprawdź świece i kable WN.

lozek
04-09-11, 14:43
Mi się wydaje że niestety ale jeśli to nie filtr paliwa (co może ale raczej nie musi bo gdyby był filtr to raczej na niskich obrotach by się nie muliła a na wyższych), to może być ta modyfikacja wydechu. A mianowicie jeśli wyciąłeś kata i zostawiłeś dużą puszę to spaliny tam się zatrzymują przez chwilę i przy wyższych obrotach robi się problem. Należy zadać pytanie czy to stało się po wycięciu czy później?
Jeśli zmieniałeś rozrząd i po wymianie Ci zaczęło tak zamulać to leć do mechanika który to robił niech ustawi dobrze bo jeśli źle ustawił o ząbek to już może być mniejsza dawka paliwa.
Jednym słowem jeśli chcesz sprawdzić kompa nic nie stoi na przeszkodzie ja wiem że po wycięciu kata u mnie pali się od czasu do czasu na zimnym silniku check engine i kod 43 ale bardzo rzadko więc można sprawdzić :)

jeżeli myślisz, że owy check się swieci przez wycięcie kata to sie mylisz. za katem nie masz żadnych czujników ani nic, nie ma prawa się świecić przez takic coś jezeli masz tylko 1 sonde lambda i to na dodatek w kolektorze.

błąd 43 to problem w układzie podającym paliwo.

jdm25
05-09-11, 21:13
filtr paliwa i świece juz zamówione. zobaczymy czy coś się zmieni

Artek82
05-09-11, 21:23
Bardzo droga metoda poszukiwania nieprawidłowości.

jdm25
06-09-11, 19:29
Witam dzisiaj zrobiłem samodiagnostykę jak mi zalecano i wyskoczyły mi nastepujące błedy ABS-u 54 i 61


Błąd 54- Zablokowany przekaźnik w pozycji wyłączonej - możliwe przyczyny:
- Przerwa, zwarcie do masy i/lub przepalony bezpiecznik w obwodzie B1 lub B2.
- Zwarcie do masy i/lub zwarcie do zasilania w obwodzie COM.
- Uszkodzony modulator.
- Uszkodzony moduł ABS.

Błąd 61- Napięcie zapłonu (zbyt niskie / zbyt wysokie)

czy może mi ktoś powiedzieć gdzie jest ten bezbiecznik na obwodzie B1 i B2 i co to jest obwód COM i gdzie to jest?

Zrobiłem reset ABS-u i już się narazie błędy nie wyświetlają. w tym tygodniu wymienie świece i filtr paliwa zobaczymy czy się odmuli

kubaszow
06-09-11, 21:20
Tylko to powinna mrugac kontrolka Check Engine ( ta pomaranczowa z silnikiem ) a kontrolka ABS-u jest od ABS-u. Wiec zrob jeszcze raz i zwroc uwage na kontrolke silnika czy ona pokazuje jakies bledy.
Ja tez niedawno pisalem ze muli mi auto i w weekend wzialem manuala kupilem szczelinomierz, uszczelke pokrywy i jazda wyregulowalem zawory i powiem ci ze teraz auto zrobilo sie bardzo dynamiczne w porownaniu z tym co bylo wczeniej.
Wiec moze tutaj trzeba by tez poszukac ?

jdm25
06-09-11, 21:50
a wiesz jakie sa wymiary do ustawiania zaworów??? I o co chodzi z tym manualem???

kubaszow
06-09-11, 23:44
Poszukaj i sciagnij sobie "Sam naprawiam honda civic" lub "Instrukcje serwisowa honda civic" i tam wszystko jest ladnie opisane.
Tez to pierwszy raz sam robilem i auto jezdzi nic sie nie dzieje:)

wwljohn
07-09-11, 08:14
Pytanie co wg Ciebie jest zamuleniem? Nie porównuj Y7 do Y8. Każdy silnik z vteckiem jest słabszy na dole. Dla porównania b16a2(parówa simoty, 4-2-1 z b16b, wydech 2'25 itd) generuje mniej mocy i momentu do 5000obr niż d16y7 (z kolektorem od z6, parówą simoty i 4-2-1, wydech Y8). Dla niedowiarków mam wykresy. Podjedź na spot, przejedź się podobnym. Może Ci się tylko wydaje.

jasiek09
07-09-11, 09:26
Nie porównuj d serii do b serii.

jdm25
07-09-11, 17:23
jezdziłem innym vtec-em i dlatego wiem ze moja Hania nie jedzie tak jak powinna

TheWitcher
07-09-11, 19:48
Może to ze nie jeździ tak jak powinna jest spowodowana inną rzeczą? Może są to dwie rzeczy które wzajemnie powodują spadek mocy?? Ile koników uciekło ze stadniny też nie wiesz za czasów źrebaka ;>
no i może to wina autosugestii bo swojego nie katowałeś do odcinki tak jak podczas jazdy innym autem??

jdm25
08-09-11, 17:02
obiema jechałem specjalnie tak samo tylko do 5000 rpm. proszę tylko o odpowiedż jaka może być przyczyna!!!

billiejoe
08-09-11, 17:26
Może jakiś filmik albo coś z elastyczności :)

jdm25
13-09-11, 21:10
za tydzień jadę na ustawianie zaworów

mroziak1
30-09-11, 20:29
i jak? wiadomo o co chodzi?

yuma
30-09-11, 22:02
ja mialem podobne problemy z autem i okazało sie że rozrząd był przestawiony, teraz jak reka odjął

jdm25
04-10-11, 19:48
ustawiłem zawory i problem zniknął.

marek44em
11-10-11, 16:11
hej postanowiłem sam sprawdzić zawory w swoim aucie. Ogólnie wszystkie zawory były ustawione równo ale trochę przy ciasno. Poustawiałem ssące na 0.20 a wydechowe na o.25 i wydaje mi się że silnik lepiej jedzie a szczególnie na wyższych obrotach.
Jak były poustawiane u ciebie i na jakie luzy poustawiałeś?

jdm25
14-10-11, 10:37
ja mam ustawione tak jak Ty napisałeś ssące na 0,20 a wydechowe na 0,25