PDA

Zobacz pełną wersję : Stuka i chrzęsci.... VIgen hb

RazoR91
01-09-11, 22:12
Witam
Mam problem, nie wiem co powoduje ww. dzwięki. Przy powolnym puszeniu na luz lekko chrzęsci i stuka dość cyklicznie. Wczesniej słuchać tak jakby coś kłapało. Dzis pojawiły się wszystkie te odłgłosy. Jechałem dzis do krakowa to tak lekko kłapało cos(Wydawało mi się że to zderzak, bo jest lekko pociagniety z lewej strony ). W krakowie zaczeło chrzescic przy toczeniu się oraz wydaje mi się że lekko stukało z prawego koła. Do tego jadąc z krakowa wpadłem w dziure, dośc duża, własnie prawą stroną... Te dzwieki nie były dośc głosne, az do teraz. Gdy wracałem do domu stukot jest mocno słyszalny do 50km/h, póżniej nie wiem, bo nie ma jak sprawdzic a przez predkośc, wiatr zagłusza.

Nie wiem co to może być, doradzicie coś ?

Maier
02-09-11, 06:45
Podnieś na lewarku auto i zakręć kołem ,poruszaj nim może coś zauważysz,innego sposobu nie ma ,nikt ci nie odpowie na odległość co tam stuka,bo każdy przypadek jest inny:)

Rezeus
02-09-11, 18:01
a jeżeli nie chce ci się przy tym grzebać to po prostu oddaj do serwisu autoryzowanego hondy żeby zdiagnozowali. Z tego co wiem takie usługi nie kosztują zbyt dużo, no chyba że będzie trzeba coś zrobić ale to ty podejmujesz wtedy decyzję.

RazoR91
02-09-11, 21:14
Maier zakrecenie kołem raczej nic nie da. Tak samo raczej odpada skrzywiona felga, bo 14" na oponach 55 to maloprawdopodobne. Prawdopodobnie przegub. Przy 50- 60 km/h słychac stukanie, im wolniej tym wolniej wydaje stukot. Przy toczeniu sie chrzesci.
Jutro zdejmuje kolo i sprawdzam co moze byc

bednar_ek35
03-09-11, 00:24
Moim zdaniem to albo padnięte łożysko albo nakrętka od przegubu sie poluzowała.

RazoR91
03-09-11, 15:48
przy hamowaniu nie stuka. A powodem moze być krzywa/krzywe tarcze hamulcowe ?

Edyta:

Trochę to smieszne i trochę tragiczne. Problemem było niedokręcenie kola. Wszystkie 4 sruby lekko się odkreciły, bez oporu:confused:

djwafel
03-09-11, 17:33
Możliwe, że przez tarcze albo klocki nie równo się ścierają... I w jednej strony cały czas ma kontakt z tarczą.

RazoR91
03-09-11, 18:37
temat do zamkniecia. Moj poprzedni post wyjasnia

Jesli chodazi o hamulce, przy hamowaniu tucze sie cos. tak jakby krzywa tarcza była